Antena dachowa

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Antena dachowa

Postprzez kudzu czwartek, 7 maja 2009, 20:18

manni napisał(a):Demontaż wcale nie jest taki trudny.

Na razie odpuściłem, bo okazuje się, że ułamanie zawiasu anteny to częsta usterka w kangoo, a zdobycie tego elementu jest nie lada wyzwaniem. Jednak bez radia też można jeździć;)
RTA '98 1.4 + LANDI RENZO IGS
kudzu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Masaccio czwartek, 7 maja 2009, 21:15

kudzu napisał(a):a zdobycie tego elementu jest nie lada wyzwaniem.
Bez przesady, można coś dopasować, np antenkę do CB :)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez nowicjusz niedziela, 7 lutego 2010, 09:38

A ja tak przy okazji chciałbym się zapytać, czy można tą anteną cały czas kręcić. Chodzi mi o to, że do garażu jako tako jeszcze wiedzie - choć i tak obciera o górną futrynę, ale na pewno w tym położeniu już bym nie wyjechał. Moje pytanie jest takie: :?: czy jak będę tak ciągłe przekręcał tą anteną na tych zawiasach to mi się ona nie rozluźni, gdyż musiałbym ją przekręcić, aby wyjechać. Jaki byłby najlepszy sposób, aby czegoś nie zepsuć. Czyżbym musiał jakimś plastrem ciągle ją przyklejać przy wyjeździe. :lol:
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio niedziela, 7 lutego 2010, 11:06

Można ją wykręcać :)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez piotrek87 niedziela, 7 lutego 2010, 17:55

Witam, pytanko. Mial ktos przypadlosc z nie działająca kostka przy nogach pasazera? Siedzialem dzis przy tej antenie, sprawdzilem wszystko co mozliwe i okazalo sie ze nie ma przejscia przez tą "kostke" ołowianą, rozkrecilem ją i jest tam jakis układ scalony, jakby wzmacniacz. Czy ktos cos wie na ten temat?
1.5 dCi 07' grand confort
piotrek87
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Tomazs poniedziałek, 8 lutego 2010, 19:54

Jeżeli jest wzmacniacz to przez tą kostkę nie będzie "przejścia". Wzmacniacz to element aktywny wymagający zasilania. Zasilany jest na ogół z radia oddzielnym kabelkiem lub przez gniazdo antenowe radia. Jeżeli nie ma sygnału, to sprawdź czy dochodzi zasilanie do wzmacniacza.
Bywa tak, że na skutek zwarcia uszkadza się element w radiu przepuszczający zasilanie, najczęściej mały rezystorek.
Kangoo 1,5DCI 80KM Privillege, 2003r.
Tomazs
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez piotrek87 wtorek, 9 lutego 2010, 20:30

ooo widze ze jeden kumaty :) Znasz sie troche... do wzmacniacza dochodzi 11,80V przy włączonym radiu, powiedz co jeszcze moze byc przyczyną tego slabego sygnału? Radio mam nowe kupione i jest to samo co na starym. pozdrawiam
piotrek87
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez michalxtreme środa, 10 lutego 2010, 20:11

Witam.Powiem szczerze.Ja wykorzystałem moment gdy zakładałem nowe kable do głośników i mając podobny problem poprostu pociągnąłem nowy kabel od anteny i dodałem nowy wzmacniacz.Stare bebechy wywaliłem i tyle.Jest tak szybciej i bynajmniej pewność o działanie poprawne.Na alegro i w sklepach z szpejami można znaleźć tego całe mnóstwo za małą kasę.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez piotrek87 czwartek, 11 lutego 2010, 14:54

słuchaj, ja kabel mam dobry tylko chyba ten wzmak cos nie trybi, musi byc cos z elektryka bo jak wlączam wycieraczki i chodzą sobie to radio przez tą chwile lepiej gra, dodam ze mam antene radiową z gps i sprawdzając przewodzenie sygnały z gwintu w ktory sie wkreca antene a kablem który od anteny do kabiny wchodzi to tez nie ma sygnału, tak samoj jak przez wzmacniacz.... Pozdrawiam
piotrek87
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez michalxtreme czwartek, 11 lutego 2010, 15:48

Może poprostu coś na płytce wzmacniacza klękło.Jest to stosunkowo tani element.Nie warto bawić się w naprawy.Doradzam nowy zakupić i sprawdzić co będzie.Myślę, że to wystarczy.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam