Tylko nie toooo ... chyba bede płakał :-(

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Rafal wtorek, 4 kwietnia 2006, 10:55

Taki mały offtopic!
W zwiazku z zakupem nowego kangoora, nie chce przykrecac anteny do klapy (bo powiedza ze srobki od masy zniszczyly powloke lakier....). czyli poszukuje jakiegos uchwytu na reling....???...
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez kavka wtorek, 4 kwietnia 2006, 14:07

Dostrzegłem Kavka u Ciebie na fotce pióra wycieraczek typu"aero" możesz napisać jak sie sprawują w Kangoorku ,są warte swej ceny? pzdr

O kurde gdzieś ty je tam dostrzegł 8O :wink:

Sprawują się super pod warunkiem że się o nie dba , tzn. Jak jest mróz i leci coś z nieba to trzeba wycieraczki odciągac od szyby na noc bo rano zbierają połową powierzchni a druga nic nie robi . Ale jak jest temperatura na + to poprostu finzezja . Żadnych mazów , śladów a jaka cisza . Troche to kosztuje ale warto ...
W zwiazku z zakupem nowego kangoora, nie chce przykrecac anteny do klapy (bo powiedza ze srobki od masy zniszczyly powloke lakier....). czyli poszukuje jakiegos uchwytu na reling....Question?...

Prawda jest taka że uchwyty najbardziej niszczą auto bo po jakimś czasie mogą się nawet na wylot przebić jak je dokręcamy (a po naszych drogach się popuszczają) ... - Jaś nie martw się :wink: . Tak naprawde najmniej inwzyjnym sposobem montażu anteny jest ... dziura w dachu ... ale wiadomo jak jest . No ale jak już nawiązujesz do tematu nie dziurawienia auta to powiem wam tą moją tajemnice , którą Raf może wykorzystać ... A więc . Ściągasz półke na głową i dostajesz się do fabrycznej anteny . Wykręcasz , rzucasz w kąt i montujesz w jej miejsce CB . Najlepiej lekką Indianę (własnie taką kupiłem) , która po pierwsze primo : jest czarna i przypomina radiówke co nie kusi panów "lepkie rece" , po drugie jest to antena helikalna (cała antena jest nawiniętą cewką) i ma bardzo dobre osiągi porównywalne z antenami o długościach 1,7 m a ma tylko 1,25 m . Wygląda tak :
http://www.allegro.pl/item95351411_cb_a ... a_vat.html
Jest tania , a jedyny jej minus to to że jest delikatna bo jest z włókna szklanego , ale też bez przesady . Miałem ją w rękach i bujałem na wszystkie strony i się nie złamała :lol: Teraz pewnie myślicie a co z radiem fabrycznym :idea: A więc są splitery do rozdzielenia sygnału z anteny CB na CB i radio . Podobno troche to pogarsza odbiór zwykłego radia ale nie jest aż tak źle . Tylko znów pewnien minus ... Ten sliter kosztuje 69 PLN :? No ale jak się chce mieć estetycznie to trzeba płacic :wink: Teraz czekam na przesyłkę także wszystko wam powiem co i jak ...

Taki mały offtopic!

Wybaczam :lol:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 4 kwietnia 2006, 14:11

kavka napisał(a):
Sprawują się super pod warunkiem że się o nie dba , tzn. Jak jest mróz i leci coś z nieba to trzeba wycieraczki odciągac od szyby na noc bo rano zbierają połową powierzchni a druga nic nie robi . Ale jak jest temperatura na + to poprostu finzezja . Żadnych mazów , śladów a jaka cisza . Troche to kosztuje ale warto ...

A ja jeszcze ze swojes strony dodam, ze maja tą zaletę, ze działają przy wyższych prędkościach (w przeciwieństwie do tradycyjnych).
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Rafal wtorek, 4 kwietnia 2006, 14:32

problem polaga na tym ze mam garaz o wysokosci kangoora i ciut-ciut...
Sciaganie anteny jest denerwujace....
myslałem zeby przykrecic ja do relingu i na czas jazd miejskich i garazowania po porostu "położyc" na dachu...
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez kavka wtorek, 4 kwietnia 2006, 14:47

No chyba że tak . Tylko jest jeden problem . Na relingu nie bedzie masy a co za tym idzie (przerabiałem to :roll: ) SWR bedzie masakryczny a i zasieg nie lepszy . Po drugie jak położyłbyś antene w poziomie to po naszych "kochanych drózkach" zaraz miałbyś porysowany cały dach od uderzeń anteny . Nie wiem ile Indiana miałaby gdyby ją pochylić maks . w poziomie żeby była tuż przy dachu (osiągi anteny tylko minimalnie spadną) . Jak ją zamontuje sprawdze to . Jets jeszcze antena Gamma : http://www.sklepcb.port2000.pl/index.ph ... 55af6b6e06
Też helikal i piękny jak dla mnie wygląd ano i długość : 1 m , także jakbyś ją pochylił to może byś wszedł do garażu . Osiągi bedą troche gorsze niż teraz masz (a jaka wogóle teraz masz antene??) ale przynajmniej nie niszczysz sobie autka . Jest jeszcze jeden problem . Kangoo ma na przodzie pochylony dach i część anteny będzie załonieta przez ten dach . Do przodu bedzie spoko ale w tył może być gorzej . Przy Indianie jeszcze może tego tak bardzo nie odczuje ale przy Gammie to wydaje mi się że już tak ...
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal wtorek, 4 kwietnia 2006, 15:12

:arrow: teraz mam na uchwycie na klapie (1,5m) i musze chowac antene do bagaznika wjezdzajac do garazu
:arrow: jakby udało mi sie zamocowac antene na relingu to "kładąc" ja na dachu myslałe o jakims "chaczyku" zeby nie stukała o dach
:arrow: antenka 1,2m zamiast anteny od radia bedzie i tak za długa...

:arrow: pozatym ja mam radio podieszone pod półka nad głową (z tego co widze to Ty masz na pólce), ale takie cos nie wchodzi w gre, bo nowe kangoory maja tam drugie lusterko!!!
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez kavka wtorek, 4 kwietnia 2006, 15:54

jakby udało mi sie zamocowac antene na relingu to "kładąc" ja na dachu myslałe o jakims "chaczyku" zeby nie stukała o dach

No to jest jakieś rozwiązanie , ale tak jak mówie bedą wielkie problemy z masą . Jakbyś nie miał relingów (podejżewam że chodzi Ci o podłużne) to mógłbyś zamontować antene w miejscu ich montażu ... już widziałem pare takich rozwiązań .
pozatym ja mam radio podieszone pod półka nad głową (z tego co widze to Ty masz na pólce), ale takie cos nie wchodzi w gre, bo nowe kangoory maja tam drugie lusterko!Exclamation

No to bedziesz musiał radyjko dać na półke , ale napewno nie obejdzie się bez przeróbek . Ja u siebie musiałem dać taki dośc spory klocek żeby radio było wysoko a nie lezało w głębi półki ...
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal wtorek, 4 kwietnia 2006, 16:23

a tak wg widze ze masz jakies lepsiejsze radio...
Ja zawsze mialem alana 100, ale ostatnio słyszałem: "alan?? aaa... tzn szumofon..."
Mi zawsze dobrze odbirerało, ale skoro może być lepiej...
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez jas wtorek, 4 kwietnia 2006, 16:51

Witam!

a jakby mase do anteny "podac" kabelkiem :?:

a jak Rafal chcesz zmienic radio to polecam Uniden 510 xl/520 xl :!:

pozdrwiam

jaś

ps. kavka bedziesz na zlocie :?:
jas
II Vice Kangoomistrz 2008
II Vice Kangoomistrz 2008

Postprzez kavka wtorek, 4 kwietnia 2006, 17:23

a tak wg widze ze masz jakies lepsiejsze radio...

President Herbert . Naprawde bardzo dobre radyjko do mobila . Faktem jest że jest troche duże ale w Kangoorku tak naprawde nie ma rzeczy dużych
:wink:
Ja zawsze mialem alana 100, ale ostatnio słyszałem: "alan?? aaa... tzn szumofon..."

Taka jest prawda . Dopóki nie usłyszysz lepszego radyjka to uważasz że jest spoko a później wiadomo jaka jest opinia . Tak jak pisze Jaś Uniden to bardzo dobry stosunek cena/jakość .
a jakby mase do anteny "podac" kabelkiem Question

Ja już mam doświadczenie z tymi kabelkami i SWR 2,5 - 3,0 to normalka . Choć teraz tak sobie myśle że jakby pociągnąc maks 20 cm oplot miedziany (taki jak idzie do alternatora w maluchu :lol: ) to chyba nie byłoby źle . Trzebaby było popróbować ...
ps. kavka bedziesz na zlocie

Bardzo bym chciał ale ...

Powiem Wam moją największą tajemnice ... Nie mam prawka ..........

A dlaczego nie mam prawka ..........................................................

Bo nie mam 18 lat .........................................

Pewnie teraz macie takie miny 8O 8O 8O , ale nie mam też 12 :lol: Właśnie w tym roku kończe 18 i prawko już oczywiście robie (wczoraj zaliczyłem 2 jazdy :wink: ) , co nie znaczy że kangoorkiem nie jeżdże :wink: ... Pewnie teraz będziecie chcieli mnie wyrzucić z klubu ale jakoś nie miałem odwagi powiedziec tego wcześniej ... To dlatego nigdy nie odzywałem się w tematach o zlotach ... Na katowicki mógłbym jeszcze przyjechać z ojcem , ale na ogólnopolski to już ciężko by było bo mój ojciec to poprostu leń :lol: Pozatym kangoorek dużo jeździ po towar i ciężko czasami o wolny czas ... Ale obiecuję że jak zdobędę prawko (urodziny mam w czerwcu) to wszystkie zloty nasze :lol: :lol: :wink:

No koniec wywodów :lol: Sam się dziwnie że się przyznałem ale kiedyś trzeba było ... :wink:

Jeszcze raz pozdrawiam :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam