Dziwne dźwięki (prawy przód)

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Dziwne dźwięki (prawy przód)

Postprzez Lucass środa, 20 sierpnia 2008, 14:53

Skoro tak piszemy o różnych piskach...
Od pewnego czasu i mnie dotknęło coś w rodzaju popiskiwania z prawej strony. Taki trochę metaliczny odgłos. Właściwie było słyszalne tylko przy uchylonym oknie. Częstotliwość wskazywała, że pisk pochodzi z któregoś z kół. Przy odciążaniu kół na zakrętach popiskiwanie cichło. Ponieważ na wyjeździe nie miałem możliwości warsztatowych po prostu nie otwierałem okna :mrgreen:
Ograniczyłem się do obmacania piast (bez zdejmowania kołpaków) czy się nie grzeją. Ponieważ się nie grzały, olałem tymczasowo problem.
Podejrzewałem popiskiwanie tarczy lub bębna.
Po powrocie do domu zrobiłem to co sam radziłem muminowi, czyli po kolei podnosiłem koła i osłuchiwałem. Żeby sobie ułatwić ewentualną konieczność zdjęcia kół, wcześniej zdjąłem kołpaki. Moje zdziwienie było spore gdy wszystko ładnie i cichutko się obracało. :shock:
Opuściłem samochód, zrobiłem kontrolną jazdę - cisza :shock:
Przestraszył się czy co?
Nabrałem co prawda pewnych podejrzeń (jak się potem okazało słusznych) ale póki co nie było ich jak zweryfikować.
Kilka dni był spokój aż do wizyty w myjni. Po myciu coś znów z lekka zaczęło popłakiwać :evil:
Dobrze, że przypomniałem sobie swoje wcześniejsze podejrzenia i tym razem zacząłem od zdjęcia kołpaków. I co?
A no to, że po ich zdjęciu przy wykonywaniu próbnej rundki było cicho :twisted:
Fakt, moje kołpaki trochę już przeszły, tu i ówdzie mają jakieś tam pęknięcia i prawdopodobnie ich ogólne "lekkie rozkalibrowanie" powoduje ocieranie czy to w miejscu pęknięć, czy plastiku o metalowy pręt kołpaka, czy o felgę. No i takie wrażenia dźwiękowe mogą lekko niepokoić. :lol: ;) :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Re: Dziwne dźwięki (prawy przód)

Postprzez Marecki_s czwartek, 21 sierpnia 2008, 15:39

Tak, te dziwne tarcia i skrzypienia potrafią szarpnąć nerwa.
U mnie sprawdza się zasada że chwilowa prowizorka jest najlepsza i nadal wszystko jest OK :)
Kawałek gumy miał być tylko chwilowo, ale żal go wyciągać jak tak dobrze daje sobie rade.
Super się jeździ, nic nie piszczy, nic nie skrzypi.......
A co do poduszki silnika, to oczywiście chodziło mi o górną prawą.
Pozdrawiam - Marek
Kangoo 1,4 RN niebieski 2000 r.
Marecki_s
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam