Ile pali 1.5 dCi 65KM?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Rafal niedziela, 19 czerwca 2005, 18:23

Ostatnimi czasy sie nie odzywam, ale dzis wyjatkowo cos napisze:
SKARB: widziałem i tira i dostawczaka na gaz. Dostawczakiem - starym masterem wiozl mnie facet z warzywniaka jak kupilem 50 kg kartofli, a JELCZ pare lat temu wypusci wersje zasilana tylko gazem (szczeze to obawiam sie ze skonczylo sie na kilku egzeplarzach, raczej jako ciekawostke, ale byl i go widzialem) hihihihi
ZUWIK: tego humera to przerobili na gaz ze wzgledow ekologicznych- i tego sie trzymaj. A pozatym to moze stac go bylo na tego humera bo od zawsze liczyl $ i stwierdzil ze lepiej jezdzic taniej niz drozej i koniec.
pozdrawiam, i troche sie zawiodlem w tym temacie, bo pokochalem 1,5 dci myslac ze on pali 5,5 i basta, ani grama wiecej...
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez AdiK niedziela, 19 czerwca 2005, 18:55

Rafal napisał(a): i troche sie zawiodlem w tym temacie, bo pokochalem 1,5 dci myslac ze on pali 5,5 i basta, ani grama wiecej...

I kochaj dalej tylko pamiętaj że każda dobra kochanka to duzo przyjemności i związanych z nimi wydadków :wink:
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez AdiK niedziela, 19 czerwca 2005, 19:04

[quote="skarb- widziałeś kiedyś może Transita benzynowego albo Tira na gaz ? [/quote]
Tranzitem 2,0 sam jeździłem a wiem że byly nawet 2,5 v6.
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez jon104 poniedziałek, 20 czerwca 2005, 05:37

Rafal napisał(a): (...) pozdrawiam, i troche sie zawiodlem w tym temacie, bo pokochalem 1,5 dci myslac ze on pali 5,5 i basta, ani grama wiecej...

I niesłusznie :( ponieważ wyniki nie u wszystykich są takie przygnębiające. Ostatnie pomiary na trasie B-B - Grotniki i powrót (ale takze na miejscu, gdzie sie troche pokręciło i na wolnych obrotach silnik popracował) w sumie prawie 610 km przy jeździe spokojnej do 130, ale powrót do 140 (niech poświadczy Jaro-Krak) spalanie wyszło 4,9 l/100km.
Natomiast miasto latem to właśnie dokładnie norma fabryczna 6,4 l/100km. :D :D :D
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal poniedziałek, 20 czerwca 2005, 07:09

no to mnie jak zwykle Janusz znowu nakrecił, a myslalem ze bede mial spokoj. Powiedzcie mi jeszcze czy z dislami to tez tak jak z gazem, tzn w zaleznosci gdzie zatankujesz tyle spali??? Jak wracalem z grotnikow, jak zwykle zapmnialem zatankowac, wiec wzialem LPG ze stacji "krzak" no i masz babo placek- 14l/100km. Ale na uspokojenie wszystko wrocilo juz do normy... ( problem jest gdy gaz w trakcie transportu i przechowywania nie jest odwadniany i dostanie sie gaz z woda, bo zostaje ona zawsze na dnie butli i skutecznie zmniejszac jej rzeczywista objetosc do czasu kiedy po kilku napelnianiach powoli odparuje...)
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez michal poniedziałek, 20 czerwca 2005, 15:08

ostatnio w rajdzie o kropelce jako jeden z 5 brał udział kangoo 1.5 dci (spalił poniżej 4l)
inne to c3 ,jakiś fiacik, a toyota poland wycofala w ostatniej chwili swoje dwa samochody rekord to chyba 2,83 (wiadomośc z życia warszawy)
michal
helios 1.5 dci
michal
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Wiz poniedziałek, 20 czerwca 2005, 17:47

michal napisał(a):ostatnio w rajdzie o kropelce jako jeden z 5 brał udział kangoo 1.5 dci (spalił poniżej 4l)

Skarb, te nasze to startuja w innej kategorii :lol:

Rafal niestety tak jest, jak zle zatankujesz to masz wrazenie ze ktos Ci przyczepe doczepil :evil:
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez jon104 poniedziałek, 20 czerwca 2005, 18:20

Rafal napisał(a):(...) Powiedzcie mi jeszcze czy z dislami to tez tak jak z gazem, tzn w zaleznosci gdzie zatankujesz tyle spali??? (...)

Fakt. Rzeczywiście wyniki są różne, ale zależność jakby nie wprost :? Tzn. nie mam doświadczeń ze stacjami "krzak" ponieważ unikam ich jak mogę ze względu na ponoć ogromną delikatność wtrysków w dCi, ale zdarzało mi sie zatankować dla próby Ultimate i o ile mogę potwierdzić nieco :?: lepsze osiągi (może w granicach błędu-imaginacji) to na pewno zużycie było o przeszło 0,5l/100km większe :( Dlatego pozostaję sobie przy moim ulubionym Slovnafcie :lol:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skarb poniedziałek, 20 czerwca 2005, 23:02

Ja też chciałem podkreślić iż staram się tankować tylko na BP lub SHELL a w wyjątkowej sytuacji na orlenie albo jecie.

Chyba za krótko jeszcze jeżdżę coby stwierdzić różnicę między Ultimate a zwykłą ropką.

Dochodzi mi powoli 10000 przebiegu i chyba zmienię wkrótce filtr - może spalanie się zmniejszy.

Z drugiej strony moje dość wysokie spalanie na trasie wynika chyba także troszkę z faktu posiadania CB. Będąc dobrze poinformowanym o ewentualnych przykrych niespodziankach na drodze - raczej nie zbyt często zwalniam do dozwolonych 50/h jak przez wsie przejeżdżam i może dlatego trochę mi dużo pali.

Pozdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia strona

Powrót do Pytam