problem z alarmem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

problem z alarmem

Postprzez senap niedziela, 25 października 2009, 01:59

Witam.
Zainstalowałem alarm superforteca i mam taki problem - słaby zasięg pilotów ok 2 m.
Kolega wymienił mi na nowy i okazało się że, jest to samo więc odłączyłem wszystko pozostawiając +12v, masę, i diodę efekt: zasięg max 2 m.
Zasilanie sprawdzone +12,6V masa 0,1 OHM.
A teraz najciekawsze: wypiełem centralkę zaniosłem do domu podłączyłem pod akumulator i zasięg jak z bajki testowalem przez ściany odchodziłem na 20m i działał idealnie.Więc powrót do samochodu i znowu 2 m.
Mam Renault Kangoo 2001 z fabrycznym immo ,oraz zamkami z pilotem oryginalnym.
Są wg. mnie dwie możliwości albo coś w tym aucie zakłóca transmisję 433 MHz albo to jakieś czary ;) .Napięcie mierzyłem na wtyczce przy cetralce miedzy +12 pin 4 a masą pin 2 jak temu zaradzić. Co może w takim staruszku zakłócać odbiornik alarmu ?
Oryginalny pilot przestawał działać sukcesywnie aż padł całkiem więc pomyślałem że zainstaluję system alarmowy ze sterowaniem zamków a tu klops
Może ktoś z Was wie czy coś w moim kangurku może powodować w/w objaw?
Proszę także o schemat przynajmiej części modółu sterowania centralnym zamkiem, cały schemat mile widziany gdyż w wieku mojgo zwierzaka staje się coraz bardaiej potrzebny.
Troche danych:
2001
benzyna 1.4 ECU Siemens Sirius 32n
wyposażenie : klima , grzane fotele, lusterka el. , centralny zamek z pilota , sterowanie radiem + wyświetlacz na kokpicie , szyby el. , hak.
Pozdrawiam.

Re: problem z alarmem

Postprzez Lucass niedziela, 25 października 2009, 08:27

Ja tam się nie znam ale jeśli odbiornik masz gdzieś pod maską a nadajnik (pilot) w ręce, to odbiornik ma z wszystkich stron wokół blachę. Jednym słowem puszka Faradaya...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez senap niedziela, 25 października 2009, 10:25

Lucass napisał(a):Ja tam się nie znam ale jeśli odbiornik masz gdzieś pod maską a nadajnik (pilot) w ręce, to odbiornik ma z wszystkich stron wokół blachę. Jednym słowem puszka Faradaya...

Witam.
Pamiętałem o Faraday'u bo byłem dobrym uczniem w 5 klasie szkoły podstawowej :D .
Odbiornik zainstalowałem pod licznikiem a antene od eteru dzieli jedynie pokrywa z plastiku.
Wyciągałem odbiornik na kokpit i było dalej to samo.
Więc to nie to.
senap
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez senap niedziela, 25 października 2009, 13:08

Witam
Problem częściowo rozwiązany wpadłem na taką myśl i poskutkowało.
W starszej wersji naszych zwierzaków był odbiornik IR do sterowania zamkami , więc jeśli w moim jest radiowy a nie zmienili modułu to musieli dołożyć transponder i to on robi zakłócenia .
Więc odłączyłem bezpiecznik od oświetlenia wewnętrznego z którego wcześniej zasilany był odbiornik IR i sterowanie działa super !!!
Rozebrałem lampkę pod sufitem a tam nic nie ma. Czy ktoś się orientuje gdzie ten transponder może się znajdować ?
A może jest wbudowany do modułu pod licznikiem ?
Czy ma ktoś schemat do mojego skoczka i mi go podeśle na PW czy może za dużo wymagam :?
Pozdrawiam.
senap
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez senap niedziela, 25 października 2009, 14:22

Witam.
Znalazłem! :D
Znajduje się obok dekodera (modułu) sterowania odcięciem zapłonu i zamków.
Czarna kostka wyglądająca jak przekaźnik wysoka na 5 cm nr 7700311966 .
Po wyjęciu alarm śmiga aż miło.
Dla innych mających problemy z superfortecą i tym modelem zwierzaka ta informacja jest rozwiązaniem.
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam.
senap
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam