Dystanse do kół jako "proteza" do wymiany belki

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Dystanse do kół jako "proteza" do wymiany belki

Postprzez jarodebombel poniedziałek, 9 maja 2016, 10:26

Dobry, Kangooromaniacy.

Mam takie pytanko: w moim kangoo I 1.4 8V belka już mocno siada, opony po wewnętrzej stronie trą o budę. Na razie kasy na belkę nie mam, zwykle jeżdzę sam, max 3 osoby razem ze mną.

Wpadłem na pomysł aby założyć z tyłu dystanse, waham się pomiędzy 15 mm a 25 mm. Powód prosty - odsunąć koła od budy. Przynajmniej co czasu remontu beleczki.

Pytanka mam w związku z tym.
1. jak założe dystanse to ryzykuje, że belka jeszcze bardziej się wygnie?
2. z tego co mierzyłem na oko, kangoo I ma roztaw śrub 4x100 i pierćieniem 60,1. Da się je zastosować też do felg stalowych, czy tylko aluminiowych?
3. Które bezpieczniejsze dystanse? 15 czy 25 mm? To, że i śruby muszę wymienić to wiem.

Przykładowa oferta:
http://allegro.pl/dystanse-kol-4x100-60-1-15mm-renault-kangoo-scenic-i5784083864.html

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
Kangur 1.4 8V RTA Pampa - jak członek rodziny... :)
jarodebombel
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Dystanse do kół jako "proteza" do wymiany belki

Postprzez skawina poniedziałek, 9 maja 2016, 11:27

U siebie miałem 25mm dla wyglądu i mogłem wozić max dwie osoby na kanapie, bo przy huśtnięciu tarły opony o błotniki od zewnątrz. Natomiast 15mm nie bardzo założysz, bo felce bębnów wychodzą 16 mm i dystans mógłby być tylko przelotowy (bez osadzenia felgi). Chyba rozumiesz o co mi chodzi ;) Mam dystanse przelotowe 5 mm ze śrubami na cztery koła. Jakby Cię ratowało to możemy się dogadać :)
Dystans może być do alu jaki do stali :)
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: Dystanse do kół jako "proteza" do wymiany belki

Postprzez Wielebny poniedziałek, 9 maja 2016, 12:54

Moim zdaniem im bardziej wysuniesz koła na zewnątrz to tym bardziej będzie miał tendencję do "siadania".
Chyba że przy belce skrętnej działa to inaczej?
Wielebny
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam