Jazda bez przedniego fotela

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Jazda bez przedniego fotela

Postprzez MarcinT poniedziałek, 5 czerwca 2006, 19:47

Niedawno miałem potrzebę zdemontowania przedniego fotela pasażera, aby położyć tam pakunek, ale coś mnie tknęło i zadzwoniłem do ASO (Nie znałem jeszcze tego forum).
Zapytałem czy mogę spokojnie wypiąć wiązkę idącą do napinacza, serwisant poinformował mnie, żeby lepiej nie próbować gdyż czasem grozi to wystrzałem poduchy. Demontaż i jazda bez fotela jest możliwa po wyłączeniu całego systemu (nie ma możliwości wyłączenia w systemie samych napinaczy). Oczywiście zapraszali do siebie oferując tą usługę, ale ja mam ich w.......
No, więc o tym jak to wypiąć doczytałem już na forum (wyłączony zapłon i ew, akumulator), ale co potem? Czy jazda jest taka jak dotychczas tylko z świecącą lampką poduszki? Czy system jest w pełni sprawny po tej "amputacji" fotela z napinaczem? Może miał ktoś takie doświadczenie to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Marcin
Zielony 1.4 RTE '99
MarcinT
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Brada poniedziałek, 12 czerwca 2006, 23:03

Hmmm.... w zasadzie je wypinałem odbywa fotele, przy suszeniu podłogi z wody i nic nie było, ale zapłonu chyba nie włączałem. Wydaje mi się że wystrzelenie poduszki z powodu wypięcia przewodu do napinacza to bzdura. Czasami "nasi" zgłaszali na forum problem z poduszką - okzaywało się czesto ze jeżdzili z wypiętą kostką napinacza. Sądzę że wystrzelenie poduszki wcale nie jest takie proste o ile nie bawisz się z nią przy włączonym zapłonie a napinacz nie ma wcale nic do tego!
fioletowy 1,9dTi 2002r. Pełna opcja; ABS, 4 x SRS, klima, schowki lotnicze...
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez KiK wtorek, 13 czerwca 2006, 07:01

Wyglada na to, ze ASO stara się mieć niezłych sprzedawców ... bajeru i kłamstwa :lol:
Jest dokładnie tak jak pisał Brada nie jeden jeździł z rozłączoną kosztką pod siedzeniem [przyznam, że ja też] na szczęście nikomu nie przyszło do głowy testować system czy aby napinacze w dalsym ciągu będą działać ;) Jednak co za różnica - czy Ty "wyłączysz" układ poprzez rozpięcie spinki czy też za grubą kasę zrobi to ASO ... nie wiem czy nie będziesz musiał też u nich też włączyć ;) ;)

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez MarcinT wtorek, 13 czerwca 2006, 08:20

KiK napisał(a):...na szczęście nikomu nie przyszło do głowy testować system czy aby napinacze w dalsym ciągu będą działać ;)...

No własnie o to mi biega, wypiąc to nie jest sztuka, jechać z wypiętym napinaczem też jest łatwo i każdy to wie. Nikt nie wie jednak czy z tym wypiętym napinaczem i oczywiście świecącej kontrolce system nadal jest sprawny do zadziałania, tylko o to mi chodzi :D

KiK napisał(a):...nie wiem czy nie będziesz musiał też u nich też włączyć ;) ;)...

Napewno, pobajerują skoczka komputerkiem to potem śrubokrętem odwrócić się nie da podejrzewam :wink:
Pozdrawiam
Marcin
Zielony 1.4 RTE '99
MarcinT
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez KiK wtorek, 13 czerwca 2006, 08:53

MarcinT napisał(a):
KiK napisał(a):...na szczęście nikomu nie przyszło do głowy testować system czy aby napinacze w dalsym ciągu będą działać ;)...

No własnie o to mi biega, wypiąc to nie jest sztuka, jechać z wypiętym napinaczem też jest łatwo i każdy to wie. Nikt nie wie jednak czy z tym wypiętym napinaczem i oczywiście świecącej kontrolce system nadal jest sprawny do zadziałania, tylko o to mi chodzi :D

Marcin, ale właśnie tutaj nie ma problemu - jak pan z ASO Ci powiedział - będą musili zdeaktywować system. Przed ponownym podpięciem napinacza i tak Ci nie uaktywnią ... bo czymże by się to różniło rozpięciem spinki przy odłączonym aku od wyłączenia kompem :?:

Jest jeszcze jedna ewnwtualność:
przy wyciąganiu siedzenia i tak musisz odkręcić napinacz od ramy fotela. Połóż go zatem na podłodze i podepnij spinkę spowrotem :D Metoda trochę prostacka, ale to co jest proste najczęsciej skuteczne :D A co najważniesze to cały system będzie działał dalej ;)

Kuba
Granatowy C8 2,2 '03
KiK

Postprzez MarcinT wtorek, 13 czerwca 2006, 09:00

Nie jarzysz o co mi chodzi ale nie ważne :roll:

Ale ta metoda z odkręceniem napinacza jest dobra, to wystarczy :D
Pozdrawiam
Marcin
Zielony 1.4 RTE '99
MarcinT
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez zuwik wtorek, 13 czerwca 2006, 10:37

Jeżeli nie ma styku pomiędzy systemem a napinaczem to napinacz nie zadziała. Dlatego świeci sie kontrolka, bo co za różnica czy napinacz jest odłączony, czy zepsuty. Jak pisałem w innym wątku - SRP to integtralny system zestrojony ze sobą tak, by podczas 200 milisekund wszystko zadziałało z dokładnością do 5 milisekund. Przy tak zestrojonym systemie i jego wadliwym działaniu może dojść do nieszczęśliwego splotu zdarzeń, w którym poduszka złamie Ci kark. Dlatego w Renault każą wyłączyć cały system do naprawienia usterki. Ale skoro chodzi koledze o wypięcie całego fotela i i tak nikt na nim nie będzie siedział, gdzie problem? Cały system będzie działał normalnie, kontrolka wiąże się z systemem diagnostycznym układu SRP. Gdyby przez błąd tego systemu miał nie zadziałać układ - po co byłoby go deaktywować? ;)

A co do zworki to idzie nia caly czas sygnal diagnostyczny, ale nie sadze, zeby podczas przepiecia mogl on odpalic napinacz (nie wiem co to mialo by miec wspolnego z poduszka, jak niektorzy pisza...).
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MK wtorek, 13 czerwca 2006, 10:57

Ja jeszcze dorzucę, że dłuższa eksploatacja ze świecącą kontrolką (uszkodzony, rozłączony układ) może zaowocować "zapchaniem" się sterownika kodami błędu tak, że nie można go już "wyczyścić" komputerem i trzeba wymienić sterownik (tak miałem bo 1 właściciel jeździł z kontrolką - złączka pod fotelem).
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK wtorek, 13 czerwca 2006, 12:17

MarcinT choć mi w dalszym ciągu wydaje się że wiem o co Ci chodzi to cieszę się, że mogłem podesłać ciekawe rozwiązanie :lol:

Kuba

PS: wydaje mi się ;)
Granatowy C8 2,2 '03
KiK

Postprzez MarcinT wtorek, 13 czerwca 2006, 13:09

zuwik napisał(a):Ale skoro chodzi koledze o wypięcie całego fotela i i tak nikt na nim nie będzie siedział, gdzie problem? Cały system będzie działał normalnie, kontrolka wiąże się z systemem diagnostycznym układu SRP.

Właśnie o to mi chodziło!
Poprostu bałem się, że jadąc bez fotela pasażera i świecącą kontrolką system nie będzie działał a co za tym idzie w razie potrzeby nie zadziała napinacz kierowcy i poduszka.
Zuwik rozwiał moje wątpliwości, dziękuję.

ps. Napinacze potrafią robić numery, jakieś 8 lat temu moja rodzinka z Opola odbierała w salonie nowego Fiata Brava.
Wsio było załatwione, panowie uprzejmi w garniturkach otwierają bramę, wujek wkłada klucz do stacyjki, przekręca i DUP!
W momencie włączenia zapłonu chwyciły oba napinacze pasów.
Ponoć to wątpliwa przyjemność zwłaszcza jak się jest "rozluźnionym" :wink: , oczywiście samochód odebrali nazajutrz z oczywistych przyczyn
Pozdrawiam
Marcin
Zielony 1.4 RTE '99
MarcinT
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam