A ja Ci udowodnie ze nie dokonca masz racje.
1. Chodzi Ci pewnie o krzywa Wohlera, tylko odnosi sie ona do naprezen mechanicznych, a na kolektor wydech dziala tylko wys. temperatura (nie ma mechanicznych naprezen), wazne jest tylko dokładne "spasowanie" srub podczas montazu, tak aby podczas napinania nie spowodowac wlasnie takich naprezen. Potwierdza to fakt ze kangoory mialy z tym problem. I jak kupilem swojego (100 000) to kolektor byl popekany, a jezdzil tylko na benzynie!!!!!!!
2. Pozatym co do reszty elemntow silnika, to jestem pewny ze o ich zywotnosci duzo bardziej decyduje czestosc i jakosc oleju, sprawnosc chlodzenia, a przede wszystkim cechy kierowcy. Bo jezeli ja widze zawodnika ktory wsiada do "zimnego" silnika, przekreca kluczyk i pizd... i na gaz, a pozniej bedzie sie zastanawial czy to wina gazu, czy moze zanieczyszczone paliwo, albo...
3. No i ostatnia sprawa po 5 latach bedziesz mial ponad 15 000 pln zaoszczedzone na paliwe, wiec jak chcesz to moge Ci przyznac ze a noz widelec beda zawory do wymiany (8x 40pln pluz 40 uszczelka pod glowice), 360pln

1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008