Silnik 1.3 TCe opinie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Silnik 1.3 TCe opinie

Postprzez geogps czwartek, 26 czerwca 2025, 09:03

Witam,

Czy koledzy mogli by się wypowiedzieć o tym silniku w nowym Grand Kangoo - chcę taki samochód kupić do przewożenia niepełnosprawnej córki na wózku, i mam wybór między Toyota Proace City Verso z silnikiem 1.2 PureTech a właśnie Grand Kangoo z silnikiem 1.3 TCe.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jacek
Kangoo II 2008.02 -> 1.5dci 63kW (86 km)
geogps
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Silnik 1.3 TCe opinie

Postprzez Greg974 czwartek, 17 lipca 2025, 17:46

Witam
Mam od tygodnia Grand Kangoo też rozważałem zakup klonów stelantisa z niezbyt udanym silnikiem pure tech. Co mnie skłoniło do wyboru Renault'a ?
1 . Dużo jeżdżę można powiedzieć w koło komina więc chciałem benzynowy silnik gdyż jeżdżę dieslem i po mieście to się nie sprawdza .W kangoo jest jednostka 4 cylindrowa 130KM (konkurencja ma przeważnie 3) Toyota Pro Ace City jest to klon stelantisa combo doblo berlingo itd. jest chyba nawet produkowana w tym samym zakładzie co combo o ile się nie mylę w Hiszpanii ma silnik , który nie cieszy się zbyt dobrą opinią podobno już po modyfikacjach ale odsyłam do materiałów w internecie jest tego sporo .
w Kangoo silnik póki co ma spory apetyt na paliwo wczoraj było drugie tanowanie po przejechaniu pierwszych 440 km zatankowałem 46l paliwa co daje 10,5 l /100 i myślę że gdybym nie zmienił stylu jazdy po mieście to ten wynik byłby wyższy .Może zrobię taką próbę i spróbuje bardziej dynamicznej jazdy po mieście ... zobaczymy:) w weekend przetestuje auto na trasie wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć o silniku i spalaniu. Auto jest na dotarciu więc o innych osiągach trudno mi pisać
Poza tym samochód z tym silnikiem jeździ całkiem poprawnie nie jest to demon przyspieszeń ale mocy mu nie brakuje przynajmniej w niezaładowanej opcji .

Trochę odbiegając od tematu to :
Poważną wadą jaka rzuciła mi się w oczy to bardzo grube słupki boczne potrafią sporo zasłonić trzeba bardzo uważać bo zdarzyło mi się nie zauważyć pieszego zbliżającego się do pasów. Mam C4 grand picasso i tam widoczność jest bez porównania lepsza .

Poza tym wszystko póki co działa poprawnie android auto łączy się szybko bezprzewodowo z telefonem zestaw głośnomówiący działa bardzo dobrze na razie nic nie skrzypi
i nie trzeszczy zobaczymy ja będzie później. No i jest w nim naprawdę sporo miejsca.
Greg974
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam