stuki w zawieszeniu

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

stuki w zawieszeniu

Postprzez piter6311 wtorek, 31 maja 2005, 08:52

Witam.

Jestem drugim właścicielem kangoorka rocznik 2002 1.5 dci od 6 -miesiecy ,mam 96000km, jadąc na gładkiej drodze jest ok , gdy pojawiiają sie łatania drogi nierównosci z prawej strony od strony pasażera z przodu i z tyłu pojawiają sie denerwujące odgłosy stuki.Czy można z tym jezdzić, co jest przyczyną,czym to grozi.Jeszcze jest pewien mankament przy jechaniu z pewna prędkoscią na gładkiej drodze mam efekt bombowca nurkującego ,ja to słysze rodzinka tego nie słyszy ,odgłos dochodzi z tyłu .Kangoorka używam wyłacznie do wyjazdów rodzinnych i do dojazdu do pracy

Pozdrawiam
piter6311
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ wtorek, 31 maja 2005, 11:01

Najwięcej dowiesz się po wizycie u mechanika. Może to być sworzeń wahacza, drążek lub jego koniec, łaczniki stabilizatora, amortyzator, gumy wahacza a może też być zupełnie coś innego nie da się zdiagnozowac bez sprawdzenia. Jeżeli chodzi o tył i dźwięk bombowca to może łożysko, albo cosik z hamulcami.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: stuki w zawieszeniu

Postprzez PanKot wtorek, 31 maja 2005, 16:59

piter6311 napisał(a):(...) z prawej strony od strony pasażera z przodu i z tyłu pojawiają sie denerwujące odgłosy stuki.(...) Jeszcze jest pewien mankament przy jechaniu z pewna prędkoscią na gładkiej drodze mam efekt bombowca nurkującego ,ja to słysze rodzinka tego nie słyszy ,odgłos dochodzi z tyłu

Sprawdź również wydech - może masz przepalony tłumik i wewnątrz Ci stuka a na dodatek daje dźwięk bombowca.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio wtorek, 31 maja 2005, 19:26

epiter6311 napisał "fekt bombowca nurkującego"

Pewnie masz jeszcze desant i chłopaki chcą wyskoczyć :!: :lol: :lol:

Wjedź na kanał lub podnieś,poruszaj kołem we wszystkich płaszczyznach,pewnie coś wyczujesz.
Koledzy z Pyrlandi na pewno pomogą.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez rajder wtorek, 31 maja 2005, 22:48

Jeśłi chodzi o stuki w zawiasie to pewnie bedzie coś z tego o czym pisał wcześniej ONE,a co do bombowca to oprócz łożyska proponuje ściągnąć obudowe bębna i sprawdzić stan cylinderków,bo jeśłi w cylinderku bedziesz mieć uszkodzony tłoczek to szczęki nie będą dobrze wracać i mogą trzeć o bęben.Najłatwiejszy sposób żeby to sprawdzić to po dłuższej jeździe (ale tak na trasie żebyś nie hamował za dużo) tak z 10 km wyjdź z auta i dotknij felgi,możesz też ściągniąć koło dla pewności,jeśłi będzie mocno rozgrzana w stosunku do koła po drugiej stronie to jest to najprawdopodobniej uszkodzony tłoczek.Jeśli jednak będzie "zimno" to wymień łożysko.
rajder
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez piter6311 środa, 1 czerwca 2005, 09:17

Witam

Dzięki za podpowiedz, posprawdzam i jak cosik się wyjaśni to napisze co było powodem.

Pozdrawiam :D
piter6311
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam