robie zasłonki - prosze o opinie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez mobarski czwartek, 19 maja 2005, 21:55

PanKot napisał(a):
mobarski napisał(a):
sw napisał(a):
Nie wyjaśniłem, że pręty muszą wytrzymać obciążenie dzieci wieszających się na nich. :)

No jeżeli to ma wytrzymać aż w takich ekstremalnych warunkach, to proponuję calową rurę stalową :D :D

A... nigdy w życiu... to nie wytrzyma!!
To już lepiej cały tył wyłozyć blachą pancerną i okleić czymś miękim aby sobie krzywdy nie zrobiły dzieciaki. Wstawić jakąś szybkę pancerną aby był podgląd i wystarczy.
Tylko blacha!
Kraty nie zdają egzaminu bo dzieciaki potrafą przełożyć łapki na zewnątrz i coś zawsze zepsują. Drobniutkie oczka w siatce też nie zdadzą egzaminu bo wystawią rurkę i bedą pluły kulkami z plasteliny.

Jakbym moje dzieci widział :D :D :D
Maciek
mobarski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sw piątek, 20 maja 2005, 06:46

No widzicie, Kangur to rodzinne auto. JAk dzieci są grzeczne, to siedzą na kanapie, a jak niegrzeczne, to za kratką w bagażniku. :)
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw sobota, 28 maja 2005, 19:22

Tak więc wykonałem pierwszy etap zasłonek, tzn. założyłem rurki. Rurki są po dwie na okno, jedna na górze, druga na dole. Są to pręty aluminiowe 5mm. Dodatkowo, jesli chcecie robic klape, to trzeba skombinować jakieś uchwyty do przymocowania w połowie rurki, bo troche sie ugina.
Do wykonania potrzebne są oprócz rurek: wiertarka, wiertło 4mm, pilnik okrągły, którego końcówka ma 3-4mm średnicy. Próbowałem małym pilnikiem, ale znacznie lepiej wychodzi właśnie takim jak podałem. Dodatkowo jakiś pomysł na mocowanie, w moim przypadku uszczelki typu o-ring, najlepiej po dwie z każdej strony rurki (żeby sie wzajemnie blokowały).
Wykonanie jest banalnie proste, a najważniejsze są oczywiście obmiary. Jak tu schrzanicie, to katastrofa. Najważniejsze, żeby rurki były równolegle, bo inaczej zasłonki będą się blokować.
Trudnodostępne miejsca:
1) klapa - w środku blachy jest profil i to zaledwie 4-5mm od miejsca wiercenia, więc konieczny tu jest podany pilnik, cienkim pilnikiem sie zarżniecie.
2) drzwi przesuwne z góry - trochę niewygodnie - palce sobie poobcierałem.

Ile rurek:
Na komplet potrzebujecie 4x2m rurek.

Teraz musze wybrać materiał, maszyne do szycia już mam.
Ciąg dalszy nastąpi...
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia strona

Powrót do Pytam