Klapa czy drzwi?????

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Klapa czy drzwi?????

Postprzez Rafal piątek, 19 grudnia 2003, 20:29

Drodzy użytkownicy kangoorów. Mam dylemat: jak będę szukał kangoora dla siebie i jeżeli będę miał wybór to brać z 2 drzwiami czy z pojedynczą klapą podnoszoną do góry.
Kangoo będę używał tylko do celów prywatnych!
Szczeże to 2 skrzydlowe drzwi mnie "kręcą" ale nie wiem czy nie zasłaniają za dużo widoczności do tyłu??????
Rafik
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez wodzoo piątek, 19 grudnia 2003, 20:50

Musze przyznac ze podjoles bardzo trudny temat. Ja tez sie dlugo zastanawialem i wybralem klape, chociaz tez nie jestem do konca przekonany ze zrobilem dobrze.
Po pierwsze jezeli lubisz wedkowac to na pewno klapa :D - w czasie pory dzdzystej podjezdzasz do wody tylem otwierasz klapke i po klopocie :lol: .
Tak powaznie to nie moge nic powiedziec na temat drzwi bo nie sprawdzalem ich w praktyce. Natomiast klapa ma to do siebie ze kiedy masz otwarte okno lub drzwi ,to strasznie glosno sie zamyka. :?
1,5 dci 65KM
wodzoo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez komor piątek, 19 grudnia 2003, 22:14

Osobiście polecam drzwi. Miałem klapę w Pampie ale były z nią tylko kłopoty. Duża, ciężka musisz mieć dużo miejsca z tyłu aby ją otworzyć.
Na widoczności dużo się nie traci a jak kupisz sobie soczewkę i przyzwyczaisz się do niej to niema różnicy. Jak coć ładujecz niewielkiego to otwierasz tylko jedne drzwi. Jedynym minusem drzwi jest wycieraczka . Pole wycierane jest dość małe co może utrudniać jazdę. Pod tym względem klapa jest niezastąpiona. Ja mam natomiast u siebie klapę w dachu . To jest to. W gorący dzień klapa w górę i jazda. Wentylacja ekstra.
Pozdrowienia Bartek
" Helios 1.6 "CB
komor
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez jon104 piątek, 19 grudnia 2003, 22:33

8) Hej. Przeżywałem, i to zupełnie niedawno (2 miesiące) temu zupełnie identyczne rozterki. Tez drzwi mi sie w zasadzie bardziej podobały, ale klapa w ostateczności zwyciężyła. Po pierwsze z powodu uzytkowania jako pojazd kempingowy, a po drugie ze względu na widzoczność do tyłu zwłaszcza w dżdżysty dzień. Jestem zadowolony, ponieważ autko służy nam tylko osobowo-prywatnie, chociaż to prawda, że wymaga więcej miejsca i jest ciężka :)
Co do głośnego zamykania klapy gdy inne drzwi lub okna są otwarte to wynika to z rozszczelnienia samochodu. Nie tworzy sie po prostu poduszka powietrzna, która jest gdy wszytkie otwory są zamknięte. Trzeba na to troche uważać :wink:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal piątek, 19 grudnia 2003, 22:40

Komor, miałeś pampę??? Moje marzenie to pampa!!!! Poźniej Cie "pomolestuje" pytaniami na jej temat!!!
A co do tyłu kangoora to po Waszych wnioskach jestem jeszcze bardziej niezdecydowany, ale można to chyba podsumować tak, że ... no właśnie nie wiem jak????
Może jeszcze ktoś bedzie miał coś do powiedzenia w tej materii???
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez wodzoo sobota, 20 grudnia 2003, 04:38

Mi mimo wszystko wiecej "plusow" wyszlo przy klapie... :mrgreen:
1,5 dci 65KM
wodzoo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez jon104 sobota, 20 grudnia 2003, 16:24

wodzoo napisał(a):Mi mimo wszystko wiecej "plusow" wyszlo przy klapie... :mrgreen:

:D I o to chodzi, i o to chodzi..... , a poza tym wersja z klapą jednak jest nieco bardziej "osobowa"
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kangoo poniedziałek, 22 grudnia 2003, 03:10

Ja nie miałem wątpliwości przy zakupie. Dla mnie jest ładniejsza i praktyczniejsza. Lepsza widoczność do tyłu. Przy złej pogodzie szczególnie. Nawet gdy nie pada, ale jezdnia jest mokra, tył - przy tego rodzaju nadwoziu - cały czas się chlapie. Wycieraczka wówczas pracuje non stop i ma duży zasięg. Zauważyłem, że gdy prowadzę płaski samochód np. limuzynę, brakuje mi wycieraczki z tyłu. Szyba wprawdzie czysta, ale pełna kropel. Oczywiście brak mi przede wszystkim wygody i przestrzeni. :) Pod klapą spokojny rozładunek bagażu i możliwość założenia, bez moknięcia, płaszcza leżącego na tylnej półce. Zawsze zdejmuję płaszcz czy kurtkę do prowadzenia samochodu. Na klapie lepiej można rozwiesić namiot. Pod klapą można posiedzieć i powędkować. Tylko uwaga na światła wewnętrzne. Po cały długim dniu 2 żarówki i grające radio, gdy akumulator jest słaby, mogą zrobić swoje. :cry: Ja w bagażniku wyjąłem żarówkę. Myślę o zamontoaniu tam przy lampce dodatkowego wyłącznika.

Wygląd to sprawa gustu. Drzwi mają swoje zalety. Potrzebują mniej miejsca do otwarcia. Są w dodatku asymetryczne i w ciasnym miejscu otwierasz tylko krótsze.

Nigdy nie rozbijesz sobie o nie głowy, ale masz mniejszą powierzchnię na szybach na klubowe naklejki. :wink:

Wojtek
kangoo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez wodzoo poniedziałek, 22 grudnia 2003, 04:26

kangoo napisał(a): ale masz mniejszą powierzchnię na szybach na klubowe naklejki. :wink:

Wojtek

O to to to tez :mrgreen:
1,5 dci 65KM
wodzoo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez komor poniedziałek, 22 grudnia 2003, 21:45

Spoko spoko znajdę miejsce na naklejkę klubową. Zgadzam się z Wojtkiem co do klapy podczas deszczu.
Pozdrowienia Bartek
" Helios 1.6 "CB
komor
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam