Sygnał dźwiękowy cofania

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Sygnał dźwiękowy cofania

Postprzez Szoszo niedziela, 30 listopada 2008, 20:03

Jeśli mowa o dodatkowym świetle cofania to przypomniał mi się Kangur, którego kiedyś widziałem w rejonie Bielska-Białej Wapienicy. Mobil miał zamontowany dodatkowy reflektor przy górnej krawędzi szyby (tej węższej w tylnich drzwiach) ale w środku pojazdu. Pierwsze wrażenie miałkie ale później gdy się zastanowiłem to stwierdziłem, że pomysłowe ustrojstwo.
Może sternik Kangoora o którym mowa jest na Forum. Pozdrawiam go gorąco.
Szoszo

Postprzez Lucass poniedziałek, 1 grudnia 2008, 14:33

Trzeba by tylko zadbać, żeby światło :idea: się w szybie nie odbijało :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Bullitt wtorek, 2 grudnia 2008, 16:01

Szoszo napisał(a):Jeśli mowa o dodatkowym świetle cofania to przypomniał mi się Kangur, którego kiedyś widziałem w rejonie Bielska-Białej Wapienicy. Mobil miał zamontowany dodatkowy reflektor przy górnej krawędzi szyby (tej węższej w tylnich drzwiach) ale w środku pojazdu. Pierwsze wrażenie miałkie ale później gdy się zastanowiłem to stwierdziłem, że pomysłowe ustrojstwo.
Może sternik Kangoora o którym mowa jest na Forum. Pozdrawiam go gorąco.

Taki jak ten?

Obrazek

To nie cofania, tylko reflektor roboczy.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Szoszo wtorek, 2 grudnia 2008, 18:51

Wydaje mi się, że tamten był prostokoątny i spełniał jednak funkcję światła cofania a nie szperacza. Ponadto nie ma raczej sensu by taki reflektor roboczy zawiesić w takim miejscu by przypominac sobie o jego istnieniu kiedy uderzamy w niego czołem sięgając do kufra... :-)
Nie istotne ale samochód, który widziałem to był stricto osobowy i z przeznaczeniem dla cywili.

Ktoś tutaj na forum pisał o zamianie jednego klosza w kangoorze na klosz z samochodu rynku angielskiego (lewostronny ruch) po to by wzmocnić działanie świateł p/mgłowych. Wtedy w tyle są dwa światła symetrczynie a gdzieś pod spodem światło cofania. Ja jednak wolałbym wymienić na dwa światełka do cofania w zderzaku zamontować mocną lampę przeciwmgielną.
Co Wy na to, Mobile?
Szoszo

Postprzez Lucass wtorek, 2 grudnia 2008, 19:27

Szoszo napisał(a):Ktoś tutaj na forum pisał o zamianie jednego klosza w kangoorze na klosz z samochodu rynku angielskiego (lewostronny ruch) po to by wzmocnić działanie świateł p/mgłowych. Wtedy w tyle są dwa światła symetrczynie a gdzieś pod spodem światło cofania. Ja jednak wolałbym wymienić na dwa światełka do cofania w zderzaku zamontować mocną lampę przeciwmgielną.
bogdan02 ale on zmieniał na dwie lampy cofania właśnie, a p-mgłowe miało iść w odblaski. Obydwie drogi moim zdaniem są słuszne. Wszystko zależy od priorytetów. ;) :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Szoszo wtorek, 2 grudnia 2008, 21:40

Lucas bardzo dziękuję za sprostowanie. Szczerze to zamiast pisać na forum z Tobą to może przejdziemy na Gadu-Gadu. Taki tutaj ruch, że przewaźnie tylko Ty mi odpowiadasz na posty więc co za róźnica ;)
Przepraszam za sarkazm ale motywacji nigdy za wiele :oops:
Mam jeszcze kilka pytań np. kuweta i jej cena oraz przydatność, sterowanie kompem pokładowym i czy wogóle go posiadam, dodatkowe dalekosiężne reflektory i wiele innych. Najpierw podpatrzę na "szukaj" potem niepewnie będę postował. Tylko proszę daj czas do namysłu innym userom bo mają chyba słabe łącze. ;) ;) ;)

W każdym bądź razie dziękuję za fachową radę

Szoszo
Szoszo

Postprzez bogdan02 środa, 3 grudnia 2008, 23:14

Lucass napisał(a):
Szoszo napisał(a):Ktoś tutaj na forum pisał o zamianie jednego klosza w kangoorze na klosz z samochodu rynku angielskiego (lewostronny ruch) po to by wzmocnić działanie świateł p/mgłowych. Wtedy w tyle są dwa światła symetrczynie a gdzieś pod spodem światło cofania. Ja jednak wolałbym wymienić na dwa światełka do cofania w zderzaku zamontować mocną lampę przeciwmgielną.
bogdan02 ale on zmieniał na dwie lampy cofania właśnie, a p-mgłowe miało iść w odblaski. Obydwie drogi moim zdaniem są słuszne. Wszystko zależy od priorytetów. ;) :lol:

Napisać mogę jedno : pomysł z lewą lampą od anglika sprawdził się naprawde super, przeciwmgielne są w odblaskach z b.jasnych ledów i sprawdzone we mgle, też ok.
Lampy cofania pod spodem ne chciałem montować ze względu na możliwość jej uszkodzenia, krzaczory, zaspy itp.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Szoszo czwartek, 4 grudnia 2008, 05:56

Bogdan, wrzuć kilka zdjęć jak to sie prezentuje w nocy przede wszystkim. Ledy umieściłeś w odblaskach to znaczy gdzie w kloszach rozumiem, tak?!
Szoszo

Postprzez bogdan02 piątek, 5 grudnia 2008, 00:29

Szoszo napisał(a):Bogdan, wrzuć kilka zdjęć jak to sie prezentuje w nocy przede wszystkim. Ledy umieściłeś w odblaskach to znaczy gdzie w kloszach rozumiem, tak?!

Wiesz że próbowałem zrobić zdjęcia po ciemaku. Kicha totalna mi z tego wychodziła.
Ledy po 3 sztuki są w tych trójkątnych odblaskach które siedzą w zderzaku, b.łatwo je zamontować - jak masz zdjęty zderzak wyjmujesz odblaski (nie wydłubuj z wierzchu !) wiercisz otworki o takiej średnicy jak diody. Po włożeniu diód zalałem ich nóżki klejem na gorąco. Z podciągnięciem przewodów 30 minut roboty :)
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez jon104 piątek, 5 grudnia 2008, 18:24

bogdan02 napisał(a):Wiesz że próbowałem zrobić zdjęcia po ciemaku. Kicha totalna mi z tego wychodziła.
Ledy po 3 sztuki są w tych trójkątnych odblaskach które siedzą w zderzaku, b.łatwo je zamontować - jak masz zdjęty zderzak wyjmujesz odblaski (nie wydłubuj z wierzchu !) wiercisz otworki o takiej średnicy jak diody. Po włożeniu diód zalałem ich nóżki klejem na gorąco. Z podciągnięciem przewodów 30 minut roboty :)

A jak badanie techniczne :?:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam