Szyba...

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Szyba...

Postprzez Rafal_B piątek, 18 marca 2005, 16:40

zuwik napisał(a):Wy to robicie?

Już mówię. Otóż kamień walnął w szybę wciskając się pod wycieraczkę. Ślad po uderzeniu jest przykryty przez nią właśnie. Gdybym zauważył to wcześniej dałoby się naprawić. Zauważyłem jednak całą rzecz dopiero gdy kangoorek spędził cały dzień na mrozie i poszło pęknięcie w górę i wdół. W dół aż do brzegu szyby a w górę na niecałe 10 cm. Razem ok. 11,5 cm. Naprawa jest możliwa i skuteczna do średnicy ok. 2,5 cm i gdy rysa nie dochodzi do krawędzi szyby. Tak więc wymiana. Po rozpoznaniu cen, napewno w AutoGlass Jaan. Tyle, że jeszcze trochę poczekam, może na tę szybę złapię jeszcze klika kamieni... Pękniecie jednak zakrzywiło się i posuwa się dalej, na razie ok. 0,5 cm. Mam nadzieję, że nie trzaśnie na mrozie z soboty na niedzielę - autko będzie z konieczności stało na świeżym powietrzu. Przypuszczam, że gdyby kamień trafił nad wycieraczką, to nie cała jego energia poszłaby w szybę i może skończyłoby się bez strat.
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Crash piątek, 18 marca 2005, 16:50

Rafal_B napisał(a):Tyle, że jeszcze trochę poczekam, może na tę szybę złapię jeszcze klika kamieni...

Tylko weź pod uwagę że jak cię policja złapie to masz zabierany dowód rej i oprócz wymiany szyby czeka cię jeszcze dodatkowy przegląd techniczny a potem odbiór dowodu w wydziale komunikacji :D

Pozdrawiam
Pozdrawiam

-=Crash=-
1.4i RN 2001 6 drzwi ;) PMS Edition CB-Radio
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sw piątek, 18 marca 2005, 19:46

zuwik napisał(a):Najbardziej mnie dziwi to, że przez niecałe 7 lat eksploatacji mojego kangoorka nie spotkałem kamienia będącego w stanie zrobić dziurę w szybie. Czasem obrywam, ale wciąż jest cała... Jak Wy to robicie? 8O

Obawiam się, że może to być jakaś partia szyb o innej twardości lub wada szyb klejonych (wiem ze są dwa rodzaje szyb klejonych).
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik piątek, 18 marca 2005, 21:42

Crash napisał(a):Tylko weź pod uwagę że jak cię policja złapie to masz zabierany dowód rej i oprócz wymiany szyby czeka cię jeszcze dodatkowy przegląd techniczny a potem odbiór dowodu w wydziale komunikacji :D

No co Ty 8O "Panie władzo, normalnie trzy skrzyżowania temu jak mi pizło kamieniem spod ciężarówki to myślałem, że faceta uduszę" i po sprawie :wink:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw sobota, 19 marca 2005, 08:50

zuwik napisał(a):No co Ty 8O "Panie władzo, normalnie trzy skrzyżowania temu jak mi pizło kamieniem spod ciężarówki to myślałem, że faceta uduszę" i po sprawie :wink:

W moim przypadku: Panie władzo, lawina szła i trzy kamienie mi pizły prosto w szybe.
Hm... Myślicie, że uwierzy?

W każdym razie licze na to, że CB mnie uratuje. A szybe zmienie na wiosne, jak już kamienie przestaną latać.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik niedziela, 20 marca 2005, 12:54

W Twoim przypadku ratowałbym się niskim ciśnieniem i nisko latającymi jaskółkami :wink: Nieźle Sławku. Gdzie Ty tego tyle uzbierałeś? :wink:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Crash niedziela, 20 marca 2005, 12:59

[quote="zuwik]No co Ty 8O "Panie władzo, normalnie trzy skrzyżowania temu jak mi pizło kamieniem spod ciężarówki to myślałem, że faceta uduszę" i po sprawie :wink:[/quote]

Ja trafiłem na takiego co mi z powodu pękniętej szyby nie pomogły żadne tłumaczenia że mi się to nidawno. Zabrany dowodzik i jeszcze wystawił zaświadczenie 2 dni ważne. musiałem się z trasy cofać do chaty. Tylko zę było to w Partnerze a nie Kangoorku.
Pozdrawiam

-=Crash=-
1.4i RN 2001 6 drzwi ;) PMS Edition CB-Radio
GG#234348
Crash
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez orys niedziela, 20 marca 2005, 16:31

Kojejny kamień udeżył w szybę, jest odprysk ale nie ma pęknięcia :cry:
Pozdrawim orys
Gwiezdny Pył 1.5 dci 65KM (kaleido)
orys
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez zuwik niedziela, 20 marca 2005, 16:38

Crash napisał(a):Ja trafiłem na takiego co mi z powodu pękniętej szyby nie pomogły żadne tłumaczenia że mi się to nidawno.

Współczuję przeżycia. Moim zdaniem nie należy mówić, że nie dawno, tylko że dosłownie 2 zakręty temu albo coś, w każdym razie że w trakcie tej, a nie poprzedniej, przejażdżki.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal_B środa, 23 marca 2005, 21:27

Tak, czy inaczej, jutro jadę wymienić szybę. Przy okazji ze starej zdjąłem dzisiaj mój rarytas (nie macie takiego) - winietkę z Krymu z 2003 roku. Był to ostatni rok, w którym je dawali przy wniesieniu opłaty - teraz są tylko kwitki z czegoś na kształt kasy fiskalnej. Prawda, że ładna...?

Obrazek

Na wypadek, gdyby po drodze jakiś "misiek" się do mnie doczepił, mam już ze sobą wtórnik tzw. nalepki kontrolnej, której nie da się ponoć odkleić bez jej uszkodzenia.
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam