Dystanse a bazpieczeństwo ?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Dystanse a bazpieczeństwo ?

Postprzez pavca sobota, 24 marca 2007, 18:04

No i sobie wymyśliłem że kupię aluski. Znalazłem takie o szerokości 6,5" 15" ET 38. Kalkulator ET pokazał że wejdą do środka 8mm a na zewnątrz o 4 mm. Pomyślałem że założę dystanse 10 mm i wszystko będzie OK. W tym celu oczywiście pierwsze kroki na Allegro i zacząłem mieć wątpliwości :( Z tego co wiem większość siły na kołach nie przenoszą sruby, a kołnierz na który zakładamy felgę (dlatego tak ważne jest używanie pierścieni centrujących). Niestety na aukcjach nie znalazłem takich dystansów które mają taki kołnierz i tu rodzi się moja wątpliwość czy używanie takich bez jest tak naprawdę bezpieczne. A może wymienione przeze mnie aluski przy oponach 195/50 zmieszczą się bez problemu ? A może nie mam racji i nie ma co się zastanawiać tylko brać takie jakie są :) Macie w tej kwestii jakieś doświadczenia ??
pavca
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Bullitt poniedziałek, 26 marca 2007, 07:41

Nie znajdziesz takiego dystansu o gr. 10 mm. Po prostu nie da sie takiego zrobic :mrgreen: , ale i tak piasta wystaje przez dystans i na niej opiera sie felga. Kup tylko sruby dłuzsze o 10 mm.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Artjet piątek, 6 kwietnia 2007, 06:50

Ja dotoczyłem u znajomego ślusarza z aluminium dystansiki 10mm jak sie patrzy z kołnierzem centrującym. Bez dystansu kierownica latała mi w rękach jakby opony były kwadratowe - wszystko zniknęło po założeniu dystansów aha i jeszcze jedno samochód jakby stabilniejszy ale to moze być tylko moje subiektywne odczucie.
Białe Kangoo II 1,6 16V
Artjet
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez shoti piątek, 6 kwietnia 2007, 08:58

zrób tak jak ja. kup najpier felgi i zrób test dokłdając podkładek. a dystanse już potem na bank prawidłowe.
Kangoorek Alize 1.2 16V a'la 4x4 - rodzi się... Shadow Kangoo v3.46
shoti
Kangooekspert
Kangooekspert

Powrót do Pytam