HOMOLOGACJA W 5 OSOBOWYM KANGOO

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

HOMOLOGACJA W 5 OSOBOWYM KANGOO

Postprzez MELU23 sobota, 26 kwietnia 2008, 11:55

:idea: Witam w przeciagu 2 miesiecy musze kupic Kangoo z homologacja na ciezarowe.Mam pytanko do znawcow tematu.
1. Czy moge kupic 5 osobowe Kangoo bez homologacj i potem w urzedzie zalatwic homologacje? ile to kosztuje?
:roll:
MELU23
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: HOMOLOGACJA W 5 OSOBOWYM KANGOO

Postprzez Masaccio sobota, 26 kwietnia 2008, 13:23

Nie możesz. Musisz kupić z homologacją na ciężarowe. Zmiana homologacji pojazdu jest na dzień dzisiejszy praktycznie niemożliwa, tzn. jest cień szansy (uprawniony zakład może zmienić homologację jednego pojazdu w roku), ale ja bym nie ryzykował.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez megamiki sobota, 26 kwietnia 2008, 15:11

tz. homologacja ci jest potrzebna zeby odliczyc vat

jesli nie to po co ?
megamiki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass sobota, 26 kwietnia 2008, 17:20

Masaccio napisał(a):Nie możesz. Musisz kupić z homologacją na ciężarowe. Zmiana homologacji pojazdu jest na dzień dzisiejszy praktycznie niemożliwa, tzn. jest cień szansy (uprawniony zakład może zmienić homologację jednego pojazdu w roku), ale ja bym nie ryzykował.

Zmieniły się przepisy? Nie jestem specjalnie zorientowany bo mnie ten temat nie dotyczył ale można byłoby dać info do innych podobnych wątków, coby się ktoś w błąd nie wprowadził. Masz jakieś podstawy prawne?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Masaccio sobota, 26 kwietnia 2008, 17:34

Dowiadywałem się w grudniu zeszłego roku jak chciałem oficjalnie kratkę ściągnąć. Podstaw prawnych nie mam (nie pamiętam), ale dowiadywałem się w ASO a tam mają dobrych prawników :)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MELU23 sobota, 26 kwietnia 2008, 21:15

:arrow: Chcę kupić z homologacja ale bardzo ciężko jest dostać 5 osobowego z homologacja 98-99 rok za 10.000 disla.Więc myślałem żę kupię bez homologacji i potem założe.A muszę posiadać auto z homologacją. :?
MELU23
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Masaccio sobota, 26 kwietnia 2008, 22:53

Ja kupiłem takie, ale równie dobrze mógłbym mieć zwykłą osobówkę. Na dzień dzisiejszy kratka nić nie daje, i tak VAT od paliwa nie można odliczać a wszystko inne można też przy zwykłej osobówce :|
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez darox niedziela, 27 kwietnia 2008, 08:47

Zakup auta z homologacją pozwala:odliczyć vat przy zakupie(60 proc przy aucie 5 osobowym,100 proc przy 2-osobowym "ciężarowym"),amortyzować auto-czyli zysk w podatku dochod.,no i odliczać vat od paliwa ale tylko w przypadku auta "ciężarowego".Kupując auto 5 osobowe z homologacją można bez problemu (kosztu nie pamiętam,ale jakieś 150zł) zrobić badanie w stacji obsługi i zdobyć dokument vat1,który daje możliwość odliczenia pełnego vatu od wartości auta i odliczać pełny vat od paliwa.Moim zdaniem korzyści są spore.
darox
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Wiz niedziela, 27 kwietnia 2008, 09:45

darox napisał(a):Zakup auta z homologacją pozwala:odliczyć vat przy zakupie(60 proc przy aucie 5 osobowym,100 proc przy 2-osobowym "ciężarowym"),amortyzować auto-czyli zysk w podatku dochod.,no i odliczać vat od paliwa ale tylko w przypadku auta "ciężarowego".

Tutaj niestety sie mylisz. 60% VATU mozesz odliczyc od KAZDEGO samochodu kupionego na firme - homologacje nie jest do tego potrzebna. Ciezarowy moze byc tez 5 osobowy ale tym nizej.
darox napisał(a):Kupując auto 5 osobowe z homologacją można bez problemu (kosztu nie pamiętam,ale jakieś 150zł) zrobić badanie w stacji obsługi i zdobyć dokument vat1,który daje możliwość odliczenia pełnego vatu od wartości auta i odliczać pełny vat od paliwa.Moim zdaniem korzyści są spore.

Tutaj to kolega sie jeszcze nie doczytal ze przy 5 osobach, czyli dwoch rzedach siedzen przestrzen bagazowa musi miec dlugosc wieksza niz przestrzen osobowa (w skoczku nie wykonalne), liczone od dolnej krawedzi przedniej szyby do konca przestrzeni ladunkowej. Innym rozwiazaniem jest samochod z przestrzenia ladunkowa trwale i fabrycznie oddzielona od przestrzeni osobowej (dlatego pickupy sa takie popularne - przestrzen ladunkowa w formie skrzyni zaladunkowej).
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez janusz99 niedziela, 27 kwietnia 2008, 17:56

Mam kangurka 5-osobowego z kratką kupionego na firmę . Utraciłem możliwość odpisania vatu po zmianie przepisów więc chciałem ponownie odzyskać homologacje . Byłem na stacji diagnostycznej i pytałem się jak to zrobić . W samochodzie 5-osobowym należałoby trwale zlikwidować pasy z tyłu i siedzenia , przegroda musi być zamontowana na stałe . Na stacji odradzili mi to , ponieważ mówili jeszcze o innych utrudnieniach których już nie pamiętam .
janusz99
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam