bagnet oleju

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

bagnet oleju

Postprzez siajeczka piątek, 16 marca 2007, 12:52

od pewnego czasu za¶wieca mi siê czasami kontrolka ci¶nienia oleju jak silnik jest na luzie dodam gazu i ga¶nie olej ¶wie¿o wymieniony. ponad to z³ama³ mi siê bagnet od oleju i nigdzie nie mogê dostac mo¿e kto¶ mi co¶ doradzi mo¿e jaki¶ planik to sam zrobiê bagnet mam kangoo 1.4
siajeczka

Postprzez Lucass sobota, 17 marca 2007, 08:55

Za rzadki olej :?:
Albo czujnik ciśnienia walnięty.
Nie wiem jak w 1,4 ale u mnie dostęp do bagnetu jest tylko od spodu samochodu i to raczej na kanale więc gdyby mi się złamał to po prostu zaślepiłbym otwór.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Re: bagnet oleju

Postprzez woojtas sobota, 17 marca 2007, 10:08

siajeczka napisał(a):od pewnego czasu zaświeca mi się czasami kontrolka ciśnienia oleju jak silnik jest na luzie dodam gazu i gaśnie olej świeżo wymieniony. ponad to złamał mi się bagnet od oleju i nigdzie nie mogę dostac może ktoś mi coś doradzi może jakiś planik to sam zrobię bagnet mam kangoo 1.4

Przypuszczam ze u ciebie jest problem z czujnikiem cisnienia oleju.
Nie stawial bym na zuzyty czy uszkodzony silnik.
Jesli chodzi o bagnet to sprobuj w autoryzowanym serwisie.
Cos takiego powinni miec.
woojtas
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez radzik sobota, 17 marca 2007, 20:30

albo co ciekawe przy wymianie oleju został dobrany zły filtr i mocowanie filtra dochodzi do końca i blokuje przepływ oleju. Spotkałem się juz z taka sytuacją
radzik
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez siwy261976 niedziela, 18 marca 2007, 09:24

w maluchu miałem podobny problem, ale tam zawieszała sie sprężyna która sterowała (stawiałą opór lub nie) tłoczonemu olejowi, małe obroty to spężynka cisneła mocno i kołnież sie dociskał i ciśnienie było odpowiednie na wysokich obrotach sprężyan czasem się zawieszała i nie wracała na wolnych przekrój "przewodu"sie zwiekszył ciśnienie spadało a dodanie gazu załatwaiło sprawę no chyba że sprężynak sie nie chciała odwiesic :)
może i tu jest jakiś regulator ciśnienia (nie tylko czujnik) w jakiś sposób ciśnienie musi byc regulowane bo przecież na wykokich obrotach będzie nadmiernie rosnąc (ale gdzie takie ustrojswo by miało sie w tym silniczku znajdowac to nie mam pojecia - przykor mi
2 opcja - szlag trafił tuleje na czopach wału itd duży różnica średnicy paneki i czopu = duży luz i ciśnienie trzyam tylko na wysokich obrotach - oby kangór miał regulator bo to zdecydowanie mniej kosztowne i łatwiej pewnie samemu naprawic niż zrobic wymiane panewek i przy okazi całej reszty
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio niedziela, 18 marca 2007, 09:44

siwy261976 napisał(a):oby kangór miał regulator

Jak każde auto,ma :)
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez darecki niedziela, 18 marca 2007, 22:20

Lucass napisał(a):Nie wiem jak w 1,4 ale u mnie dostęp do bagnetu jest tylko od spodu samochodu i to raczej na kanale więc gdyby mi się złamał to po prostu zaślepiłbym otwór.

Dziwne , teść ma 1.6 i można sprawdzić stan oleju od góry-ale fakt dostęp jest słaby. A masz wyświetlacz poziomu na desce-bo serwis stwierdził , że w 1.6 nie występuje?
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 19 marca 2007, 10:14

Jasne że mam!
U mnie jest jeszcze LPG i klima. Chłodnica klimy skutecznie blokuje dostęp do bagnetu, filtra oleju itp. Mało tego! Od góry go nawet wogóle nie widać. Koledzy na spocie śląskim mieli wczoraj okazję się przekonać :?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Re: bagnet oleju

Postprzez Rafal_B poniedziałek, 19 marca 2007, 20:43

darecki napisał(a):Dziwne , teść ma 1.6 i można sprawdzić stan oleju od góry-ale fakt dostęp jest słaby. A masz wyświetlacz poziomu na desce-bo serwis stwierdził , że w 1.6 nie występuje?

To serwis, niech przetrze oczy i zobaczy. W moim 1.6 (2002) był wyświetlacz... Pokazywał się zawsze napis: "OIL O.K.". Po jakimś czasie stwierdziłem, że to podejrzane aby poziom cały czas był "O.K." i przy wizycie w ASO poprosiłem aby pokazali mi bagnet, bo sam nie mogłem go zlokalizować. Faktem jest, że aby go wyjąć trzeba mieć nie rękę, ale rączkę i do tego najlepiej pokrzywioną. Pamiętam, okazało się, że poziom jest faktycznie "O.K." a i do tego olej po 3/4 przebiegu pomiędzy wymianami był żółciutki, jak nowy.
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 19 marca 2007, 21:23

Gdzieś było ale co tam :wink: :lol:
OIL OK zapala się na dole a u góry pokazują się kółeczka (kwadraciki raczej) i kreseczki o takie np:
oooooo, ooooo_, oooo_ _ itd
Im więcej kresek tym mniej oleju choć powód do niepokoju to chyba dopiero jakieś 4-5 kresek. Ale konieczność dolania pojawia się w momencie gdy jest tylko OIL bez OK :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Następna strona

Powrót do Pytam