Tylna belka

Wiem jak coś zrobić lub mam wiedzę, którą chcę się podzielić z innymi

Re: Tylna belka

Postprzez ks_radek sobota, 28 czerwca 2008, 21:21

po dokręceniu kosza i podłożeniu kawalka szmaty pod kolo skrzypienie ustało na zawsze...
pozdrawiam.
Expression 1.5dci 80KM 2005 - Red Red Wine
ks_radek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez szupek poniedziałek, 13 października 2008, 15:42

Witam
padl mi drazek kangurku. wytachalem belke na zewnatrz ale ..... nie mam pojecia jak sie do niej dobrac. Gdzie uderzyc co i gdzie wyciac.Czytam o patentach. Wiem ze sprawdzony sposob potrafi oszczedzic sporo czasu i nerwow nie mowiac o samej belce. U mechanika (jedyny ktory podejmie sie tego w Ketrzynie) za robote 2 drazki- 360 PLN :o Postanowilem zrobic sam tylko prosze o pomoc jak sie do tego zabrac. z gory dziekuje. szupek
szupek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez docent161 wtorek, 14 października 2008, 06:20

To jest trochę obszerny temat. Najlepiej jak jest podnośnik kolumnowy i chyba to się nazywa młot kinetyczny. Rozcinamy plastikową otulinę drążka nożem. W nagwintowaną częśc drążka wkręcamy śrubę i zakładamy to urządzenie i po kilku mocniejszych szarpnięciach mamy już połowę ułamanego drążka to samo robimyz drugą stroną. A wewn. częśc drążka poprostu wybijamy spod dołu. Teraz musimy znać wysokośc od nadkola do osi koła (od zdrowego skoczka) i ustawiamy wieloklin na dążku wbijając go - opuszczamy auto i mierzymy odległości pod swoim ciężarem - jeżeli są za małe to wybijamy drążek i go przestawiamy na wieloklinie . Cas około 5 godzin.- powodzenia
docent161
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez szupek środa, 15 października 2008, 16:24

Odjalem belke z samochodu, takze przy pomocy mlotka 8 kilowego zbilem srodkowa obejme (osemke)potem poucinalem drazki i wbilem je do wewnatrz. Miejsce pekniecia cale skorodowane.

teraz zakladanie :

1. Przykrec belke do podwozia
2. Naloz obejme z wieloklinem (osemke) na górne drązki (bo teraz nie sa spiete)
3. Ustal wysokosc osi kola od nadkola i wbij dolny drazek. Lewy a potem prawy.

czy to tak powinno przebiegac :?:

docent161 napisał(a):Teraz musimy znać wysokośc od nadkola do osi koła (od zdrowego skoczka)

rozumem ze przy zakladaniu ta wysokosc ma byc wieksza bo skoczek troche siadzie ?

dzieki za pomoc
szupek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez docent161 środa, 15 października 2008, 19:15

Tak kolego to chodzi o 1 ząbek różnicy ,ale nie przesadź bo światła będą świecić b. blisko. W sumie to całej osi nie musiałeś ściągać bo trzeba odkręcać ręczny i odpowietrzać hamulce ale tak jest wygodniej ale dłużej .Pozdrawiam .
docent161
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez szupek czwartek, 16 października 2008, 13:09

no to zlozylem i .............. kangur patrzy w niebo jakby mial tone ladunku na sobie. :?
przyznam, ze drazki wbilem przed zalozeniem belki na samochod.
Kto nie stosuje sie do wskazowek ten dwa razy rozkreca :lol:
Teraz pojdzie duzo latwiej bo wszystko chodzi "za jednym stuknieciem mlotka"

docent 161 dzieki za pomoc
pozdrawiam jutro kolejna proba
szupek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez branio czwartek, 16 października 2008, 15:22

Nie wykręcaj całego zawieszenia tylko przestaw krótkie drążki.Odległość między mocowaniami amortyzatora 41,5
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez szupek poniedziałek, 20 października 2008, 10:24

no to kangurek stoi rowno jak fabryka chciala. :D
2 razy ustawialem i udalo sie. Teraz wymiana drazkow skretnych nie ma dla mnie tajemnic.
dziekuje za pomoc. Kolejnym kangurom sluze pomoca.
Tydzien bez samochodu :o na szczescie juz za mna :)

Drazki sa juz pelne, takze mam nadzieje ze nie zawioda.
Swoja droga co za gamon projektuje rure zamiast pelnego drazka.... ale pare zloty tansze autko razy milion kangurow i premia prezesatytulem oszczednosci materialowych gotowa :twisted: ze nie wspomne o warsztatach :twisted: :twisted:

Takie czasy - pozdrawiam szupek
szupek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez docent161 środa, 22 października 2008, 05:49

Jak zmieniałem w swoim to do podobnych konkluzji doszedłem - w życiu bym rurki na sprężynę nie zamienił :P
docent161
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez michal wtorek, 20 stycznia 2009, 21:49

No właśnie mój kangurek taki jest przechylony, że jak jadę to to muszę się trzymać bo się przewracam, tylnej opony nie widać połowy górnej części , ale nie trze a do naprawy mam jeszcze z 250 km , nie dam rady wcześniej, . Stało się to jak żona przysnęła za kierownicą i wcelowała w krawężnik rozdzielający trasę siekierkowską i zjazd z niej na szczęście ześlizgnęła się po barierce ochronnej , lusterkiem zahaczając o znak. Przednia felga poszła do kasacji, ale opona co Dębica to Dębica brak uszkodzeń
tylko ten tył ... te ceny.... powiedzcie w kangurze z końca 2002 r Helios co jest zamontowane z tyłu i co mogło paść - te drążki to widać, że są uszkodzone?
bo tylna felga miała małe obrażenia i dzis ją dałem profilaktycznie do obstukania i wyważenia . acha kangur ma 165 tyś przebiegu. może to też miało znaczenie
czy amortyzator cały czas ściśnięty będzie się potem nadawał ...do normalnej eksploatacji ?
michal
helios 1.5 dci
michal
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wiem