Halogeny - instalacja

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez sw poniedziałek, 11 września 2006, 05:09

Gdy kiedys robilem przerobki w skodzie, to elektryk mi zwrocil uwage na to sterowanie. Moze faktycznie roznie to bywa.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mkk poniedziałek, 11 września 2006, 06:25

Ja jednak upieram sie przy wyrazonej opinii: instalacja jest prawie gotowa, wystarczy:
1. zmienic wtyczke przy lewym halogenie i pociagnac przewod do prawego
2. wlozyc w istniejace gniazdo przekaznik
3. pociagnac kabelek od wtyczki manetki (tam dochodzi sterowanie przekaznikiem hal. do dowolnego ladnego wlacznika.
Wtedy masz spelniony warunek, ze dzialaja tylko razem z pozycyjnymi, jak rowniez kontrolke, i to wlasciwa, na desce. Jesli chcesz wykorzystac wlacznik od tylnej szyby (impulsowy), to proponuje dokupic w sklepie elektronicznym przekaznik bistabilny, sterowany 12 V, i wpiac go miedzy wlacznik a ten kabelek od przekaznika p-mglowych (wtedy musisz miec dwa przekazniki, troche glupio :? , albo kupic bistabilny o wystarczajacej wytrzymalosci, by bezposrednio nim obslugiwac halogeny. Tylko ze nie bedzie pasowal do podstawki. Wiec wiecej zabawy z kabelkami.
Sorry za brak zdjec, chwilowo cyfra w terenie :(
Jesli chodzi o podpiecie sie do sterowania pod kierownica, to ja po prostu wyjalem jeden kabel z wtyczki, owinalem go wlasnym i wsadzilem w rurke termokurczliwa. Calosc mozna w 10min zdemontowac bez sladu, gdybys na przyklad wymienial manetke.

A, dosc dlugo szukalem kabla pod kierownica, pomoglo wlozenie przekaznika we wlasciwe gniazdo. :)
OT
Lucass napisał(a):
pamiętaj tylko o jednym, że w świetle przepisów światła pmgłowe przednie mogą działać jedynie po włączeniu świateł pozycyjnych. To tak nawiasem, żebyś nie miał problemów przy jakimś przeglądzie.

czy podczas przegladow czesto sprawdzaja Wam jak sie wlacza swiatla?
Jedyne co mi sprawdzali, to czy swiatla dzialaja i ich ustawienie, przegladacz nawet nie spojrzal na wlaczniki.
kangoor morski, DCI 1,5, 80km

A computer, like air-conditioning, works correctly until you open windows.
mkk
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Bullitt poniedziałek, 11 września 2006, 07:38

mkk napisał(a):Ja jednak upieram sie przy wyrazonej opinii: instalacja jest prawie gotowa, wystarczy:
1. zmienic wtyczke przy lewym halogenie i pociagnac przewod do prawego
2. wlozyc w istniejace gniazdo przekaznik
3. pociagnac kabelek od wtyczki manetki (tam dochodzi sterowanie przekaznikiem hal. do dowolnego ladnego wlacznika.

Jak jest tyle instalacji to sie wycofuje, ze warto robić nową . Tylko po co zmieniać wtyczkę?

mkk napisał(a):Wtedy masz spelniony warunek, ze dzialaja tylko razem z pozycyjnymi, jak rowniez kontrolke, i to wlasciwa, na desce. Jesli chcesz wykorzystac wlacznik od tylnej szyby (impulsowy), to proponuje dokupic w sklepie elektronicznym przekaznik bistabilny, sterowany 12 V, i wpiac go miedzy wlacznik a ten kabelek od przekaznika p-mglowych (wtedy musisz miec dwa przekazniki, troche glupio :? , albo kupic bistabilny o wystarczajacej wytrzymalosci, by bezposrednio nim obslugiwac halogeny.

Nie trzeba, układ jest w przełączniku od tylnej szyby, a nie w przekazniku jak np. w Oplach.

mkk napisał(a):czy podczas przegladow czesto sprawdzaja Wam jak sie wlacza swiatla? Jedyne co mi sprawdzali, to czy swiatla dzialaja i ich ustawienie, przegladacz nawet nie spojrzal na wlaczniki.

Tak byc powinno, ze diagnosta sprawdza i na wiekszości stacji jest.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez mkk poniedziałek, 11 września 2006, 08:51

Bullitt napisał(a):
Jak jest tyle instalacji to sie wycofuje, ze warto robić nową . Tylko po co zmieniać wtyczkę?

U mnie wtyczka przy halogenkach (reflektorkach) miala sie nijak do tej na koncu kabla :evil: . A w handlu mieli odpowiednik tej z reflektora, a nie tej z kabla. Ale oczywiscie lepiej miec halogenki z wlasciwa wtyczka :D , wtedy jej zmiana jest zbedna

A jak to w koncu jest z tym wlacznikiem ogrzewania szyby. Jest to wlacznik impulsowy zintegrowany z przekaznikiem bistabilnym :?:
Czy jeszcze jakies inne ustrojstwo. Chyba bede go musial obejrzec dokladniej.

mkk
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Bullitt poniedziałek, 11 września 2006, 09:02

mkk napisał(a):U mnie wtyczka przy halogenkach (reflektorkach) miala sie nijak do tej na koncu kabla :evil: . A w handlu mieli odpowiednik tej z reflektora, a nie tej z kabla. Ale oczywiscie lepiej miec halogenki z wlasciwa wtyczka :D , wtedy jej zmiana jest zbedna

A bo to nie jest tak prosto. Do tej wtyczki podłacza sie nastepną wiązkę i dopiero do niej dopina światła.

mkk napisał(a):A jak to w koncu jest z tym wlacznikiem ogrzewania szyby. Jest to wlacznik impulsowy zintegrowany z przekaznikiem bistabilnym :?:
Czy jeszcze jakies inne ustrojstwo. Chyba bede go musial obejrzec dokladniej.

Raczej inne rozwiazanie ale po zaniku napiecia sterującego sie rozłacza, ale nie rozbierałem. sprawdziłem na schemacie i czy dziala podtrzymanie przy wyjetym przekaźniku szyby.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez mkk poniedziałek, 11 września 2006, 09:46

Bullitt napisał(a):
A bo to nie jest tak prosto. Do tej wtyczki podłacza sie nastepną wiązkę i dopiero do niej dopina światła.

No, wiec ta calo wiazke, w postaci jednego kabla trzeba zrobic albo kupic. Dla mnie prosciej i taniej bylo zrobic, czyli zmienic wtyczke

mkk
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Bullitt poniedziałek, 11 września 2006, 18:55

Trzeba było napisac na forum, czy ktos nie ma takiej :lol: :wink:
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez kavka poniedziałek, 11 września 2006, 20:06

A więc robie tak :
Jutro kupuje przekaźnik bistabilny i wykorzystam ten przełącznik od szyby(chyba że ktoś mi powie gdzie jest ten bistabilny od ogrzewania szyby , bo ogrzewanie wywalam) , tylko jeszcze sie zastanowie czy ciągnąć nową instalacje czy wykorzystać "niby" tą co jest ... Raczej to drugie ... Aha i wujek elektryk powiedział że podepniemy sie pod światła także halogenki bedą działały dopiero po załączeniu pozycyjnych itd :wink: Aha i jeszcze jedno pytanko ... Czy te halogeny mają być połączone równolegle czy szeregowo??
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt poniedziałek, 11 września 2006, 20:17

Nie musisz kupowac, przeczytaj wyzej. Dzisiaj sprawdzałem i jest bistabilny. A swiatła oczywiście równolegle.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Lucass poniedziałek, 11 września 2006, 20:20

Równolegle!
Jeżeli podepniesz szeregowo to będą się paliły słabym światłem (tak jakbyś żarówkę 12V podpiął pod 6V) No chyba że żarówki w nich są 6V w co bardzo wątpię :wink:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam