temperatura

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

temperatura

Postprzez 4pm poniedziałek, 30 lipca 2007, 23:19

Mam dość dziwny problem i nie bardzo wiem od czego zacząć poszukiwania. Po nocce, kiedy auto się rozgrzewa, temperatura rośnie, aż do włączenia się wentylatora. Potem jest już wszystko w porządku, temperatura (w/g wskaźnika) jest już ok. Nie mam bladego pojęcia, czy to termostat czy coś z elektryką. Jakieś sugestie? Silnik 1.2 benzyna bez 16V.
4pm
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: temperatura

Postprzez lam3r wtorek, 31 lipca 2007, 10:36

4pm napisał(a):Mam dość dziwny problem i nie bardzo wiem od czego zacząć poszukiwania. Po nocce, kiedy auto się rozgrzewa, temperatura rośnie, aż do włączenia się wentylatora. Potem jest już wszystko w porządku, temperatura (w/g wskaźnika) jest już ok. Nie mam bladego pojęcia, czy to termostat czy coś z elektryką. Jakieś sugestie? Silnik 1.2 benzyna bez 16V.

Nie bardzo rozumiem... co to znaczy, że temperetura rośnie, aż do włączenia wentylaora? Do jakiego poziomu? Mam taki silnik i zawsze dochodzi max do połowy wskaźnika. Bez względy na pogodę, połowy nie przekracza. Jesli masz tak samo to myślę, że nic złego się nie dzieje.
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Masaccio wtorek, 31 lipca 2007, 17:15

Mój też do połowy i dalej nie idzie nawet przy 40'C i ostrej jeździe po mieście.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

temperatura

Postprzez 4pm wtorek, 31 lipca 2007, 17:35

To znaczy, że po dłuższym postoju auta temperatura podchodzi do trzeciej kreski. Włącza się wentylator. Następnie spada do kreski drugiej i potem jest już wszystko ok. Niezależnie od sposobu jazdy i warunków drogowych.
4pm
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez dominik wtorek, 31 lipca 2007, 17:53

Wygląda na termostat, przy większej temperaturze przełącza (otwiera się) na duży obieg wody, a jak się otworzy to OK.
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

Powrót do Pytam