przez Memo środa, 28 października 2015, 12:01
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i świeżym szczęśliwym posiadaczem kangoo I 1.9D ( zwykły diesel)
Koledzy mam podobny problem jak wyżej .
Pacjent to kangoo 1.9 D 1999r zwykły diesel.
Gdy jest temperatura poniżej 10 stopni po całonocnym postoju bardzo ciężko odpala, może dopiero po 5-6 razie i to długo się kręci. Gdy odpali to jakby biały dym poleci.
Gdy jest ciepły także cieżko odpala, fakt że za pierwszym razem ale trzeba kręcić z 5sekunt zanim zaskoczy. Co to może być koledzy? pompa wtryskowa ? pompe mam lukas.
Ktoś mi powiedział abym przed odpaleniem napompował trochę pompką paliwa i powinno być lepiej ale nie jest.
Dodam, że czasami jak mu odpije to zaskoczy od razu (lecz tylko jak jest ciepły)
I kolejnym objawem jest, że sam sobie dodaje gazu na biegu jałowym. Sam zwiększają się obroty auta, po czym za chwilę opadną.
Często także się to zdaża podczas jazdy, pedał gazu robi sie jakby sztywniejszy i auto szybciej idzie lecz po chwili wraca do normalności i pedł gazu zrobi się miekki taki jak zawsze. Gdy pedał zrobi sie sztywny to gdy w czasie jazdy wcisnę sprzęgło to od razu słychać, że są wyższe obroty silnika.
Może ktoś z kolegów miał podobny problem ?
Pozdrawiam