U mnie to cały czas pika! chyba ktoś zapomniał ustawić mi tych 90 sekundcieski napisał(a):dać sobie na wstrzymanie i po 90 s przestaje pikać

Wiem że takie jest prawo ale ja osobiście jakbym znalazł sie w takiej sytuacji nie przyjąłbym mandatu! Według mnie to jest kolejna paranoja polskiego prawa! Gadaliśmy kiedyś o tym z kumplem.cieski napisał(a):Tak więc sumienny policjant ukarze zarówno pasażera jak i kierowce wg taryfikatora mandatami po 100 zł na osobę. Oczywiście możemy odmówić a wtedy sąd grodzki.
Taka sytuacja: wchodzimy wszycy do auta i ja jako kierowca prosze (przypominam) wszystkich o zapięcie pasów. Wszyscy grzecznie zapinają i ruszamy. Skąd ja moge wiedzieć że pasażer który siedzi np. za mną po przejechaniu kilkuset metrów nie odepnie sobie pasa? Przecież nie bede co chwila się odwracał i sprawdzał czy wszyscy na tylnej kanapie mają pasy zapięte! Powiecie pewnie że najlepiej nie zabierać takich wrednych pasażerów ale są w życiu różne sytuacje i co? Za co ja mam płacić te 100 zł?