silnik traci moc podczas jazdy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

silnik traci moc podczas jazdy

Postprzez zbik czwartek, 19 lipca 2007, 14:46

Mam kłopot. Jeżdżę Kangoo 1,4 2002r. Wczasie jazdy ni stąd ni zowąd silnik traci moc (brak reakcji pedału gazu) niekiedy aż do wyłączenia silnika. Komputer na stacji ASO nic nie wykrył. Dzieje się tak raczej w upalne dni. Czy ktoś miał podobny przypadek?
Z góry dziękuję za każdą sugestię.
Zbyszek
zbik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Krzychu niedziela, 29 lipca 2007, 17:39

Sugestia (co prawda z innych marek) :
Niech panowie z ASO odłożą komputer a wezmą w łapę manometr - takie objawy powoduje zazwyczaj pompa paliwa (za mała wydajność) lub regulator ciśnienia. Koniec żywota zaczyna objawiać się zwłaszcza w upały.
Niestety dzisiejsi "mechanicy" nauczyli się że jak tester nie wyświetli usterki to znaczy usterek brak :? - a ciekawe który komputer pokaże np. za niską kompresję w cylindrach :mrgreen:
Kangur gwiezdny pył 1,2 16V Authentique (po polsku golas ;)) '05
Krzychu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kreto poniedziałek, 30 lipca 2007, 21:43

Mam to samo w 1.4. Jadę, długa prosta, stabilnie z gazem a tu nagle jakby paliwa brakło. Szarpnie ze trzy razy i spokój. Zdarza się to raz na ok 100 - 150 km. :(
kreto
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kreto poniedziałek, 3 września 2007, 23:47

Tą usterkę mam już za sobą. Byłem w serwisie i wyszło na komputerze, że to problem z czujnikiem położenia wału. Wykręcili, przeczyścili go z opiłków które się do niego naczepiały, przedmuchali gniazdo i problem ustąpił. 80 zł i po kłopocie. Ponoć w 99% kangurów występuje to po kilkudziesięciu tysiącach kilometrów.
kreto
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam