zamiana foteli

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: zamiana foteli

Postprzez Lucass wtorek, 6 grudnia 2011, 16:39

Ale kanapa od nowego (Kangoo II) ma zupełnie inną konstrukcję, mocowanie i mechanizm składania. Trzeba by być bardzo niedo...widzącym ;) , żeby tego nie zauważyć.
A te wersja ze zdjęć to wersje specjalne przystosowana do przewozu wózka inwalidzkiego. Bardzo rzadkie. Podejrzewam nawet, że to nie wytwór <R> , tylko jakaś francuska (albo i nie) firma zajmująca się przystosowywaniem samochodów do potrzeb inwalidów zrobiła je na bazie kangoo.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez xbastardx wtorek, 6 grudnia 2011, 17:21

Mi się jednak wydaje, że Renault już musiało wyprodukować taką wersję dla inwalidów, ale tego też pewien nie jestem.
Lucass napisał(a):Trzeba tylko zdjąć plastikowy boczek osłaniający dół fotela (od strony drzwi). Chyba jest przykręcony dwoma torxami, ale dokładnie nie pamiętam.

Jest tam jeden torx 20 bodajże, a drugi to zatrzask.
Lucass napisał(a):Ja bym najpierw próbował przełożyć fotele bez prowadnic.

Nie wiem w jakim stanie będzie stara prowadnica zewnętrzna przy fotelu kierowcy. Moja była mocno skorodowana i od razu, gdy postanowiłem zmienić fotel, zakładałem również wymianę prowadnicy. Na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało tak samo, dlatego zmieniłem tylko jedną prowadnicę i założyłem nowy fotel. Po fakcie okazało się, że czeka mnie demontaż i składanie na nowo, ponieważ przestrzeń pomiędzy dźwignią suwania fotela i fotelem jest zbyt mała, a co za tym idzie nie mogę ustawić odległości fotela od kierownicy siedząc na nim. Jeżeli miałbym to robić ponownie, wybrałbym opcję wraz z prowadnicami.
Kangoo 1,2 8V b+g, 2000 rok
xbastardx
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 6 grudnia 2011, 17:33

xbastardx napisał(a):Mi się jednak wydaje, że Renault już musiało wyprodukować taką wersję dla inwalidów, ale tego też pewien nie jestem.
No właśnie chyba nie koniecznie, bo gdyby to była produkcja fabryczna, to wszystkie "wypusty" byłyby z grubsza jednakowe. A nawet po twoich zdjęciach widać, że to dwie odmienne koncepcje. Jedna z dwoma fotelami po bokach, druga ze złożona kanapą.

BTW np. tu jest firma robiąca takie konwersje http://www.constablesmobility.com/ m.in. do nowego kangoo
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez xbastardx wtorek, 6 grudnia 2011, 20:00

Masz rację. Teraz popatrzyłem sobie na inne zdjęcia i wyraźnie widać różnice nie tylko w fotelach, ale i lokalizacji najazdów. W niektórych przypadkach nie były centralnie, tylko z prawej strony. Ciekawe jest natomiast to, jak oni robią te najazdy, bo widać, że zdrowo musieli ingerować w konstrukcję.
Kangoo 1,2 8V b+g, 2000 rok
xbastardx
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 6 grudnia 2011, 20:45

Kątówka, palnik i heja :mrgreen: ;)

EDIT:
kolega hanti ma u nas takiego
viewtopic.php?f=12&t=8810&p=106560#p106560
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez hanti piątek, 9 grudnia 2011, 16:15

Ano posiadam
i cały czas szukam środkowego fotela na przeróbki

U mnie np tylne fotele są z Scenic`a 3 a auto było przerabiane na zamówienie we francji, przez firmę zabudowującą pojazdy dla renault, a ostatnio był na sprzedaż identyczny jak mój, tylko bordowy

dla zainteresowanych mogę podrzucić więcej fotek, auto obecnie jeździ jako taksówka :)
Można obejrzeć fotki na mojej firmowej stronce www.taxi-bez-barier.pl

pozdrawiam
Kangoo VP phase 2
Luxe Privilège 1.5dCi 85 `2005
Obrazek - Jedyna taka taksówka !!!!!!
hanti
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez karads poniedziałek, 2 grudnia 2013, 23:32

ja odświeżę temat :) czy ktoś z Was próbował zamontować w kangoo fotele z laguny rocznik 99 ?? posiadam takowe a są dużo wygodniejsze niż skoczkowe
Kangoo 1.4 Expression 75KM 2001 Srebrny
karads
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Arglist wtorek, 3 grudnia 2013, 10:28

Chyba nie ale jak byś potrzebował to mogę sprawdzić rozstaw otworów montażowych, na pewno pasują od clio Fotele z Clio w kangoo lepiej te z laguny przed 98 rokiem są bardziej miękkie.
było Renault Laguna rok 1996 1.8 8V RT
Renault Kangoo rok 2005 4x4 1.6 16V Privilege
Renault Megane rok 2007 1.5 dci Alize
Arglist
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez karads wtorek, 3 grudnia 2013, 12:27

fotele pozostały mi po lagunie więc szkoda mi wymieniać na te z wcześniejszego rocznika tym bardziej że siedziało mi się w nich wygodnie, wszelakich zmian w fotelach i tak bym się podejmował najwcześniej na wiosnę , prowadnice na pewno są inne ale jeśli miałbyś wolną chwilę i możliwość sprawdzenia otworów montażowych byłbym wdzięczny.
Kangoo 1.4 Expression 75KM 2001 Srebrny
karads
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Riposato środa, 26 marca 2014, 09:27

Czy do Kangoo z 2003 da się włożyć fotele z nowego Kangoo po '08? Wiem, że w pierwszej generacji prowadnica fotela jest na dwóch wysokościach i pewnie trzeba będzie rzeźbić jakąś podkładkę. Czy są jeszcze jakieś inne różnice - np. rozstaw prowadnic? Czy pasy bezpieczeństwa i napinacz to część fotela i też potrzebna przekładka?
Generalnie muszę wymienić prawy fotel najchętniej na taki składany do przodu jak w wersjach dostawczych i zastanawiam się czy od razu nie wymienić na nowszy model.
Kangoo 1,5d 48KW 2003
Riposato
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam