turbina działa/nie działa

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez sw poniedziałek, 17 lipca 2006, 12:06

Tak, to przechodzi. Niestety czasem też wraca. Bylem w serwisie zmienic pasek alternatora (nagle sie urwał) no i jak wyjechałem z serwisu, to kontrolka awarii EGR zgasła. Na pewno byl odlaczony akumulator, wiec to moglo byc przyczyną zgasniecia kontrolki. Niewykluczone jednak, że troche przeczyścili przy okazji no i sie zaczelo... Poczekam az znowu sie zabrudzi i zablokuje.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw niedziela, 13 sierpnia 2006, 15:12

Trochę inny problem, choć związany ze zdjęciem, które było zamieszczone wcześniej. Otóż na zdjęciu po lewej stronie EGRu widać rurę wygiętą w literę U. Rura jest chwycona aluminiowym "czymś", po czym znika na zdjęciu. Jednak właśnie w tym niewidocznym miejscu jest czujnik. Ów czujnik trochę mi się poci.
Stąd moje pytanie: co to za rura?
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 15 sierpnia 2006, 10:49

Piszesz o czarnej, gumowej rurze?
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez sw wtorek, 15 sierpnia 2006, 12:07

tak, w tej części jest czarna, gumowa i ma jakiś czujnik blisko przegięcia.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 15 sierpnia 2006, 16:45

Tam sa dwie czarne. Jedna gumowa, ta ktorej koniec widac na zdjęciu i druga plastikowa trochę mniejszej srednicy. Ta gruba łaczy filtr powietrza z turbina, cienka IC z kolektorem dolotowym. Czujnik (temp. zasysanego powietrza) moze byc na obu. Chyba w zaleznosci od rocznika. U mnie sa dwa, w drugim o rok nowszym tylko jeden, na cieńszej rurze. W tym miejscu moze sie lekko pocic.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez sw wtorek, 15 sierpnia 2006, 17:21

Aha, no to ja mam jeden czujnik na tej węższej której nie widać na zdjęciu. Natomiast na tej górnej jest czujnik, ale jakieś 30cm dalej i nie jest podłączony (nawet nie ma go gdzie podłączyć). Dzięki, uspokoiłeś mnie.
W ogóle coś ten silnik trochę jest brudny. Niby taki zabudowany, to powinien się mniej brudzić.
Pocenie mam jeszcze na zbiorniczku wyrównawczym hamulców, ale płynu nie ubywa, więc się tym nie przejmuję.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia strona

Powrót do Pytam