Instalacja gazowa-ale jakiej firmy?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez komor wtorek, 22 sierpnia 2006, 14:15

Na benzynie pali w mieście 9,8 więc chyba 10 na gazie to nie dużo. Co do cewki to poprostu padła i tyle. Świece wymieniłem dopiero po20000 na gazie.
Pozdrowienia Bartek
" Helios 1.6 "CB
komor
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez benski wtorek, 22 sierpnia 2006, 17:02

Komor, ale po czym poznaleś, że padła? Drążę temat bo po zainstalowaniu gazu mój torbacz zaczął kichać w rurę wydechową, na jałowym biego podczas schodzenia z obrotów (po przygazówce). Fachmany rozkładaja ręce. Powiedzieli, że może to być cewka. Więc dlatego pytam. Nie wiem co jest i matrwi to mnie :cry:
==========================
= benski =
= helios 1.5dCi 85KM 2009 =
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio wtorek, 22 sierpnia 2006, 17:59

Fafofcy :!: :evil: :)
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez komor wtorek, 22 sierpnia 2006, 20:43

Miał bardzo słabe obroty przerywał ale zapaliła się lampka silnika. Natomiast w meganie żony jak padły cewki to tylko nie miał mocy.
Z moich rozmów z mechanikami od gazu dowiedziałem się że silnik 1,2 16v nie jest wdzięcznym tematem do gazu.
Pozdrowienia Bartek
" Helios 1.6 "CB
komor
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez benski niedziela, 27 sierpnia 2006, 20:42

silnik 1,2 16v nie jest wdzięcznym tematem do gazu.

Komor, chyba masz rację.

Najpierw było zwarcie do masy w sondzie lambda (wg komputera pierwszego speca).
Drugi sugerował cewkę wysokiego napięcia.
Trzeci podpiął kompa i odczytał, że to "uszkodzony czujnik ciśnienia rury dolotowej". Zalecił jednak jechać do serwisu bo tam dadzą gwarancję po wymianie.

Pojechałem, w serwsie sprawdzili, ale komp nic nie pokazał. Ale na wszelki wypadek wgrali nową, fabryczną mapę wtrysków, sam patrzyłem na parametry pracy (na benzynie oczywiście). Przejechałem się nawet na beznynie nawet ze 20 km, wróciłem, sprawdzili, wszytsko gra.

Minęły dwa dni.......

Dziś zapaliła mi sie kontrolka Check Engine :twisted: Przełączyłem na gaz i dzisiaj ta kontrolka :evil:

I tyle wiem :cry:

Czy ktoś ma gaz w takim motorku jak mój (1.2 16V)?
Może elektronikę zmienić? Mam sterowanie ZENIT. Ponoć STAG 300 jest lepszy. Przecież chyba da się ten problem rozwiązać?
Już mi ręce opadają.....
= benski =
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez KiK poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 06:49

Chciałbym by to była ostateczna metoda rozwiązania problemu, ale ... może wyciągnąć instalację :?: Bo tak jak moge powiedzieć tylko jedno Ci od gazu to nie byli fachowcy, lecz tak jak branio napisał fafofcy.

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez benski piątek, 1 września 2006, 17:39

Witam,

Mam nadzieję, że to koniec problemów z moja instalacją LPG. Ale po kolei.

Moi fachowcy zabrali mnie w piatek do Radomia, dać szansę producentowi, firmie Auto Gaz Centrum:
http://www.agcentrum.com.pl/index1.php

W końcu to ich produkt i jeśli ta instalacja nadaje się do mojego Kangura to powinni tak wszystko poustawiać, że nic nie powinno się dziać.

Co zrobili w Radomiu?

1. Jeden z wężyków, chyba ten, który kontroluje ciśnienie w kolektorze, przepięli w inne miejsce. Był podpiety do jednej części kolektora, a więc kontrolowal ciśnienie tylko tego miejsca. Wpieli go zatem na środku, obok czujnika ciśnienia rury dolotowej.

2. Na hamowni swtorzyli mapę wtrysku benzyny (wyznaczali poszczególne punkty kontrolne przy zadanych parametrach obciążenia silnika i prędkości) i nałożyli na nią mapę gazu.

Skontrolowali wszystko i stwierdzili, że powinno być dobrze. Matrwiło ich jedynie falowanie cisnienia , bo wahało się od 0,9 do 1,2 w zalezności od warunków pracy silnika i obciążenia. Ale stwierdzili, że odchylenia +/-0,3 mogą być.

Ujechałem jak do tej pory 500 km i jest OK. Nic nie świeci, auto pali ok 8l/100km gazu, jest zrywne. Trochę inna dynamika wchodzenia na obroty, ale to kwestia przyzwyczajenia.

Oby tak dalej, obym nie zapeszył. Bo przedtem nie mogłem bez czeka przejechać 100km....

"Moi" mechanicy, których zabrałem stwierdzili, że bez hamowni nie są w stanie tak precyzyjnie ustawiać mapy. I to prawda. Ba na własne oczy widziałem, że na wolnych obrotach, na biegu jałowym mapa wtrysku na benie była linią prostą. Ale pod obciążeniem, na hamowni, nie była to już idealnie prosta, miała lekkie odchylenia w kilku miejscach. Może tutaj był pies pogrzebany?

W sumie 500km to niewiele, ale dobrze wróży....

Na bieżąco będę informował o tym jak to zagazowałem swojego Kangura.
= benski =
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez KiK sobota, 2 września 2006, 19:15

A ja to skwituję jednym zdaniem - nie mają możliwości dobrze ustawić to niech się kurcze nie biorą do montowania :!:

benski, kto zapłacił za wizytę u producenta :?:

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK

Postprzez benski niedziela, 3 września 2006, 10:34

Wszystkie koszty pokrył warsztat, w którym montowałem instalację. Ja jedynie musiałem z nimi pojechać, czyli poświęciłem ok 8 godzin swego czasu.

Trudno to tak jednoznacznie powiedzieć, że
nie mają możliwości dobrze ustawić to niech się kurcze nie biorą do montowania

Montowali juz niejedną sekwencję, bo zakład istnieje od 1998 roku. Ale to prawda, że takiego Kangura zagazowywali pierwszy raz. Inne owszem, ale to były autka, hmmm.... starsze.

Mnie sie podobało podejście: "to musi dzialac tak jak powinno. Albo zrobimy, albo oddamy kasę". I chyba zrobili. Powiem to na pewno jak przejadę 10kkm.
= benski =
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Pytam