wyciszenie wnętrza

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

wyciszenie wnętrza

Postprzez pioter59 środa, 13 kwietnia 2005, 05:58

Witam - jestem nowym klubowiczem.Każdy wie, jaki hałas sprawia torbacz po przekroczeniu 90 km/h - czy są sposoby na wyciszenie - czy ktoś może ma sukcesy w tym zakresie.Będęwdzieczny za podpowiedzi
pioter59
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez zuwik środa, 13 kwietnia 2005, 12:23

Dużą rolę grają duże powierzchnie szyb, na co rady nie ma. Ale mój kolega odkrył hurtownię z elstycznymi matami tłumiącymi (takie co można dopasować bez cięcia i innej trudnej roboty) zawierającymi już odpowiedni klej, czyli takie plug and play. W przyszłym tygodniu jedziemy na rozpoznanie i wtedy wrzucę więcej detali. Obklejenie blach może pomóc
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal środa, 13 kwietnia 2005, 14:13

Ja jeszcze raz 3 grosze od siebie. Zanim zabierzecie sie za maty, warto sprawdzic stan łożysk (troche to smieszne ale roznie to bywa na swiecie) no i stan wydechu. tez smieszne ale po kilku latch (w Polsce) katalizator moze sie przepalic i "gruchacza" w nim jego kawałki. No pozatym uszczelki, ja wymieniłem sobie od strony kierowcy, bo miała juz duzo "ubytkow". Dalej, jezeli ktos nie ma to konieczna jest tylna półka, ja jak ja podniose to od razu robi sie duuuzo głosniej. Nastepnie poprzyczepiac wszystkie plastiki, ciezkie zadanie, ale ja powoli sie z nim uporalem, jest ich mnostwo i kazdy trzeszczy na nierownosciach. Kolejnym etapem to wykladzina do bagaznika. wykladzina najlepiej gruba z filcem od srodka. To dało mi naprawde duzo, W bagazniku mialem gołe blachy nadkoli- stuki piasku, i stuki z zawieszenia były naprawde głosne. Na tym poziomie jestem zadowolony z poziomu glosnosci wewnatrz. Osobiscie nie pchałbym sie w maty, wpychane pod plastiki, bo to juz naprawde upierdliwa robota....
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez zuwik środa, 13 kwietnia 2005, 15:13

Wiesz Raf, mi nawet te trzeszczące plastiki nie przeszkadzają na żadnych nierównościach (najważniejsze, żeby nie zostać w błotku na środku łąki jak jakiś... :lol: ) ale są ludzie, którzy faktycznie koło 100kph w sprawnym kangoorze (nówka) marudzą na hałas powietrza. Ja tam nic nie słyszę, no ale jak komuś to przeszkadza - maty mogą pomóc. No ale jeśli Piotrku Twój Kangoor ma już trochę na karku to warto posłuchać Szamana (ba :!: Szamana trzeba słuchać :!: :wink: ) i sprawdzić stan techniczny Skoczka, to może dać więcej niż stopery do uszu :wink:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez AdiK środa, 13 kwietnia 2005, 15:21

Mi żona nie pozwoli wyciszyć Kangurka :( bo po chałasie poznaje ile jedziemy.
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez sw środa, 13 kwietnia 2005, 20:08

hałas w kangurze ma swoją zaletę. Mogę na słuch powiedzieć czy droga jest sucha czy mokra lub pokryta lodem. Tak wali w błotniki. Dlatego chcialbym wyciszyc przede wszystkim blotniki. Nie wiem co za kretyn wymyslil, zeby nadkola tylko czesciowo zakrywaly blache. Czy we Francji nie pada deszcz???
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal środa, 13 kwietnia 2005, 20:35

Ktos obczaił firme ktora robi nadkolka do tyłu do kangoora. A ile pamietam to firma z allegro, ktora wyskakuje pod haselkiem kangoo i oferuje oslony pod silnik roznej masci. Mi osobiscie do wyciszenia wystaczyla wykladzina z drugiej strony nadkoli, bagazniku. Ale zastanawiam sie czy dla ochrony kangoorowego "brzucha" nie kupic sobie i tych nadkoli...
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

wyciszenie

Postprzez pioter59 poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 05:10

Witam.dziekuję za wszystkie rady - mój kangurek ma już przejechane 125 tys. więc pewnie wszystkie te rady zastosowane razem dały by oczekiwane rezultaty.Półkę z tyłu mam, więc może rzeczywiście ta wykładzina w bagażniku coś pomoże.Mnie osobiście nie przeszkadzają skrzypiące plastiki, ani pęd powietrza-ogólnie słychać głośno pracę silnika - oczywiście po 90 km/h - spróbuję tej wykładziny na nadkola.
Pozdrawiam wszystkich
pioter59
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Mona poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 07:53

AdiK napisał(a):Mi żona nie pozwoli wyciszyć Kangurka :( bo po chałasie poznaje ile jedziemy.

:lol: :lol: :lol: to rzeczywiście jest powód, z którego nie przekraczam pewnej prędkości - ten łomot sprawia że czuję się strasznie przerażona, że już odrywam się od jezdni, i mimowolnie zdejmuję nogę z gazu :lol: :lol: :lol:
Mona i Paweł--------------------Kaleido dCi 80KM--------------------
Mona
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 08:26

Kurcze,jak Wy to robicie,ja muszę wjechać na dużą dórę i na dole, przy wietrze w plecy osiągam stówkę.A z tyłu mam cicho- mięki ładunek dobrze głuszy.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam