napęd 4x4 sprecyzowanie informacji

Szeroko pojęta tematyka dotycząca modelu Kangoo 4x4 w wersjach Ph I i Ph II (2001 - 2008)

napęd 4x4 sprecyzowanie informacji

Postprzez fazolgarage poniedziałek, 8 grudnia 2025, 08:43

Witajcie z racji że padł mi napęd w obu kangurkach to poszukiwałem informacji na temat budowy układu napędowego (dyfer) i niestety lecz informacje zawarte na forum i w Internecie nie są do końca precyzyjne.
Wielu z Was pisze o sprzęgle dyfra że mają ten sam nr lecz że wersja w dieslu jest na sprzęgle wiskotycznym a wersja benzynowa jest na sprzęgle hydraulicznym.
rozebrałem już kilka dyfrów w tych samochodach, robiłem swap na x-traila lub wymieniałem za używany, zależy co klient zlecił.
Przy okazji tych usług rozbierałem stare dyfry i ich sprzęgła i niestety lecz nie trafiłem na sprzęgło wiskotyczne czy tam wiskozowe. Wszystkie były hydrauliczne.
Niestety w manualu serwisowym temat dyfra jest bardzo słabo rozwinięty. Jedyne co jest tam zawarte to to ze przełożenie w benzynie i dieslu jest takie samo, lecz jest ono inne niż przełożenie przedniej osi.
Tak więc potwierdzam informacje zawarte w innym poście że przednia oś robiąc ok 50 obrotów koła to tylna zrobi ich ok 48.
Moje pytanie do Was jest takie.

Czy ktoś z was natrafił na sprzęgło dyfra wiskozowe czy to tylko mit?????

Wiskozowe = w środku znajdują się naprzemiennie napędzane tarczki.
A nie sekcja tłocząco-pompująca z tłoczkami pracującymi na płycie wzniosieniowej.

Rozwijając temat sprzęgła hydraulicznego i dyfra to dodam że oczywistym jest to że w dyfrze jest inny olej niż w sprzęgle.
Wykonałem kilka prób naprawy tego zespołu i zalewałem różnymi olejami od olei hydraulicznych po oleje silnikowe czy przekładniowe lecz niestety efekt był mizerny.
Na rzadkim oleju sprzęgło obracało się płynnie z pewnym oporem i blokowało po kilku obrotach po czym puszczało i wydawało się że będzie to działać lecz po rozgrzaniu dyfra niestety już nie blokowało lub bardzo oślizgiwało.
zaś na gęstym lub hydraulicznym problem był już na starcie bo było odrazu zblokowane.

Może ktoś z was naprawił ten zespól z powodzenie? i wypowie się tu czym zalał sprzęgło i jaką ilością?

Oczywiście wiem że rozwiązanie ze swapem na x-traila jest super opcją tylko dokłada dodatkową elektronikę to nie każdy klient chce robić takie przeróbki. a druga sprawa to to że fajnie było by naprawić to po prostu.
Prowadzę warsztat w którym robimy naprawy oraz przebudowy pojazdów. I z racji tego że lubię się rozwijać to dla czystej satysfakcji chciałbym naprawić to sprzęglo :D

Pozdrawiam
fazolgarage
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Kangoo 4x4