Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez zuwik czwartek, 2 czerwca 2005, 16:42

Broda może żeby nie zaczynać nowego topica spytam tu, bo bardzo interesuje mnie jak ta skrzynia się sprawuje. Zdarza się jej szarpnąć lub inne niedogodności? Jest bezpośrednia (jak na dostawczaka przystało) czy raczej komfortowa i "śliska"?
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez broda czwartek, 2 czerwca 2005, 16:53

Skrzynka zmienia biegi płynnie. Moim zdaniem. Jeżeli jest zimny olej to nieraz szarpnie można to wyczuć poprzez obroty silnika. Jak będziesz na zlocie to się przejedziemy i sam ocenisz.
BRODA /Paweł/KANGOO Expression 1.6 16V 95 KM Automatic (morski niebieski metalik)GG: 3441491
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez macropodia czwartek, 2 czerwca 2005, 20:46

Dzięki za pocieszające, choć nie do końca informacje.
Obecnie Kangur ma 5,5kkm przebiegu więc chyba już dotarty?
Zawsze jeździłem raczej mało dynamicznie i Kangurka traktuję tak samo.
Poczekam jeszcze kilka tysięcy i jeśli nic się nie zmieni "zresetuję" skrzynię w serwisie i zacznę ją uczyć od nowa.

Grotniki są ode mnie o dobry rzut beretm ale niestety obowiązki nie pozwalają.

Do żuwika
Zmiany biegów są praktycznie niezauważalne, widoczne jedynie na obrotomierzu. W zasadzie jedynym momentem w którym wyraźnie czuć zmianę biegu jest szybkie zwalnianie/hamownie np. przed światłami.
macropodia
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez broda piątek, 3 czerwca 2005, 08:24

jeżeli można wiedzieć jaki powód przeważył zaku samochodu z automatem. Generalnie krążą opinie że autoamty się psują :lol:
BRODA /Paweł/KANGOO Expression 1.6 16V 95 KM Automatic (morski niebieski metalik)GG: 3441491
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Gość piątek, 3 czerwca 2005, 09:56

Przewa¿y³a cena. :D Sta³ ostatni, samotny w salonie (rocznik 2004) i z uwagi na automat nie by³o na niego chêtnych. Dosta³em dobry rabat, przekona³em rodzinê i po tygodniu od pierwszego spotkania jeste¶my razem.
Zakup automatu by³ skokiem na g³êbok± wodê (mam przejechane ponad 200kkm ale wy³±cznie manualami) ale okaza³ siê bardzo dobra decyzj±.
Komfort jazdy - w moim wypadku prawie wy³±cznie miasto - jest nieporównywalny.
Dobrze ¿e nie wiedzia³em ¿e automaty siê psuj± bo bym siê pewnie d³u¿ej zastanawia³ albo nie zdecydowa³. :(
Prawdê powiedziawszy, odno¶nie niezawodno¶ci, trafi³a mi do przekonania argumentacja sprzedawcy ¿e automat skutecznie oszczêdza sprzêg³o i czê¶ciowo silnik.
Gość

Postprzez broda niedziela, 5 czerwca 2005, 20:28

generalnie silniki z automatycznymi skrzyniami dłużej żyją zmiana zawsze następuję w optymalnym momencie. Obecne skrzynie są coraz bardziej wyrafinowane i kultura pracy również. Pisz co jakiś czas o swoich wrażeniach.

Pozdrawiam
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez _ONE_ niedziela, 5 czerwca 2005, 20:51

No więc na zlocie mieliśmy okazję przejechać się automatem brodów... Wiz i ja. Odcinek był krótki... chcieliśmy oszczędzić Pawłowi nerwów :lol:
Było bardzo ciekawie a i na koniec Ada (moja żona) przejechała kawałek brodową furą i była bardzo zadowolona... co uwieczniłem na filmie :D
Dzięki, że byliście :!: :!: :!:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez AdiK niedziela, 5 czerwca 2005, 21:18

Tylko pamiętajcie że prz automacie trzeba wymieniać olej w skrzyni to będzie słuzyc długo i bezproblemowo.
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez Wiz niedziela, 5 czerwca 2005, 22:16

Fakt niezaprzeczalny - jezdzi sie milo.
Poprzedni raz jechalem automatem 10 lat temu i wczoraj sie naprawde zdziwilem. Dawniej automaty nie "potrafily" hamowac silnikiem :!: :!: a teraz gdyby nie wyswietlacz z literkami P,R,N,D to bym sie nie domyslil ze jechalem automatem.
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez zuwik niedziela, 5 czerwca 2005, 22:48

Ja zaś myślałem, że będzie albo zmieniał długo i delikatnie, albo szybko z szarpnięciem. Tymczasem w manualu muszę się starać, żeby tak szybko przełożyć i bynajmniej nie robię tego komfortowo :o Naprawdę nigdy nie mówiłem, że automat jest do bani, ale nigdy też nie podejrzewałem, że jest aż tak dobry :idea: :)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam