Dodatki do czyszczenia wtrysków ? Warto ?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Dodatki do czyszczenia wtrysków ? Warto ?

Postprzez pavca poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:39

Otóż stałem się posiadaczem regenerowanego (podobno jak nowy) wtrysku :( Pan który z uśmiechem na twarzy przyjął 430 zł za regenerację powiedział że w/w wtrysk był strasznie "zasyfiony" i najprawdopodobniej w najbliższym okresie czeka mnie wymiana reszty :( Wydało mi się to dziwne bo przynajmniej od 40 tys. km Kangoorek nie dostał innego pożywienia jak Ultima lub V-Power ? I tu wpadłem może na nie najlepszy pomysł żeby użyć dodatków czyszczących do paliwa w celu przedłużenia życia pozostałych 3 wtryskiwaczy :) Jak myślicie, warto ? A jeśli tako to co dolewać do paszy ? :) i czy odnosi to jakikolwiek skutek ?

Jeśli taki temat był, to sorki :)
Kangoo Alize 1.5 dCi 82kM - Pierwszy i nie ostatni :)
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi !
pavca
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Dodatki do czyszczenia wtrysków ? Warto ?

Postprzez branio poniedziałek, 2 lutego 2009, 20:26

Jaki sens miała regeneracja gdy nowy kosztuje 650?
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Marek_Bielsko poniedziałek, 2 lutego 2009, 20:34

Takie zabiegi mają sens ale nie zamiast regeneracji lub wymiany wtryskiwaczy. Ja/Ojciec stosowaliśmy "STP formuła do czyszczenia wtryskiwaczy" doraźnie po tankowaniu paliwa po którym kangur ni stąd ni z owąd gorzej jechał (Shell, BP, Orlen - tylko tam Kangur dostaje "jeść" :D ). Cały zabieg przywracał sprawność skoczkowi :twisted: , ale na dłuższą metę to nie ma najmniejszego sensu. :?

BTW strasznie drogo za tą regenerację, nie lepiej kupić nowe wtryskiwacze?? Zabawa nie wiele droższa, a efekt na pewno bardziej długotrwały. :mrgreen:
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez pavca poniedziałek, 2 lutego 2009, 20:45

branio napisał(a):Jaki sens miała regeneracja gdy nowy kosztuje 650?

Ano że na ten regenerowany dostałem 2 lata gwarancji i zapłaciłem 220 zł mniej :) a jeżeli dodam że ten nowy trzeba zaprogramować to może i więcej :)
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi !
pavca
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez a-kwiaty poniedziałek, 2 lutego 2009, 22:40

Zdaje mi sie, ze po regeneracji jest nowy numer do zaprogramowania...
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez pavca wtorek, 3 lutego 2009, 20:31

a-kwiaty napisał(a):Zdaje mi sie, ze po regeneracji jest nowy numer do zaprogramowania...

Niestety przy wymianie wtryskiwacza trzeba zaprogramować jego numer :( Na moją decyzję miała w głównej mierze 2 letnia gwarancja :) i to że mogłem to zrobić od ręki nie czekając że gdzieś kupię tańszy nowy. W końcu autko musi jeździć i na siebie zarabiać :)
pavca
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez a-kwiaty wtorek, 3 lutego 2009, 20:49

No to wlasnie o to mi chodzilo: czy nowy czy regenerowany to nr trzeba zaprogramowac - wiec tak samo dochodzi ten koszt.
Branio a te po 650zl to brutto z fv?
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez branio wtorek, 3 lutego 2009, 21:09

Brutto bez fv
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez jon104 środa, 4 lutego 2009, 20:21

Wracając do tematu, to od jakiegoś czasu dolewam jednak takiego ustrojstwa firmy Xeramic (smarowanie wtrysków i czyszczenie układu :?: ). Trudno powiedzieć jak to działa na układs paliwowy, ale mam poczucie, że robię coś aby zapobiec ew. zatarciom wtrysków :? Zatem ja się czuję lepiej, a czy kangoo-rek też tego nie wiem, ale subiektywnie wydaje mi się, że w połączeniu z paliwem "bezsiarkowym" ;) w Statoilu (zimą Arctic Diesel) chodzi zdecydowanie ciszej i spokojniej zwłaszcza na zimnym silniku. Spalanie nie spadło, a osiągi wydają się być nieco lepsze. Koszt nie duży, a zaszkodzić raczej nie powinno. :?
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam