Ubywajace borygo

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Ubywajace borygo

Postprzez mikolaj19d55 sobota, 9 kwietnia 2005, 09:08

Witam.
Czy ktos mial podobny problem? Od jakiegos czasu ubywa mi plynu chłodniczego.Silnik to 1.9d55.159021km przebiegu:)Nie widze(alemoze jednak) zeby cos ciekło po przewodach, chlodnica tez cala.Po wylaczeniu silnika paruje na bloku silnika(zapewne borygo) pomiedzy termostatem a bagnetem do sprawdzania oleju.
Chcialem wymienic przewody ale w serwisie to koszt ok 300pln w intercarsie nie bylo.
Czy ktos wie gdzie jest sklep(warszawa)ktory sprzedaje weze gumowe.A moze ktos ma jakis inny pomysl? bo juz mnie zaczyna denrwowac to dolewanie. I jeszcze jedno pytanie czy mozna mieszac borygo z petrygo?
Pozdrawiam
Mikolaj
mikolaj19d55
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez zuwik sobota, 9 kwietnia 2005, 09:50

Węże gumowe są w cenie głównie jesienią i w zimie - wtedy grasują pod machami kuny. Teraz powinny iść w dół (oczywiście używki). Mi się udało kupić jedną rurę pogryzioną przez kuny za 60PLN, a na drugiej zrobiłem taką hmm... przejściówkę, mianowicie odciąłem dziurawy kawałek, wsadziłem kawałek rurki metalowej wchodzący do gumowej i pierścieniami zaciskającymi to "zjednoczyłem". Ale to tak piszę na awarię, jakbyś jednak znalazł dziurę. Nie mam tego silniczka więc zdiagnozować nie jestem w stanie :wink: Może ktoś będzie
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: Ubywajace borygo

Postprzez osa-ozo sobota, 9 kwietnia 2005, 17:38

popatrz dokladnie,naprawde dokladnie,ja z 3 dni ogladalem(jak przyjezdzalem do domu itd) skad i gdzie,a wycieku nie widzialem(plynu sobie ubywalo),dopiero pod jakims katem z chlodnicy lecialo,a moze masz cos zapchane,ja polecilbym przeczyszczenie calego ukladu chlodzenia przy okazji(plyn nie jest drogi,a lepiej bedzie grzalo potem jak wszystko bedzie czyste),jak pod cisnieniem puszcza wode(bez przesady)to moze wtedy cos sie ujawni.A moze z termostatu leci..albo z wezy tak jak sugerujesz...na allegro pamietam ze byly-za 120zl komplet uzywek.
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez darecki sobota, 9 kwietnia 2005, 20:01

mikolaj19d55 napisał(a):Witam.
Czy ktos mial podobny problem? Od jakiegos czasu ubywa mi plynu chłodniczego.Silnik to 1.9d55.159021km przebiegu:)Nie widze(alemoze jednak) zeby cos ciekło po przewodach, chlodnica tez cala.Po wylaczeniu silnika paruje na bloku silnika(zapewne borygo) pomiedzy termostatem a bagnetem do sprawdzania oleju.
Chcialem wymienic przewody ale w serwisie to koszt ok 300pln w intercarsie nie bylo.
Czy ktos wie gdzie jest sklep(warszawa)ktory sprzedaje weze gumowe.A moze ktos ma jakis inny pomysl? bo juz mnie zaczyna denrwowac to dolewanie. I jeszcze jedno pytanie czy mozna mieszac borygo z petrygo?
Pozdrawiam
Mikolaj
Sklep w Warszawie z art. gumowymi znajduje się na ulicy Puławskiej vis a vis Dolnej, ale tam raczej nic nie dopasujesz do kangura. Bez problemu dostaniesz węże w firmie "spa" w Sulejówku tel.601 35 66 36 (najtańsze części do renault) Pozdrawiam
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez loocky sobota, 9 kwietnia 2005, 20:25

A masz tłustą rurę wydechową?
loocky
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez PanKot poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 06:31

mikolaj19d55 napisał(a):Czy ktos wie gdzie jest sklep(warszawa)ktory sprzedaje weze gumowe.A moze ktos ma jakis inny pomysl? bo juz mnie zaczyna denrwowac to dolewanie. I jeszcze jedno pytanie czy mozna mieszac borygo z petrygo?
Pozdrawiam
Mikolaj

Polecam Ci mojego mechanika. Jest fachowcem od Renault. Sprawdzi i coś Ci dobierze za nieduże pieniądze. Ma warsztat na ul.Ostroroga 10a, przy warsztacie naprawy tłumików. Miejsce może nie zachęcające ale dobry i tani warsztat. A poza tym facet najpierw myśli a potem robi - to cenne. Możesz powołać się na mnie. Powiedz, że jesteś z klubu Kangoorka.
Z taką awarią lepiej nie przeciągać bo pęknie coś więcej i zatrzesz silnik.
Skoro w Cieszynie kuny :P przegryzają węże od chłodnicy to u nas pewnie to robią tygrysy :) :) :) - już kiedyś jeden uciekł z ZOO.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

to samo

Postprzez coolerek poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 09:48

miałem to samo w swoim kangoo dokładnie to samo był płyn chłodniczy na silniku pojechałem do serwsiu i załozyli mi nową opaske tylko skrecana i skrucili przedwód i juz po klopocie nie ma problemu koszt takiej naprawy to tylko 35 zł !! pamietaj o opasce skrecanej !! 8)
COOLEREK ZÓŁTE KANGO 1.9D(65KM)
coolerek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez zuwik poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 11:03

PanKot napisał(a):Skoro w Cieszynie kuny :P przegryzają węże od chłodnicy to u nas pewnie to robią tygrysy :) :) :) - już kiedyś jeden uciekł z ZOO.
EKHM... Cieszyn to nie ja :lol: Ale może tam też są, kto wie :wink:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mikolaj19d55 poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 17:15

Juz sie sprawa rozwiazala.
Pojechalem do jakiegos warsztatu. Pan popatrzyl pod maske i wypatrzyl. Przecieka przy termostacie. Puszka jest walnieta.Problem w tym ze Ona sie juz kiedys rozpadła i byla klejona i skrecona na sruby, potem jak by odklejona i rozkrecona, zmieniony termostat i ponownie zaklejona. Po ostatnim klejeniu przejechalem ok 10 tys.
Teraz mam 2 podejrzenia
1) cieknie bo uszczelka sparciala
2) cieknie bo plastik gdzies pekl
W serwisie puszka ok 550 pln. W zadnym sklepie nie ma.Nawet w takim, ktory sie oglasza "KOMPLEKSOWE zaopatrzenie w czesci do samochodow japonskich koreanskich i europejskich"
Nie mial facet problemu i kupil francuski samochod.Kumpel jezdzil lada i mial wszystkie czesci po 30 PLN;) Jak sobie z tym poradze to napisze.
Jesli chodzi o rure wydechowa to nic nadzwyczajnego nie widzialem.
pozdrawiam
mikolaj19d55
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez mikolaj19d55 sobota, 16 kwietnia 2005, 10:18

juz sie sprawa rozwiazala.
Plyn wyciekal, poniewaz uszczelka pomiedzy puszka termostatu a blokiem silnika byla sparciala.Uszczelka 15 pln, woda destylowana 3 pln, 2 piwa 5pln i kangoo znowu dziala :D
pozdrawiam
mikolaj19d55
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam