problem z odpalaniem 1.9d

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

problem z odpalaniem 1.9d

Postprzez symek czwartek, 8 października 2015, 06:46

Witam, jak przyszly chlodniejsze poranki to kangus ma mega problem z odganiem, trzeba go z 10 razy krecic az wkoncu powoli wchodzi na obroty i zalapuje przy tym kopci a jak zalapie to kłąb czarnego dymu jak z komina. Wystarczy ze pochodzi 5 min i odpala juz normalnie. Swiece sa dobre, rok temu wymieniony co prawda na uzywwkke sterownik swiec zarowych, czujnik położenia wału, czujnik temp, plynu chlodzacego. Juz nie wiem gdzie szukać. Pomóżcie
symek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: problem z odpalaniem 1.9d

Postprzez harraldas91 poniedziałek, 19 października 2015, 21:53

Witam, sprawdziłeś czy masz wysterowanie plusa na świece ? kłąb dymu raczej nie sugeruje problemu z za powierzonym układ paliwowy

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
harraldas91
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez harraldas91 poniedziałek, 19 października 2015, 21:55

a i podaj rok to podejdziemy do tematu jak trzeba :)

harraldas91
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Memo środa, 28 października 2015, 12:01

Witam wszystkich. Jestem tu nowy i świeżym szczęśliwym posiadaczem kangoo I 1.9D ( zwykły diesel)

Koledzy mam podobny problem jak wyżej .
Pacjent to kangoo 1.9 D 1999r zwykły diesel.
Gdy jest temperatura poniżej 10 stopni po całonocnym postoju bardzo ciężko odpala, może dopiero po 5-6 razie i to długo się kręci. Gdy odpali to jakby biały dym poleci.
Gdy jest ciepły także cieżko odpala, fakt że za pierwszym razem ale trzeba kręcić z 5sekunt zanim zaskoczy. Co to może być koledzy? pompa wtryskowa ? pompe mam lukas.
Ktoś mi powiedział abym przed odpaleniem napompował trochę pompką paliwa i powinno być lepiej ale nie jest.

Dodam, że czasami jak mu odpije to zaskoczy od razu (lecz tylko jak jest ciepły)
I kolejnym objawem jest, że sam sobie dodaje gazu na biegu jałowym. Sam zwiększają się obroty auta, po czym za chwilę opadną.
Często także się to zdaża podczas jazdy, pedał gazu robi sie jakby sztywniejszy i auto szybciej idzie lecz po chwili wraca do normalności i pedł gazu zrobi się miekki taki jak zawsze. Gdy pedał zrobi sie sztywny to gdy w czasie jazdy wcisnę sprzęgło to od razu słychać, że są wyższe obroty silnika.
Może ktoś z kolegów miał podobny problem ?

Pozdrawiam
Memo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez osekltd środa, 28 października 2015, 12:35

Świece żarowe sprawdziłeś??

C3 1.4 HDI 50 kW/70 KM 2009 - żony
Toyota Corolla 2.0 D4D 92kW/126KM 2012 - moje
Xsara Picasso 1.6 HDI 66 kW/90 KM 2006 - rodzinne
APUS Agencja Reklamowa - Lublin
Grawer, haft, tampodruk, sitodruk
osekltd
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez harraldas91 środa, 28 października 2015, 12:39

termiczny regulator zwiekszenia dawki to takie badziewie:z pompy wychodzi dodatkowa linka ktora leci przednia czescia silnika do regulatora sprawdź caly uklad

harraldas91
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Memo czwartek, 5 listopada 2015, 17:58

Świece sprawdzone, ten termiczny regulator także ;/ niestety pozostaje inna pompa. Ale to chyba najmniejszy problem, ponieważ bierze mi olej i teraz gdy było troche mrozu nie odpaliłem go. Chyba do wymiany silnik ale muszę sprawdzić jeszcze kompresje po niedzieli
Memo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Pawelpigo czwartek, 5 listopada 2015, 19:15

Powoli się zaczynam bać o swojego, kolejna osoba chce zmieniać silnik :?
W sumie to u mnie też był problem. Dostałem cynk z PL jak kangur wracał ostatnio do domu po kilkudniowym postoju na zewnątrz, to nie zakręcił. Dostał prąd z drugiego aku, zaskoczył od razu. Potem 2 km jazdy i następnie zapalił od strzała. Dziwne bo zawsze palił rewelacyjnie podobno, a po 2 km aku by nie naładował. Moze tulejka na rozruszniku... :?:
Kangoo 1.9D `00
Pawelpigo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Memo czwartek, 5 listopada 2015, 21:09

Pawelpigo napisał(a):Powoli się zaczynam bać o swojego, kolejna osoba chce zmieniać silnik :?
W sumie to u mnie też był problem. Dostałem cynk z PL jak kangur wracał ostatnio do domu po kilkudniowym postoju na zewnątrz, to nie zakręcił. Dostał prąd z drugiego aku, zaskoczył od razu. Potem 2 km jazdy i następnie zapalił od strzała. Dziwne bo zawsze palił rewelacyjnie podobno, a po 2 km aku by nie naładował. Moze tulejka na rozruszniku... :?:

Kolego wg mnie to rozrusznik i alternator do sprawdzenia
Memo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Rymciu piątek, 4 grudnia 2015, 09:51

Witam, Was chcę się podpiąć pod temat bo dotyczy u mnie tego samego, problem z odpaleniem (a nie ma sensu zakładać nowego tematu)
Dostałem takiego samego Kangura pod opiekę i jest problem z pierwszym odpaleniem.
Do tej pory asekuracyjnie wspomagałem się pompką i to mu pomagało, lecz dziś było trochę zimno rano i o 6:00 nie odpalił a o 8:00 kiedy wschodzące słońce go trochę "ogrzało" to załapał za 3 razem.
Po odpaleniu zauważyłem że za filtrem paliwa troszkę bąbelków powietrza leci przewodami, tak jak by była mała nie szczelność i gdzieś powoli przez noc te paliwo schodzi do najniższego punktu.
Problem pojawia się tylko z samego rana gdyż auto wtedy najwięcej stoi ok 10-12 godzin.
Jeśli chodzi o mój sprzęt to mam naprawiony rozrusznik, więc tu kręci jak szalony i jest ok
Akumulator jest w porządku
Świece żarowe są nowe w tym tygodniu wymienione i prąd do nich też dochodzi.
Jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić i gdzie szukać ??
Rymciu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam