Ogrzewanie tyłu - modyfikacja.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Ogrzewanie tyłu - modyfikacja.

Postprzez Magic wtorek, 14 grudnia 2004, 18:07

Witek :)
Przeróbka została dokonana, nieco inaczej niż zakładałem, ale ładniej i, co ważniejsze, działa :) Jej skuteczność zostanie jeszcze zweryfikowana jak zima w końcu do nas zawita i ktoś się na trasie z tyłu przejedzie, ale już mogę powiedzieć, że jest lepiej. Zrobiłem coś z 70 zdjęć, muszę to teraz zmniejszyć, opisać i podrzucę to adminowi do zassania w pdf albo cuś.

W skrócie - poprowadziłem dwie, odpowiednio na ciepło wygięte, rurki fi25 z PVC wewnątrz konsoli, wyloty zrobiłem po obu stronach na końcu konsoli, tak żeby powietrze było kierowane pod fotele, na nogi pasażerów siedzących z tyłu. Końcówki wylotów polakierowałem na czarno, wyszło na tyle dobrze, że moja żona w pierwszej chwili nie załapała co ma oceniać, gdy ją poprosiłem o obejrzenie przeróbki ;) Użyłem też trochę budowlanej pianki montażowej :) Efekt - wyraźnie odczuwalne na dłoni strumienie powietrza z nowych wylotów, kierowane bezpośrednio pod fotele. Co ciekawe, ogrzewanie przodu też jakby się poprawiło, widocznie równomierny przepływ poprawił wydajność całej wentylacji.

Przeróbka zajęła mi trzy dni, z czego fizycznej pracy było ok. 4 godzin. Resztę czasu "stawała" pianka, sechł lakier itp. Można to na pewno zrobić szybciej, choć z drugiej strony mam dobrze wyposażony warsztat ślusarski więc nie miałem problemu z narzędziami. Realnie patrząc - robota na weekend. Samochodu można cały czas używać, cała modyfikacja odbywa się w konsoli.

Jestem nieco zawalony robotą, więc proszę o chwilę cierpliwości, przygotuję opis przeróbki tak szybko jak się da.

Pozdrawiam - Maciek, Kangoo 1.4 RT
Magic
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sw wtorek, 14 grudnia 2004, 21:32

nosilem sie z zamiarem puszczenia rurek na zewnątrz, ale skoro jest miejsce w srodku, to czemu nie spróbować. Z niecierpliwością czekam na opis. Tyle ze ja mam nowego kangoo - mam nadzieje, ze nic nie zmienili.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez yasak wtorek, 14 grudnia 2004, 22:21

Tak, tak czekamy z niecierpliwością.

Pozdrawiam Yasak
Blue Privilege 1,2 16V
yasak
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez andrzey piątek, 29 lipca 2005, 20:00

Ja tez czekam na zdjęcia lepiej póżno niż wcale :wink: