przez andami środa, 16 kwietnia 2008, 08:12
Witam. Posypał mi się katalizator w moim kangurku 1.2 16V. Trochę szybko, bo już przy przebiegu 86 tyś. km. Przyczynę upatruję w roszczelnieniu układu wydechowego na odcinku pomiędzy kolektorem wylotowym a katalizatorem. Puściła złączka elastyczna i mogła dostać się do katalizatora np. zimna woda z kałuży. Dlatego moja rada - sprawdzajcie od czasu do czasu ten elemet, żeby uniknąc takich problemów, jakie ja mam teraz. A problem jest dość poważny, ponieważ ten model wyposażony jest w dwie sondy lambda i nie można katalizatora zastąpić jakimś tam dodatkowym tłumikiem, czy strumienicą. Oryginalny katalizaor w ASO to koszt ponad 2.000 zł!!! Szukałem zamienników dedykowanych do tego modelu u Bosala i u jakiś polskich producentów, niestety nie produkują. I teraz moje pytanie, a mianowicie istnieją na rynku katalizatory uniwersalne (muszą to być jednak modele spełniające Euro 3, czyli praktycznie z możliwością zamontowania dwóch sond Lambda) Takie katalizator z gniazdem na sondę Lambda ma w swojej ofercie np. Bosal za ok. 400,00. Dzwoniłem do ich przedstawicielstwa, ale nie umieli mi potwierdzić, czy na pewno będzie mógł być u mnie zastosowany. Czy może ktoś z forumowiczów stanął już przed koniecznością wymiany katalizatora w tej wersji silnikowej? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady.
Damian z Łodzi
Silver Oasis 1.2 16V