Opony na zimę - olej do 1.6.16V

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Opony na zimę - olej do 1.6.16V

Postprzez lomek piątek, 28 września 2007, 08:35

Witam.
Szukam porady jakie opony zimowe mam sobie kupić do Kangoo osobowego na kołach 14" (mam skrzynię automatyczną i mieszkam w górach).

Wątek drugi, kupiłem auto a nie mam żadnej informacji jaki olej jest w silniku. Auto ma 40 tys przebiegu i gaz sekwencyjny i wypada mi zrobić wymianę dla świętego spokoju, czym go zalać????

Ratuj kto może...

Paweł
lomek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MK piątek, 28 września 2007, 09:12

Jeżeli chodzi o opony to konkretnie nie polecę, ale na pewno dobrej marki io ostrym bieżniku. Zasady doboru jakdo każdej nornalnej osobówki.
Osobiście jeżdżę na DĘBICACH, też w górach i jestem zadowolony.

Olej - wymieniaj częściej niż instrukcja mówi, syntetyczny dobrej marki, do silników zagazowanych, myślę, że lepkość 5W/30.
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez rafako piątek, 28 września 2007, 14:03

Ja już od kilku lat jeżdże na Pirelkach (zimówki) co do Dębicy to jakos niemam przekonania, ja i mój ojciec który ma Berlingo wymienialiśmyy właśnie oponki Dębicy na gwarancji z powodu wadliwego poszycia (po pilku tysiącach przebiegu robiły sie wybrzuszenia na oponach. w sumie to ja wymieniłem dwie a ojciec wszystkie cztery, z tym ze moze cała seria mogła byc wadliwa bo kupiliśmy je w tym samym czasie).
A co do oleju to jezeli przebieg jest faktycznie taki jak piszesz to pełny syntetyk ja osobiscie jezdze na Orlenowskim PLATINUM MAXPOWER SL/CF 5W/50 parametry ma bardzo zbliżone do zalecanego Elfa.
Myśle ze firma niema znaczenia wazne żeby był najwyższej jakości o czym świadczą oznaczenia SL/CF. Sam mieszkam praktycznie w górach i bardzo często po nich pomykam. Wiec może kiedys sie spotkamy na górskich ściezkach.
Pozdrowienia
Rafał

Kangoo 1,4 2000r - zagazowany
gg: 5229421
www.mojepapugi.za.pl
rafako
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez shoti piątek, 28 września 2007, 14:07

Tylko nie zimowe BARUM. Jeżdże na nich od 2 sezonów i niemoge sie doczekać wymiany. To nie znimówki tylko łyżwy :roll:
Kangoorek Alize 1.2 16V a'la 4x4 - rodzi się... Shadow Kangoo v3.46
shoti
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez keszamot piątek, 28 września 2007, 21:59

Witam ja jezdze na Pirelli Carwing od dwoch sezonow czesto jestem w gorach i nie mialem wiekszych problemow z poruszaniu sie w warunkach zimowych :lol: . A co do oleju wlewam Mobil 1 (5W30) i jestem zadowolony.
Pozdrawiam
Kangoo ze śląska. 1.6 16V expression 04r. czerwień wiśni/oklejony
keszamot
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass sobota, 29 września 2007, 07:41

Odpowiedzi na takie pytania musisz szukać gdzieś gdzie są wiarygodne porównania. Co do opon np serwis http://www.opony.com lub podobne, gdzie każda opona ma ocenę wystawioną przez kupujących (mam nadzieję, że tak jest :wink: :twisted:)
A u nas - każda sroczka swój ogonek... itd :wink: :lol:
Podobnie z olejem.
Ja np zdecydowałem się na Liqui Molly 10W40 z technologią MoS2 (dwusiarczek molibdenu). Choć to tylko półsyntetyk.
Dlaczego?
Po pierwsze wiem kto na nim jeździ (Bullitt pozdrawiam!)
A po drugie mam zaufanie do tego typu technologii.
W poprzednim samochodzie w 1990 roku wlałem do silnika środek, który nazywał się Slider 2000 - osadzał warstwę teflonu - i do 2006 roku i 170kkm bez remontu i napraw nie brał grama oleju i palił ~7l/100km. A był to mocno zaawansowany technologicznie samochód Skoda :wink: :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez lam3r sobota, 29 września 2007, 10:01

Hej,

na oponach się nie znam... sam mam jakies Dunlopy (są dość głośne) - jeśli to istotne to sprawdzę model, daj tylko znać.
Natomiast "firmowy" olej zmieniłem na Elf 5W30 i tylko taki leje przy każdej wymianie. Aktualnie mam 50 000 na liczniku i zamierzam kupić nowe 4 litry:-)
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt sobota, 29 września 2007, 18:24

Lucass napisał(a):Odpowiedzi na takie pytania musisz szukać gdzieś gdzie są wiarygodne porównania. Co do opon np serwis http://www.opony.com lub podobne, gdzie każda opona ma ocenę wystawioną przez kupujących (mam nadzieję, że tak jest :wink: :twisted:)
A u nas - każda sroczka swój ogonek... itd :wink: :lol:
Podobnie z olejem.
Ja np zdecydowałem się na Liqui Molly 10W40 z technologią MoS2 (dwusiarczek molibdenu). Choć to tylko półsyntetyk.
Dlaczego?
Po pierwsze wiem kto na nim jeździ (Bullitt pozdrawiam!)

Łukaszu, po pierwsze to jeździł :wink: a po drugie to na syntetyku, bez dodatku dwusiarczku molibdenu

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Powrót do Pytam