egr - kontrolka, jak ja zgasic?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

egr - kontrolka, jak ja zgasic?

Postprzez rageous sobota, 19 września 2009, 10:46

Witam,
mialem problemy z EGRem (silnik f8q632, pompa lucas)... po przeczyszeniu nie było problemow ale po przejechaniu ~60kkm znowu sie zaczelo wiec teraz EGR zostal rozpolowiony, czesc mechaniczna zostala w srodku w pozycji zamknietej a czesc elektroniczna byla przykrecona z boku na 1 srubie i podlaczona aby nie swiecila kontrolka. Problem polega na tym ze po jakims czasie mocowanie sie urwalo :( wiec odpialem to teraz i kontrolka sie znowu swieci. Na razie nie mam pomyslu jak to zamocowac i gdzie... wiec szukam innego rozwiazania

Czy udalo sie moze komus oszukac komputer i podpiac w kostke cos aby ta kontrolka zgasla? Ewentulanie czy probowal ktos moze wylaczyc EGR w ustawieniach UCH?(da sie to w ogole zrobic?)

Pozdr,
Tomek
rageous
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: egr - kontrolka, jak ja zgasic?

Postprzez matucha sobota, 26 września 2009, 15:28

Ja to zrobiłem tak:
viewtopic.php?f=77&t=6534

Przy okazji możesz podpowiedzieć, jak podłączyłeś ten EGR, żeby nie wyskakiwał błąd ?
matucha
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez rageous sobota, 26 września 2009, 15:55

ale to wyłączyłeś EGR w ECU za pomocą tego testera?

u mnie jest tak, jak ta cześć zewnętrza jest podpięta to kontrolka od bloku silnika gaśnie po przejechaniu ok 80-90km. Jak odepnę to zapala się po przejechaniu ok 15-20km. Ta półówka EGR jest dosyć ciężka i niestety jedna śruba nie dała rady tego utrzymać, za duże drgania chyba...teraz myślę aby wstawić tam kawałek blachy, zamocować na 3 śrubach od EGR i z boku do tego przymocować tą część elektroniczną EGR...
na jakimś forum hiszpańskim znalazłem coś że można spiąć pin 2 i 6 z wtyczki ale było to w jednym poście i nie potwierdzone w ogóle więc na razie dałem sobie spokój
rageous
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez matucha sobota, 26 września 2009, 18:43

Tak wyłączyłem za pomocą tego testera.

Kupiłem też sobie książkę od Kangoo i zacząłem przeglądać schemat elektryczny i wyszło mi na to, że będzie tak jak napisałeś powyżej.
Wtyczka zasila zawór, zawór się otwiera ==> sygnał zwrotny, że jest otwarty, czyli teoretycznie sygnał do otwarcia można podpiąć do sygnału zwrotnego i komputer będzie zawsze odczytywał, że EGR zadziałał. Ale muszę się w to jeszcze zagłębić i sprawdzić na 100% miernikiem.
matucha
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez rageous poniedziałek, 19 października 2009, 20:24

na brytyjskim forum opla znalazlem schemat układu jaki montują do silników aby ecu myślał że EGR jest podłączony, info tutaj http://www.z22se.co.uk/forum/viewtopic.php?f=86&t=5891&start=100

dla clio rozpiska wygląda tak (schemat w załączniku)
CLIO - EGR cheater
pin 1 - not used ground
pin 2 - PIN D (blue) +5v pot
pin 4 - PIN A (white) ground pot
pin 5 - PIN E (red) power supply 12V
pin 6 - PIN B (yellow) wiper signal(output)

założyłem i działa, kontrolka zgasła po przejechaniu ~90km - czyli tak samo jak po podłączeniu sprawnego EGR-a... dla zainteresowanych - specyfikacja zaworów ze strony producenta do znalezienia tutaj http://www.ms-motor-service.com/ximages/PG_SI_0085_EN_WEB.pdf ... ja miałem zawór o nr 7.22818.02
Załączniki
13_egr_cheater_1_202.jpg
clio cheater
13_egr_cheater_1_202.jpg (40.7 KiB) Przeglądane 992 razy
rageous
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez branio poniedziałek, 19 października 2009, 20:43

Czy nie prościej go zaślepić :?: 8-)
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez rageous poniedziałek, 19 października 2009, 20:56

branio napisał(a):Czy nie prościej go zaślepić :?: 8-)

no wiadomo :) tylko ze u mnie w silniku f8q 632 (1.9D) trzeba by wsadzić jakąś rurkę w miejsce zaworu a dolot do zaworu chyba jest w kolektorze a nie na zewnątrz chociaż aż tak dokładnie to nie oglądałem, poza tym to zawór sterowany elektronicznie i problem polegał na tym, że po odpięciu wtyczki z zaworu zapala się kontrolka bloku silnika na desce a jazda z tym jest trochę drażniąca...a tak kontrolka nie świeci, zawór zamknięty i na razie spokój :D
rageous
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez branio poniedziałek, 19 października 2009, 21:24

Nikt nie mówi o wyciąganiu wtyczki 8-)
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez matucha środa, 28 października 2009, 16:57

A jak się wogóle dobrać do tego zaworu? Ma ktoś jakieś foto, gdzie go szukać? Tzn wiem, że dojście jest po zdjęciu filtra powietrza. Czy to jest to "coś" do czego wchodzi wtyczka od prawej strony przegrody?
matucha
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam