Drgania w pewnym zakresie obrotów

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Drgania w pewnym zakresie obrotów

Postprzez pepoo74 niedziela, 7 lutego 2016, 18:20

Witam,
Pozwoliłem sobie założyć nowy temat bo nie bardzo mogę znaleźć odpowiedz na moje pytania w już istniejących tematach.
Wczoraj odebrałem samochód po wymianie wszystkich płynów olejów filtrów oprócz przeciwpyłkowego bo sam to zrobię ,już chyba wiem nawet gdzie go szukać mam wątpliwości co do kształtu bo są okrągłe i prostokątne ale do tego dojdę.Mechanik wyregulował zawory wymył przepustnice aczkolwie moim zdanie nadal słychać taki klekot zaworów ale nie mam porównania więc na razie pozostawiam to jako normę.
1.Pierwsze co nie daje mi spokoju to fakt że jak autko schodzi z obrotów to od ok 1000 obr do powiedzmy 800 drży kokpit i kiera,wskazówka zatrzymuje się na ok 750 obrotów zero drgań silniczek pracuje równo .-od czego powinienem zacząć.
2.Druga sprawa to jak przytrzymam silnik na obrotach pomiędzy 2-3 tyś ,siedząc w środku ,słychać buczenie jakby drgała plastikowa obudowa pod maską jak się stoi obok samochodu to tego tak nie słychać ,dźwięk zanika po wciśnięciu sprzęgła.
Wiem że ciężko będzie przez neta coś wywnioskować ale może ktoś ma jakiś pomysł.
Jeżeli znalazł by się ktoś z okolic Brzeska (Okocim ) i zechciał by zerknąć i przejechać się moim skoczkiem i coś podpowiedzieć to jestem do dyspozycji,za przysługę powiedzmy stawiam obiad i duuuuże piwo.
pozdrawiam
pp
Renault Kangoo 1.2 16V 2003r.
Fiat Ulysse 2.0 16 V 2000r.
Fiat Barchett Riviera 1.8 16V 2000r.
pepoo74
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Drgania w pewnym zakresie obrotów

Postprzez slay niedziela, 7 lutego 2016, 20:46

Poduszka
Załączniki
Poduszka.jpg
Poduszka.jpg (16.01 KiB) Przeglądane 1118 razy
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez Lucass niedziela, 7 lutego 2016, 21:15

pepoo74 napisał(a):już chyba wiem nawet gdzie go szukać mam wątpliwości co do kształtu bo są okrągłe i prostokątne ale do tego dojdę
Jeżeli masz klimę, masz prostokątny. Jeżeli nie masz klimy, najprawdopodobniej nie masz filtra. Okrągły bywał w początkowych egzemplarzach bez klimy, później chyba z niego zrezygnowali. Zanim kupisz sprawdź.
Podszybie po stronie pasażera. Po otwarciu maski zdejmujesz kratkę, ten czarny plastik przy górnym narożniku komory silnika i podnosisz podszybie. Jeżeli nie ma mrozu, to nie trzeba zdejmować wycieraczek, ale trza ostrożnie żeby plastiku nie przełamać. Pod podszybiem i kształtową pokrywą którą zdejmujesz odkręcając 2 torxy masz wentylator i ewentualną obudowę parownika klimy. W niej jest filtr prostokątny.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez pepoo74 niedziela, 7 lutego 2016, 22:02

Jest klima więc na 100% prostokątny.
Dzięki za wskazówki gdzie go szukać,na forum jest wskazówka że koło pedałów można go wymienić ale to chyba w młodszych rocznikach ,tak że jak zrobi się cieplej to wymieniam ten filtr,
poduszka silnika ta po prawej jest w dobrym stanie sam próbowałem szarpać wg zaleceń z forum i mechanik mówił ze jest ok ,jedynie zwrócił uwagę że jakaś z dołu jest gorsza ale droga 160 pln i nie wymienił bo nie jest az tak zła ale może to ona hałasuje bo podtrzymuje skrzynie a jak nacisnę sprzęgło to ten dzwięk ustaje,?
Jak jest z zaworami ,jest szansa żeby ich w ogóle nie było słychać w takim starym silniku, czy lepiej dać sobie spokój i jeździć.Wydaje mi sie ze klekocze jeden i bałem się że to stukanie jak dodaje gazu to ten zawór tak mocno wali.
Jutro pojadę do mechanika niech to obluka na spokojnie.
Jest jeszcze jeden problem (może mnie nie wywalicie za przynudzanie) tzn. silnik cały czas tak rytmicznie burczy jakby powietrze rezonowało w plastikowej puszce.(słychać to bardzo wyraźnie z głębi silnika powiedzmy z okolic rozrządu,(był wymieniany przez poprzedniego właściciela 15000 km temu).
Taką samą sytuacje miałem w Vektrze po wymianie rozrządu ,jeździłem z tym do następnej wymiany i w zasadzie nie wiem kiedy przestało.Co ciekawe szwagier jak usłyszał ten dźwięk to mówi że jak wymienił rozrząd w tico to tak samo zaczęło buczeć ,siostra jeździ tak już 4 rok i nic się nie dzieje ,tak z ciekawości, spotkał się ktoś z czymś takim?
pepoo74
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 8 lutego 2016, 09:33

A w 1,2 16V nie ma hydraulicznych korektorów luzu zaworowego czasem?
Dolna poduszka (ósemka) raczej nie powinna powodować drgań silnika na wolnych obrotach. Co najwyżej szarpanie lewarkiem przy dodawaniu/odejmowaniu gazu.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Mascot poniedziałek, 8 lutego 2016, 10:31

Z dolną poduszką to różnie bywa :)
U mnie, mimo braku szarpania drążkiem, poduszkę od skrzyni mam do wymiany.
Czasem, potrafi się tak ustawić, że mam masaż w całym aucie. Poza tym, przy zmianie obciążenia, słychać wyraźny strzał. Stwierdzono poduszkę " ósemkę " - jest już dość wybita.
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez senator poniedziałek, 8 lutego 2016, 12:01

Lucass napisał(a):A w 1,2 16V nie ma hydraulicznych korektorów luzu zaworowego czasem?
Dolna poduszka (ósemka) raczej nie powinna powodować drgań silnika na wolnych obrotach. Co najwyżej szarpanie lewarkiem przy dodawaniu/odejmowaniu gazu.
:o
zapomniało się ze tu jest na szczelinomierz.
A co do klekotania jak kupiłeś też klekotał czy po regulacji zaczął ?? Bo jak klekotał przed to ciekawe czy były luzy zaworowe tzn mechanik Ci nie mówił w jakim stanie były ??
Jak klekotał wcześniej to raczej już będzie klekotał.
1.2 16V 04r. b/g
Hyundai Coupe 2.0 00r. b/g
http://www.grobelak.com
senator
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Podmiejski poniedziałek, 8 lutego 2016, 19:26

Jak wygląda głowica po zdjęciu pokrywy - widziałeś?
Jak nie był dbany jesli chodzi o wymiany olejów albo mocno podgrzewany a słabo smarowany
to prowadnice zaworów ywjechane i bedzie klekotać...
Ile on ma przebiegu?
Poza tym - mechanik mógł się walnąć - 16 zawortó w to sporo pier.. więc mogło mu coś nie wyjść...
Szkoda że tak daleko mieszkasz :-(
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez pepoo74 poniedziałek, 8 lutego 2016, 22:32

Byłem przy tym jak ściągał pokrywę i tak na szybko zerknął na na zawory poruszał krzywkami i powiedział że trochę wyrobione,myślałem że jednak wyreguluje tak że nie będzie słychać zaworów ale widocznie się nie dało bez grubszej roboty,(mechanik naprawdę sumienny i zawsze robota była zrobiona super ,)więc widocznie zawory wymagają większej ingerencji.Na razie tak pojeżdżę a jak mnie będzie to wnerwiało to wymienimy co trzeba .
Racja autko było źle traktowane o czym pisałem w innym temacie tak że ze smarowaniem góry raczej był problem,(130 tyś)raczej prawdziwy .Powiedzmy że wyregulować się już nie da lepiej więc co potrzeba wymienić żeby było ok.
Daleko, no fakt dalej się nie dało. :D
pepoo74
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Podmiejski wtorek, 9 lutego 2016, 10:37

Jak głowica dostała w tyłek od kiepskiego smarowania
to ja bym nie remontował tylko kupił od innego
Bo:
16x prowadnice
16x uszczelniacze
16x szlifowanie zaworów...
nie mówiac o tym że zawory mogą być do wymiany..
panewek nie ma więc posadzenia wałków rozrządu jak siadły to nie wiem...
że o wałkach nie wspomnę..
i pamiętaj: robocizna zaczyna być coraz bardziej znaczącym elementem ceny
to s z e s n a ś c i e zaworów..
Jeździć a na spokojnie poszukałbym sobie głowicy
i przy okazji wymiany rozrządu wymieniłbym głowicę..
A swoją drogą - wybacz - ale to nie jest sumienny mechanik.
Jak już miał ściagnięta pokrywę i nie wyregulował zaworów - to niech koledzy może porawią jak się mylę - ale to leń śmierdzący!@
...poruszał i zamkną... chirurg k@#$%@ mać...
Kolego!
Najpierw niech jakiś mechanik co mu się chce robić w y r e g u l u j e zawory a potem będziemy gadać!
I - nie polecam ci tego co masz... wiem że prawda boli.
Olał twoje problemy.
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Następna strona

Powrót do Pytam