skrzynia biegów - olej

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

skrzynia biegów - olej

Postprzez lam3r piątek, 16 maja 2008, 10:27

Witam,

mam zagwostkę:-) Zadzwoniłem sobie to ludków u których zawsze zmieniam oponki, bo zajmują się też wymianą olejów... i pytam o olej skrzyni biegów. Usłyszałem, że nie wymianią mi gdyż "Renault się wycwanił i jakiś tam ich olej trzeba lać, inaczej mogę zmniejszyć żywotność skrzyni...." Jakoś kurde dziwne to... ktoś mi rozwinie temat??
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: skrzynia biegów - olej

Postprzez Lucass piątek, 16 maja 2008, 12:31

lam3r napisał(a):Witam,

mam zagwostkę:-) Zadzwoniłem sobie to ludków u których zawsze zmieniam oponki, bo zajmują się też wymianą olejów... i pytam o olej skrzyni biegów. Usłyszałem, że nie wymianią mi gdyż "Renault się wycwanił i jakiś tam ich olej trzeba lać, inaczej mogę zmniejszyć żywotność skrzyni...." Jakoś kurde dziwne to... ktoś mi rozwinie temat??

Tiaaa, jasne!
Zęby próchnicy dostaną jak wlejesz inny niż "ich". :lol:
Swoją drogą we wszelkich książkach zalecają Elfa więc nie jest to całkiem "ich" olej :P
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez MK piątek, 16 maja 2008, 12:46

Oczywiście syntetyk lub pół.
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r piątek, 16 maja 2008, 12:49

dzięki Wam za odpowiedzi... nie rozumiem tylko dlaczego, firma nie mająca nic wspólnego z serwisem Renault, nie chciała podjąć się wymiany oleju twierdząc, że tylko w ASO?? Ot ciekawostka:-)
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MK piątek, 16 maja 2008, 12:54

:lol: :lol: :lol: Może nie wiedzą jak się za to zabrać bo RENAULT nie przewiduje wymiany, chyba tylko przy okazji naprawy. :lol: :D :D
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez siwy261976 niedziela, 18 maja 2008, 19:28

nie wymieniaj oleju tylko go dolej jeśli brakuje , jeśli go chcesz miec niemal świerzy to pozwól mu popracowac trochę i znów stopniowo "wymień" olej nie wiem o co chodzi ale wiele marek nie przewiduje wymiany oleju a jedynie jego dolanie pobnie też mechanicy, wiem ze jeżeli zalejesz cała skrzynię świerzym olejem to może ale nie musi byc kuku :) może ma to związek z gęstościa, stary olej gęstnieje co nieco pomaga zużywajacym sie synchronizatorom, kołom zębatym itd nie wspominając już o wyciekach jakie moga sie nagle pojawic po wymianie oleju na nowy
p.s jest to jedynie moja teoria = niekoniecznie prawdziwa :)
ale serio nawet a ASO często nie zalecają wymiany całkowitej na świerzy olej
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez gregorgregor niedziela, 18 maja 2008, 20:23

siwy261976 napisał(a):nie wymieniaj oleju tylko go dolej jeśli brakuje , jeśli go chcesz miec niemal świerzy to pozwól mu popracowac trochę i znów stopniowo "wymień" olej nie wiem o co chodzi ale wiele marek nie przewiduje wymiany oleju a jedynie jego dolanie pobnie też mechanicy, wiem ze jeżeli zalejesz cała skrzynię świerzym olejem to może ale nie musi byc kuku :) może ma to związek z gęstościa, stary olej gęstnieje co nieco pomaga zużywajacym sie synchronizatorom, kołom zębatym itd nie wspominając już o wyciekach jakie moga sie nagle pojawic po wymianie oleju na nowy
p.s jest to jedynie moja teoria = niekoniecznie prawdziwa :)
ale serio nawet a ASO często nie zalecają wymiany całkowitej na świerzy olej

napewno nie będzie kuku jak wymienisz olej,to że fabryka nie przewiduje nie oznacza,że wyklucza.śmiało można wymieniać tyle,że na taki jak zaleca producent.nie dolewaj świeżego oleju do sterego,bo to poprostu nie ma sensu,chyba,że chcesz tylko uzupelnić.jeszcze jedno na koniec ,jak skrzynia cieknie to trzeba ją uszczelnić,czy to będzie stary czy nowy olej to nic nie zmienia.

a i przepracowany olej jest gorszy niż świeży inaczej nigdy nikt by go nie wymieniał,a firma renault w starszych modelach wręcz kazala wymieniać olej co 60 a potem co 90 tyś km.dopiero od kilku lat odeszli od tego myslę,że bardziej z przyczyn marketingowych(wyścig firm konkurujących na rynku)
i taka jest prawda.
gregorgregor
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez megamiki wtorek, 20 maja 2008, 16:32

witam

mi facio powiedzial (w serwisie gdzie specjalizuja sie tylko wymiana olejow i napelnianiem klim)
ze zaleca sie mniej wiecej co 130 tys km

moje pytanie :

- czy zalecana jest wymiana w ukl spomagania ?
megamiki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez gregorgregor wtorek, 20 maja 2008, 17:04

każdy olej z biegiem czasu i eksploatacji traci swoje właściwości więc nie zaszkodzi go wymienić a jak dokładnie jest z zaleceniami to nie powiem,jak jest stary i niezbyt klarowny,do tego śmierdzi jak przepalony olej to go poprostu wymień.
gregorgregor
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez reno wtorek, 20 maja 2008, 19:47

megamiki napisał(a):- czy zalecana jest wymiana w ukl spomagania ?

W układach wspomagania powszechnie stosowany jest olej ATF, taki sam jak w automatycznych
skrzyniach biegow (nie wiem jak w Renault :cry: ), ale podobnie,
jak oleje w układach hamulcowych jest higroskopijny (pochlania wilgoć z otoczenia), więc od czasu do czasu
zalecana jest wymiana. Myślę że te 100-130 tyś. km do przebieg przy którym warto wymienić olej we wspomaganiu.
W układach hamulcowych, ja osobiście w swoich autach, wymieniam co 2 tata niezależnie od przebiegu, i tego co gadają
w serwisach i warsztatach.
"Nowy" Helios, dCi 105 KM 2008, kobitka - już u nowego pana
Jeep GC 5,7 HEMI, 330 KM, '05
MB ML 350, '07 - prezent od żonki :)
Fiat Panda 1,3 JTD, '06
Wypoczynek nad morzem: http://www.marine24.pl"
reno
Pierwszy Kangoo 2 w rodzinie ;)
Pierwszy Kangoo 2 w rodzinie ;)

Następna strona

Powrót do Pytam