Jeszcze raz opadający prędkościomierz

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Jeszcze raz opadający prędkościomierz

Postprzez kowi poniedziałek, 10 października 2011, 19:30

Witam, ja jestem właśnie po wymianie tego czujnika. Jeśli po teście zegarów wskazówka predkościomierza działa - to raczej padł czujnik. Kupiłem nowy za 70zł wymieniłem i działa jak powinno.
Pozdrawiam
Obrazek
kowi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez lukbet sobota, 3 listopada 2012, 21:03

Witam
Pozwolę sobie odświeżyć ten temat. Mam ten sam problem tyle że u mnie czasami prędkościomierz działa - ale sporadycznie. Przed chwilą dogrzebałem się do tego czujnika i go spryskałem kontaktorem ale nie pomogło. Był nieco zaśniedziały więc liczyłem na sukces ale nic
:( Zastanawiam się nad wymianą. Ktoś to robił samodzielnie? Jak ten impulsator jest zamocowany w skrzyni? Trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę?

Dzięki za pomoc
1.4RXE - Przygoda i przy tym zostańmy
lukbet
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kowi sobota, 3 listopada 2012, 21:30

Można go wymienić we własnym zakresie.
Aby go wyciągnąć należy wyjąc wtyczkę od czujnika i zwolnić te plastikowe wąsy z haczykami przez włożenie z prawej i lewej strony długiej śrubki do otworów przy obudowie skrzyni przy tym czujniku i jednocześnie wcisnąć przez te otwory wąsy czujnika i pociągnąć go do góry aż wyjdzie. Potem wkładasz nowy do oporu, podłączasz wtyczkę i koniec
U mnie to trochę ciężko szło , więc ja wciskałem wąsy a Teść od góry ciągnął aż wyciągnął.
Uwaga należy uważać żeby osoba wyciągająca nie urwała czujnika.
Gdy się nadusza te wąsy czuć wyraźnie ich sprężystość
Mam nadzieję że się zrozumiale wyraziłem jak by co do pytaj.
Pozdrawiam kowi
Obrazek
kowi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez lukbet niedziela, 4 listopada 2012, 22:55

Dzięki kowi. A nie masz może schematu instalacji? zastanawiam się jeszcze nad sprawdzeniem wiązki zanim zacznę kupować części. Ściągnąłem sobie serwisówkę z netu ale nie ma tam prawie żadnego schematu.
lukbet
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kowi poniedziałek, 5 listopada 2012, 07:00

Niestety nie mam. dopowiem tylko że u mnie licznik raz działał raz nie i pewnie jest tez tak u ciebie. Możesz jeszcze spróbować wyjąć wtyczkę z czujnika i włożyć ją ponownie i tak kilka razy może styki przestały łączyć . Obstawiam jednak, że jest walnięty czujnik i trzeba go wymienić.
Pozdrawiam
kowi.
Obrazek
kowi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez marek02 poniedziałek, 5 listopada 2012, 23:12

podłączę się pod temat, też tak mam, że prędkościomierz raz działa, raz nie, czujnik leży już od lata, ale jak próbowałem go wymienić to nie mogłem go wyciągnąć, ale spróbuję patentu kowiego,oby się udało
żółta pssscoła 1.2 8v
marek02
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez lukbet poniedziałek, 5 listopada 2012, 23:18

Widzę, że to popularna usterka :) - życie byłoby nudne bez RENAULT
lukbet
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez marek02 poniedziałek, 5 listopada 2012, 23:26

szczerze to z kangurem nigdy się nie nudzi, ostatnio nawet kluczyk pękł mi w zamku i znowu 100 :( teraz listwa od gazu :? no i zostaje zmiana krzyżaka w kolumnie kierowniczej i ten czujnik
żółta pssscoła 1.2 8v
marek02
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez lukbet poniedziałek, 5 listopada 2012, 23:40

Tak wracając do czujnika to wykombinowałem jak się w miarę łatwo do niego dostać. Jak czyściłem ta wtyczkę to odkręciłem zbiornik płynu chłodzącego. Wypiąłem węże z tej klamry nad skrzynia i cały ten majdan przesunąłem do przodu. Tak jest sporo miejsca żeby wepchać łapy do tyłu i to obie.
lukbet
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez skoczek sobota, 24 listopada 2012, 19:11

do marek02 widzę że masz 1.2 8v tak jak ja ja jestem w fazie jego wymiany i od razu powiem tak : w tym 1.2 8v jest inny czujnik o nr seryjnym 7700414694 (sprawdź wygląd np na allehandro.pl) niema on tych wąsów do naciskania tylko po boku ma wsuniętą zawleczkę metalowa którą wysuwasz ..u mnie po wysunięciu nie dało rady ruszyć tego czujnika ciągnąłem do góry i nic z całym autem szarpałem..zapieczony i zbyt mocno z integrował się ze skrzynią ..więc zalałem z góry WD40 i za parę dni znów akcja tym razem położyłem sie pod spod bo to najlepsze wyjście : ( lewarek od strony pasażera na wysokość dwóch przypadkowych leżących kół podłożyłem zabezpieczyłem i wszedłem pod spod dobre oświetlenie i mam go jak na dłoni ) i tak : oczywiście dalej ani rusz więc po wyjęciu tej zawleczki i jest jeszcze taka metalowa osłonka która chroni przed czymś .. ściagamy i tam ba czujniku sa takie ścięcia jak na klucz płaski o rozmiarze 24 łapiemy lekko i zruszamy na prawo i lewo delikatnie i ruszyło wyciągamy z kekki m szarpaniem w górę :) Jak widac po tylu latach nie jest to takie hop ..co do tego innego modelu impulsatora to ciężko znaleźć taki sam wiec będę stosował o innym nr seryjnym właśnie ten z wąsami wszystko to samo tylko te wąsiki ... Teraz jestem w fazie zamawiania tego czujnika na aukcji jakby były jakieś pytanie to pytać odnośnie tego modelu 1.2 ..
może udało mi sie pomoc lekko pozdrawiam!
Kangoo 1.2 8V 98' LPG
skoczek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam