Usunięcie katalizatora

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez zuwik piątek, 2 czerwca 2006, 17:16

Super Sławku i Marku, właśnie to chciałem usłyszeć ;)
A diagnostyką mówicie nie mam się co przejmować?
Zbyszku, jak u Ciebie z przeglądami?
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skarb piątek, 2 czerwca 2006, 23:02

Elo;

Zuwik - zapytaj się o "tłumik przelotowy" zamiast strumienicy - jak włożysz sobie samą rurę to szybko popalisz kolejne tłumiki znajdujące się za rurą i możesz mieć trochę za głośnio.

W moim Escorcie 1.6 miałem właśnie taki tłumik przelotowy i dało się zauważyć lepszą elastyczność bez wzrostu hałasu. Koszt chyba cóś około 60 pln + 20 pln montaż.

Obdzwoń tłumikowców - na allegro pewnie nie kupisz taniej + dochodzi Ci koszt przesyłki.

Popzdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez skarb piątek, 2 czerwca 2006, 23:08

A - i o przeglądy się nie martw - jedź do stacji i zapytaj się czy samochód przejdzie przegląd przed oddaniem dowodu - bo jak "nie wiem" to ich olej i jedź gdzie indziej.

Tylko nie na zasadzie "panie zobaczymy" - tylko powiedz co jest nie tak i konkretna odpowiedź tak lub nie lub niw wiem to dowidzenia.

Tylko gadaj do pana na osobności i nie przy świadkach.

Przeglądy to dobra fucha bo za 15 minut roboty kasują około 130 pln.

Więc płacisz i wymagasz !
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez zuwik sobota, 3 czerwca 2006, 08:40

skarb napisał(a):Zuwik - zapytaj się o "tłumik przelotowy" zamiast strumienicy - jak włożysz sobie samą rurę to szybko popalisz kolejne tłumiki znajdujące się za rurą i możesz mieć trochę za głośnio.
A jaki ma wpływ tłumik przelotowy na temperaturę spalin? Odbiera jej trochę? O tym nie wiedziałem :)
Czyli mówisz, że bez "przychylnego oka" przeglądu nie przejdzie?
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skarb sobota, 3 czerwca 2006, 14:54

Z tego co mię pan tłumikowiec tłumaczył to tłumik przelotowy posiada w środku to co normalny tłumik tylko poukłądane w inną stronę i nie hamuje przepływu spalin tak jak kat.

Nie wiem czy obniża temp. spalin ale napewno chroni następne 2 tłumiki bo jak masz rurę to Ci spaliny lecą w drugi tłumik, który nie jest chyba przystosowany(obliczony) do odbierania spalin bezpośrednio z kolektora i z tąd się szybciej może wysrać.

A propos przeglądu to podejrzewam, że bez katalizatora na przyżądzie może pokazać że więcej syfu leci w powietrze, ale skoro samochód mojej żony co stoi i czeka na kupca przeszedł przegląd z pękniętą tylną sprężyną, 0 amorków z tyłu, przednie do wymiany, brak tylnego prawego hamulca to myślę, że wycięcie kata to pikuś.

pozdro
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez sw niedziela, 4 czerwca 2006, 14:49

Nic nie wykryje, dopóki sprawdza na wolnych obrotach. A żaden nie sprawdza na wysokich.
Co do przepalenia tłumika - byłoby to możliwe, gdyby np. wałek był przerabiany i zawory wylotowe zbyt szybko się otwierały. Ale powiem, ze nie miałem tego problemu. Zresztą mój kolega w Astrze I mimo zmiany głowicy i wałka na sportowe, też nie miał problemów.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez siwy261976 poniedziałek, 5 czerwca 2006, 22:32

z tym wsileniem zaczołem bo ktoś (nie chce mi się szukać kto)zaczoł o jkimś filtrze storzkowym, wiem żę F1 to skrajne przypadki i nijak się mają do naszych autek, poprostu nieudolnie chciałem zwurcić uwagę na to że silniki bardziej wyżyłowane szybciej się kończą jeśli o wszystko nie dbasz=nie masz kasy na dalsze wydatki to nie warto nawet zaczynać :)
To tyle usprawiedliwienia się :lol:

2. jeśli chodzi o analizator to chyba mam pecha bo jak jestem na stacji i o ile się komuś zechce sprawdzić spalinki(a zazwyczaj im się niechce) to robią to na wolnych i na przygazowaniu-pech czy co? :?
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Gavel wtorek, 6 czerwca 2006, 12:24

zuwik wyrzyć kata i się nie przejmuj :)
Też się na ten temat dużo naczytałem i nasłuchałem bo w Ventce musze go wywalić.
W jego miejsce wspawaj zwykłą rurę o średnicy przelotu (ewentualnie troche większą). Tłumik przelotowy też może być ale moim zdaniem nie koniecznie. Strumienice odradzam bo żle dobrana nic nie da a tylko szkód może narobić.
Kangoo 1,5 dCi, 80 KM, wiśnia, klapa

Mandaryna by Gavel
Gavel
Vice Kangoomistrz 2009
Vice Kangoomistrz 2009

Postprzez remek70 czwartek, 3 sierpnia 2006, 21:13

a nie wystarczy katalizatora przewiercić w zdłuż,na wylot? :lol:
na przeglądzie będzie wyglądał jakby był...
bo właśnie mój się ,,przytkał" trochę chyba.....
gg 4160697
zielony Alize 1,4 2000 r.
nalepeczki,
gaz,klapa,CB,hak,
remek70
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Bullitt czwartek, 3 sierpnia 2006, 22:30

Mozna przebic rurą o odpowiednio dobranej srednicy.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam