Wymiana manual na automat, czy to możliwe???

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Wymiana manual na automat, czy to możliwe???

Postprzez doktorleon poniedziałek, 16 lutego 2009, 22:54

Witam.
Mam "torbacza" 1.2 8v z 2000 roku, bez wspomagania, skrzynia manualna. Jak dotychczas widzę, że łatwiej będzie mi ten samochód przerobić niż sprzedać, a jest silna potrzeba posiadania automata. Stąd chcę wymienić silnik ze skrzynią manualną na silnik ze skrzynią automatyczną. Czy to wogóle możliwe? Co jeszcze oprócz skrzyni, silnika i komputera musiałbym wymienić? Biorę pod uwagę możliwość wymiany na 1,2 16v lub 1,4 lub 1,6, nie wiem tylko czy przy tym pierwszym były skrzynie automatyczne. No i co ze wspomaganiem, bo chyba wymienione silniki miały już pompy. Czy do tego dojdzie wymiana układu kierowniczego - maglownicy? Jeżeli chodzi o finanse, to myślę wydać na tę operację do 4 tys. zł.
Pozdrawiam
doktorleon
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Wymiana manual na automat, czy to możliwe???

Postprzez Wiz poniedziałek, 16 lutego 2009, 22:59

doktorleon napisał(a):Jeżeli chodzi o finanse, to myślę wydać na tę operację do 4 tys. zł.
Pozdrawiam

To powodzenia zycze :lol:
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez Lucass poniedziałek, 16 lutego 2009, 23:05

doktorleon napisał(a):Jeżeli chodzi o finanse, to myślę wydać na tę operację do 4 tys. zł.
:shock: :? :lol: Zapomnij...

Automat był na pewno w 1,6. W innych nie pamiętam ale obawiam się że nie.
Wymiana silnika na inny (typ) to praktycznie konieczność wymiany całej instalacji. Praca dla pasjonata i naprawdę dobrego speca. W automacie dochodzi sterowanie (mechanika) zegary (z elektryką) i cała masa drobiazgów, które wyjdą dopiero w praniu.
KOMPLETNIE NIEOPŁACALNY BIZNES.
A w tej kwocie to chyba w euro ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Masaccio poniedziałek, 16 lutego 2009, 23:13

Zdecydowanie taniej wyjdzie sprzedać tego i kupić innego :)
Automaty były też z silnikiem 1.4 (starsze roczniki)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez doktorleon wtorek, 17 lutego 2009, 20:17

dzięki za słowa otuchy...
w sumie podzwoniłem trochę w temacie i o ile nie byłoby problemu z wymianą silnika czy zegarów, to jest problem ze skrzynią, obok dźwigni w automacie znajduje się tajemniczy guzik "P", ktoś wie, co on oznacza? na pewno podpięty jest kostką z przewodami do instalacji elektrycznej, czyżby elektryczna blokada skrzyni na zasadzie hamulca pomocniczego? hmmm... I właśnie ten fakt wymaga przeróbki instalacji, co niestety rozłoży na kilka ładnych tygodni auto. Podobno to jedyna elektronika w skrzyni automatycznej kangoo z silnikiem 1,4 - 1,6. A propos, może ktoś dysponuje namiarami na linki ze schematami lub zdjęciami automatów w kangoo? wdzięcznym będąc pozdrawiam
doktorleon
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Marek_Bielsko wtorek, 17 lutego 2009, 20:39

doktorleon napisał(a): obok dźwigni w automacie znajduje się tajemniczy guzik "P", ktoś wie, co on oznacza?

Tajemniczy guzik "P" :ugeek: oznacza z angielskiego "Parking", wyjęcie kluczyka ze stacyjki jest mozliwe tylko po ustawieniu dźwigni właśnie w położeniu "P" :idea: . Położenie to pełni również funkcję podobną do zostawienia samochodu "na biegu" w manualnej skrzyni :o -dalej jest tu mowa o parkingu :D
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Lucass wtorek, 17 lutego 2009, 21:18

Z tego co jest mi wiadomo, to chyba jedynym użytkownikiem automatu u nas jest kolega Broda. Ma (miał?) automat z 1,6 16V. Ale baaaardzo dawno się nie objawiał :|
Zawsze na początku lepiej jest usłyszeć, że czegoś się nie da... ;) :lol:
Ale jeśli zlecisz to komuś do wykonania to spisz umowę z określona jasno ceną, żebyś się na koniec nie zdziwił :shock:
A jeżeli usłyszysz: "Będzie pan zadowoloooony..." to uciekaj gdzie pieprz rośnie :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Marek_Bielsko wtorek, 17 lutego 2009, 21:37

doktorleon napisał(a):. A propos, może ktoś dysponuje namiarami na linki ze schematami lub zdjęciami automatów w kangoo? wdzięcznym będąc pozdrawiam

Obrazek
Obrazek

To maksimum moich możliwości pomocy w tej materii :shock:
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Masaccio wtorek, 17 lutego 2009, 21:38

Przycisk P w kangoo z automatem, służy do jazdy zimą, czyli po nawierzchni o złej przyczepności (śnieg, błoto...). Po wciśnięciu tego przycisku na zegarach zapala się "śnieżynka".
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez doktorleon czwartek, 19 lutego 2009, 23:55

Ciemność widzę....

Koledzy z klubu dosłali materiały, serdeczne dzięki, zawsze coś....

Chodzę i pytam, zaprzyjaźniony Pan Władek z garażu obok mówi: "bedzie grało, jak na basetli", serwis odradza, ze względu na koszty i czasochłonność operacji, 4 tys. zł, to spokojnie mogę sobie pomnożyć x 2 lub 3 /rozmawialiśmy tylko o używanych częściach, ceny allegro i ebay/. W marcu będzie trochę wolnego czasu, jest okazja pojechać do niemiec, może znajdzie sie jakiegoś na wzór, nawet rozbitego, to porobiłbym kilka fotek poglądowych instalacji elektrycznej, żeby wiedzieć "czym to jeść" i czy wogóle można to ugryźć , albo za Waszą radą sprzedać i kupić w automacie...oj, ciemność widzę....

A na koniec, Lucass na zdjęciu wygląda przez otwarty dach, ja mam taki sam, tylko nie mogę znaleźć na nim żadnej tabliczki znamionowej oznaczającej producenta. Poprzednio miałem mazde 121 i suzuki wagona, tam te dachy robiło webasto, a jak jest z kangoo?

Pozdrawiam
doktorleon
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam