Klapa czy drzwi?????

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Drzwi czy drzwi - ankieta do tematu Klapa, czy drzwi

Postprzez tomasz_pekala wtorek, 23 grudnia 2003, 00:18

Witam!

Pomyślałem, że ten temat o którym już się dyskutuje powinien mieć ankietę ;)
Co Wy na to - zapraszam do głosowania - A może ankietę przeredagować na nasze potrzeby inaczej?
Wszelkie sugestie mile widziane.

Ja opowiadam się zdecydowanie za klapą - tu nie tylko względy deszczu są ważne. Jeździłem kangoo-rkami z tymi dwoma rozwiązaniami. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.
Bardziej podobają mi się drzwi podnoszone do góry. Dlatego tym bardziej ucieszyłem się jak samochód który znalazłem miał takie rozwiązanie.

Pozdrawiam

Tomasz Pękala

ps. do Admina - możesz jeśli możesz ;) scalić ten mail z resztą dyskutowanego tematu - tak dla porządku ;)
tomasz_pekala
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Gość wtorek, 23 grudnia 2003, 19:48

ja mam drzwi (raz tak siê r±bn±³em o klapê w poldku ¿e..... )- przed kupnem sprawdzi³em i wysz³o , ¿e musz± byæ drzwi albo chodzenie w kasku za to w gara¿u mogê otwieraæ bez przeparkowywania , brudz± siê niesamowicie i widoczno¶æ gorsza ni¿ w klapie (ale s± niesymetryczne i w czasie jazdy widaæ co dzieje siê z ty³u . otwieraj± i zamykaj± siê bardzo porêcznie
Gość

Postprzez george wtorek, 23 grudnia 2003, 21:42

WIDZĘ ŻE PRZEWAŻYLIŚCIE SZALĘ NA KORZYŚĆ KLAPY. OZNACZA TO,ŻE NIKT Z WAS NIE PRZEWOZIŁ NIC O DŁUGOŚCI POWYŻEJ 140cm. ASYMETRYCZNE DRZWI ZNAKOMICIE SPRAWDZAJĄ SIĘ W TAKICH SYTUACJACH.
george
Vice Kangoomistrz 2008
Vice Kangoomistrz 2008

Postprzez Rafal środa, 24 grudnia 2003, 13:17

Tak to własnie jest jak da się komuś wybór. Jakby robili kangoory tylko z klapą czy drzwiami to nie byłoby problemu!!!!
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez Rafal środa, 24 grudnia 2003, 13:26

Wypisałem sobie na kartkę wszystkie "za" i "przeciw" i powstała "charakterystyka klapy":

+ można sobie pod nią biwakować, łowić ryby, palić papierosy (takie coś też widziałem)
+ W trakcie deszczu można spokojnie założyć pod nią kurtke płaszcz itd
+Jest znakomicie lepsza widoczność do tyłu
+wycieraczka ma większe "pole do popisu"
+więcej miejsca na klubowe logo

-potrzeba dużo miejsca do otwarcia
-jest ciężka i trudno się otwiera
-głośno się zamyka
-można uderzyć się w głowę
-nie ułatwia przewożenia długich przedmiotów, a żeby wyciągnąć jedną rzecz trzeba otworzyć ją całą.

Jak widać jest 5:5! No ale nie liczy sie ilość, ale jakość. Tak wiec zależnie od zastosowania każdemu wyjdzie inaczej. Ja chyba jednak zdecyduje się na klapę, ale kupując używane auto nie będę miał wyboru.
Rafik
PS. Jak ktoś ma coś jeszcze do dodani na tą listę to proszę bardzo!!!
Ostatnio edytowano środa, 24 grudnia 2003, 13:29 przez Rafal, łącznie edytowano 1 raz
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez Rafal środa, 24 grudnia 2003, 13:28

Acha jeszcze pytanko do właścicieli kangoo z drzwiami:
Czy otwierają sie one o 180 czy o 90 stopni, tzn czy z otwartymi drzwiami da się podjechać np do rampy załadunkowej???
Rafik
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez komor środa, 24 grudnia 2003, 14:08

Rafal napisał(a):Acha jeszcze pytanko do właścicieli kangoo z drzwiami:
Czy otwierają sie one o 180 czy o 90 stopni, tzn czy z otwartymi drzwiami da się podjechać np do rampy załadunkowej???
Rafik

Otwierają się i tak i tak. Aby otworzyć na 180 stopni trzeba odbezpieczyć blokady.
Pozdrowienia Bartek
" Helios 1.6 "CB
komor
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Rafal środa, 24 grudnia 2003, 14:16

dzięki bardzo!!!!!!!!!
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez sw czwartek, 8 stycznia 2004, 08:59

george napisał(a):WIDZĘ ŻE PRZEWAŻYLIŚCIE SZALĘ NA KORZYŚĆ KLAPY. OZNACZA TO,ŻE NIKT Z WAS NIE PRZEWOZIŁ NIC O DŁUGOŚCI POWYŻEJ 140cm. ASYMETRYCZNE DRZWI ZNAKOMICIE SPRAWDZAJĄ SIĘ W TAKICH SYTUACJACH.

He, he, przewozilem. Do 240cm spokojnie kladziesz na polce pod dachem i kracie (mam tą niższą). Minimalna długość do takiego ustawienia, to 155cm. Poza tym od czego relingi.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez atrus wtorek, 13 stycznia 2004, 11:09

Witam!

Mój kangoo jest wyposarzony w drzwi.
Po przeczytaniu całej dyskusji dodam:
zalety:
+ można zamknąć nogą, jak mamy zajęte ręce - zawsze działa :)
+ nie brudzi się rąk (tak mi sie wydaje, bo mam klape w nissanie i zawsze się umarze, zwłaszcza w zimie)
+ auto bardziej przypomina cężarowe :) zabawa z drzwiami sprawia frajde
+ drzwi można otwirać od środka, klape też??

- jestem pewien, ze klapa lepiej wycisza wnętrze (mamy jedna uszczekę więcej, a każde z drzwi moze inaczej dociskać uszczelkę całego otworu) - szum powietrza (chyba wynika to z opływu powietrza nad dachem - drzwi nachodzą na dach)
- czasem któryś z zaczepów nie zaskoczy (zazwyczaj górny - bo podociągałem je, by wyeliminaować hałas) Po prostu trzeba nadać rozpędu drzwiczką. Ale jak stoi sie z górki to same sie z radosci zamkną bez problemów

+/- dostęp do całej szerokości bagażnika zabiera dwie czyności więcej (naciśnięcie klamki i pocagniecie), ale moze to zrobić stara babcia :). Zamykanie wymaga myślenia, bo trzeba zamkąć dzwi w odpowiedniej kolejności (jak wszystko to wszystko :) to jest raczej instynktowne, ale kto wie)

Nawiązania - stare:
Jeśli chodzi o widocznośc to nie narzekam. W zupełności wystarcza, nawet kratka nie przeszkadza.
A małe drzwiczki dobrze sie sprawują przy długich przedmiotach. (zresztą i maluchem można cuda przewieść :), ale jak robisz to często to wybierz drzwi)
Gdy mamy małą odległość od przeszkody z tyłu drzwi są do tego.

Ja polecam mimo wszystko drzwi, ale dobór zależy od zastosowania. Pod klapą można nawet zrobić stragan :). Wkońcu auto do biznesu, jak mówi mój tata.

Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza tych którzy mają cięzki dylemat klapa/drzwi??

A może by tak przmyśleś sprawe i zmontować klapo drzwi (mała blokada kilka zawiasów i łatwo wyciągalnych trzpieni dało by genialny efekt :) )
pozstała by tylko kwestia widocznosci :(
Arek 1,9D express->os
atrus
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam