Silnik się grzeje

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Silnik się grzeje

Postprzez Lucass niedziela, 1 czerwca 2008, 07:48

wizard napisał(a):od czego zaczac

Od tego :arrow: Jestem tu nowy :mrgreen:
A potem możesz sprawdzić termostat. Ale przy obecnych temperaturach szybkie grzanie to raczej norma. Jak sam piszesz, wskaźnik zatrzymuje się dwie kreski pod maksimum (i to w korku), więc to nie sytuacja alarmowa. W korku wentylator będzie się włączał żeby wymusić obieg powietrza, który przy normalnej jeździe powodowany jest ruchem samochodu. A wentylator chodzący po wyłączeniu silnika to też nic nadzwyczajnego.
Gaz już tak ma, że bardziej grzeje...
Teoretycznie układ może być gdzieś zapowietrzony. Ale jeśli w nim nie grzebałeś to raczej sam się nie zapowietrzył.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez karabin niedziela, 1 czerwca 2008, 12:02

Ciekawy problem,Jeżeli wentylator szybko się włącza to znaczy że działa i działa prawidłowo też termostat.Chyba że ktoś coś grzebał i wyjął termostat a to już zabójstwo dla silnika.Ostatnia sprawa to woda zamiast płynu chłodzącego
karabin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 niedziela, 1 czerwca 2008, 13:36

Ja w swoim miałem taką głupawkę ze wskaźnikiem i wentylatorem, sprawcą był ten czujnik który jest w termostacie (w moim wypadku jest tylko ten) Brakowało skali , wentylator się włączał, Kontrolki czerwone się zapalały. Wytarczyło wymienić dziada czyt. czujnik i było po problemie. Tylko ja miałem jeszce taką sytuacje że rano silnik zimny na dworze + 10 a po włączeniu zapłonu już jedna trzecia skali. W oplu jak mi się tak szybko gotował to do wymiany była uszczelak pod głowicą - zwiększało się ciśnienie w układzie. Zobacz jak się zachowa układ bez korka na zbiorniczku.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez wizard niedziela, 1 czerwca 2008, 21:02

Ok. :) sorry za brak netykiety :) nowy to nie jestem bo troche tu czytalem juz od czasu kiedy zamierzalem kupic kangoorka. ALe rzeczywiscier pierwszy raz cos napisalem.

Co do jazdy w korku - troche zle to ujalem - to byla normalna jazda po miescie typu: swiatla, skrety itd.... W jezdzie po trasie wskazowka tez plasuje sie ponad polową . Dzisiaj dogrzewalem sobie wnetrze i wtedy spadala o jedną kreskę.
Narazie dolalem plynu chlodzacego pod maksimum ale niewiele pomoglo. Coż Zajme sie termostatem, i odpowietrzeniem układu.
a potem zdam relację.
A wracając - czy to prawda ze przy gazie silnik rzeczywiscie bedzie sie mocniej grzał?
wizard
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 niedziela, 1 czerwca 2008, 21:26

wizard napisał(a):A wracając - czy to prawda ze przy gazie silnik rzeczywiscie bedzie sie mocniej grzał?

Jak miałem seata to faktycznie na gazie szybciej się nagrzewał, bo potem to termostat ma obowiązek właściwą temp. zapewnić.
Co pokazuje wskazówka rano po włączeniu zapłonu :?:
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez wizard niedziela, 1 czerwca 2008, 22:00

rano pokazuje zero.
wizard
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 2 czerwca 2008, 09:16

Gaz ma bodaj wyższą temperaturę spalania i rzeczywiście przez to silnik nagrzewa się bardziej. Ale przy sprawnym układzie chłodzenia nie ma to większego znaczenia.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez czubcia wtorek, 3 czerwca 2008, 10:49

Przy małym obiegu nie ma mozliwości grzać się szybciej niz na to pozwalają warunki pogodowe. No chyba że czujnik temp. jest padniety i pokazuje zbyt wysoką wartość. Nie można nagrzać szybciej płynu chłodniczego przy danej temperaturze na zawnątrz (zakładam że nie piłujesz silnika w tym celu).
Można ewentualnie wolniej jesli termostat nie całkowicie sie zamyka i część nagrzanego płynu ucieka na duży obieg, ale szybciej się nie da.

Po osiągnięciu temp. 90 kilku stopni termostat powinien otworzyć się na duży obieg i utrzymywać taką temp. Jesli silnik grzeje się pomimo otwarcia dużego obiegu i pracy wentylatora to:
- albo czujnik temp przekłamuje temp.,
- albo nie ma prawidłowego obiegu płynu chłodniczego. Tu przyczyny mogą być 2. Termostat nie otwiera się całkowicie i nie pozwala na pełny przepływ płynu do chłodnicy (najczęściej), lub coś z pompą wymuszającą obieg płynu chłodniczego.

Oczywiscie można jeszcze wymyślać różne bzdurki w stylu zakamieniona czy zabrudzona chłodnica nie oddająca ciepła prawidłowo. Chłodnica zalepiona owadami itd, ale to raczej nie spowoduje nagłego wzrostu temp. w obiegu.
Pozdrawiam
Czubcia
--------------
1,9D65; 2001
biały blaszak z gepardem na bokach

Obrazek
czubcia
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez wizard wtorek, 3 czerwca 2008, 14:33

okej wszystko jasne :).
Kangoorek to nowy nabytek i przyznam ze chyba byl niezbyt fachowo traktowany.
Ale do rzeczy okazalo sie ze wiatrak byl podlaczony odwrotnie i zamiast nawiewać zimne to wywiewiał gorące z mizernym skutkiem :)
Tak wiec po zamienieniu kabelkow wskazowka sie unormowala dokladnie w polowie.
A ja niepotrzebnie kupilem termostat - moze jeszcze uda mi sie go oddac...
dzieki wszystkim za pomoc.
pozdr
wizard
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez rafalm1978 wtorek, 3 czerwca 2008, 17:47

Jeżeli był podłączony odwrotnie to ktoś grzebał-rozbierał wcześniej przód. :!: :?:
Niedawno mój brat miał podobną sytuację ż firmowym partnerem który był stuknięty z przodu .Mechanicy zamontowałi nowy wentylator i samochód się zaczął grzać .Okazało się żę wentylator kręci się odwrotnie , a pochodził z innego modelu w którym był zamontowany odwrotnie. :mrgreen:
niebieski 1.2 8V RTE 2000r 282kkm LPG SEKWENCJA STAG300 -był
czerwony 2008 1,2 16V LPG - jest , a do pomocy SANDERO 2013 oraz LODGY 2017
rafalm1978
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam