System Isofix

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Gość wtorek, 24 października 2006, 11:25

Naturalnie, ¿e mogê przes³aæ dokumentacjê fotograficzn± ka¿demu kto bêdzie potrzebowa³ "moich" rozwi±zañ. Zreszt±, ju¿ to zrobi³em i przes³a³em szczegó³y jakiej¶ rodzinie, chen... daleko..
Gość

Postprzez benski wtorek, 23 stycznia 2007, 21:14

Chyba zapomniałe się zalogować :oops:
Ale oto obiecane fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wiem, że duże, ale przynajmniej widać szczegóły
==========================
= benski =
= helios 1.5dCi 85KM 2009 =
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 23 stycznia 2007, 21:46

No profesja normalnie!
Respect 8)
Mam tylko jedną uwagę co do pasów (tych czarnych), bo tak za dobrze to nie widzę ale wydaje mi się, że to zwykła taśma. Czyli nie wiadomo dokładnie jaką ma wytrzymałość na dynamiczne zerwanie i czy nie jest poza tym trochę za cienka? Tzn chodzi mi o jej powierzchnię styku z pasażerem i ewentualne oddziaływanie na niego w momencie zderzenia. A poza tym pasy, takie oryginalne pod wpływem uderzenia nieco się rozciągają przez co tłumią energię zderzenia. Obawiam się, że normalna taśma nie ma tej właściwości.
Sorki, że się czepiam :oops:
Ale mocowanie fotela - SUPER!
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Bullitt wtorek, 23 stycznia 2007, 21:57

Gratulacje. Dobra robota.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez benski środa, 24 stycznia 2007, 08:51

To prawda, Lucass, masz rację. Dolny, krokowy pas, to oryginalny kawałek pasa z fotelika dziecięcego. Biodrowe i naramienne to taśma. Problem polegał na tym, że środkowy zamek został wzięty również ze starego, zbyt małego fotelika. Tam szerokośc pasów jest mniejsza, niż normalnych. Gdybym miał oryginalne pasy z fotelika, jakiegoś szrotowego, to bym ich użył. Ponadto problemem była długość pasów. Te zwykłe, z oryginalnych fotelików są krótkie, bo mocowane są dosamego fotelika. Te moje nie są mocowane do fotela lecz do podłogi, a o to właśnie mi chodziło. Powinny być mocowane do podlogi.
Ale zanim użyłem tych taśm, to sam je przetestowałem :lol: Jak? Po prostu sam na nich wisiałem :lol: Moje 80kg kontra 17kg Mikołaja. Wiem, że naprężenia dynamiczne są zupełnie inne (fizyk ze mnie), ale lepsze to niż nic.
Sorki za brud w bagażniku, ąle własnie robiłem remonty i trochę bałaganu po woreczkach z klejami się ostało :?
= benski =
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass środa, 24 stycznia 2007, 10:21

Coś mi chodzi po głowie tylko muszę to jeszcze doszlifować... :idea:

EDIT:

No właśnie...
benski a może wykorzystać standardowy pas bezwładnościowy? Tzn trzeba byłoby odkręcić jego dolne mocowanie na słupku - to sztywne i przewlec te końcówkę od wewnątrz przez lewy otwór w bocznym podparciu fotelika
zapięcie (to na wyciąganej części pasa) przewlekałbyś następnie przez prawy otwrór w bocznym podparciu i wpinałbyś w drugą część zapięcia (w kanapie)
Cienkie pasy pozwalałyby utrzymać Mikołaja w pionie i to byłoby ich głównym zadaniem, a funkcję bezpieczeństwa spełniałby pas standardowy.
Tylko wtedy nóż do pasów pod ręką bo w razie potrzeby wypinanie mogłoby trwać za długo
A wyglądałoby to mniej więcej tak
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez benski środa, 24 stycznia 2007, 13:47

Rzeczywiście niezły pomysł. Muszę to przetestować. Myślę jednak, że górny pas może obcierać dziubka mojego Misia. Albo ucho, albo szyję, bo łebek kolebie mu się czasami. Gorzej jak pas zatrzyma się na szyi. A to dośc trudno kontrolować podczas jazdy. Ale sprawdzę przy najbliższej okazji. Wszystko wychodzi najlepiej w praniu.
Ale tak swoją drogą, to ładnieś mi ten fotel opasał na fotce :lol:
Dzięki za radę.
Zawsze chciałem mieć sportowy kubełkowy fotel w samochodzie. I mam.. :cry:
= benski =
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio środa, 24 stycznia 2007, 14:39

Ja bym dopracował jednak wcześniejszą wersję pasów. 3 punktowe będą gorzej trzymały niż cztero czy pięcio punktowe. Ewentualnie jeśli mają być jedne i drugie to może przewlec pas przez otwór w zagłówku, wtedy chyba nie będą szły za wysoko. Możesz też poszukać pasów rajdowych i kombinować z ich dopasowaniem.
Np. coś takiego: http://www.allegro.pl/item157010384_pas ... d_rpm.html
http://www.allegro.pl/item157188885_pas ... nowe_.html

Myślę, że warto się zastanowić, bo są zapinane na jedną klamrę, a trzymają ciało (przynajmniej trzymały moje) bez możliwości ruchu korpusem.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass środa, 24 stycznia 2007, 15:51

Nie nie, jeżeli miałby obcierać to odpada bo przy uderzeniu może narobić więcej szkody niż pożytku. Ale pomysł Masaccia z przewleczeniem pasa przez otwór zagłówka wart jest próby. Choć właściwie to te pasy z allegro byłyby najpewniejsze. Trzeba byłoby tylko zrobić jakąś przedłużkę do barkowych np ze starego pasa i mocowanie do podłogi bagażnika. Chociaż może nawet nie. Bo w założeniu przecież chyba mocowane są właśnie do podłogi.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Masaccio środa, 24 stycznia 2007, 16:03

Tak, te pasy mocuje się do podłogi i mogą być nawet za długie. Zamocowane na przednim fotelu przykręca się w bagażniku, ale trzymanie pasy tego typu mają rewelacyjne.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam