CUD W KANGURKU

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

CUD W KANGURKU

Postprzez czerja sobota, 4 czerwca 2005, 20:20

witam!jakiś czas temu około 12 może 16 miesięcy pisałem na forum o świecącej kontrolce poduszki powietrznej i dostałem mnóstwo rad niestety żadna mi nie pomogła i już myślałem że będę musiał zmienić sterownik a yu w niedzielę na wycieczce do wrocławskiego zoo w ogromnym upale po postoju na parkingu przekręcam kluczyk i...............kontrolka zgasła i gaśnie dalej co za radość,krzyknąłem hura zaoszczędziłem 700pln ale na drugi dzień pękł mi drążek skrętny ale o tym w innym miejscu........a kontrolka działa dalej po takim czasie a więc moim zdaniem wilgoć w sterowniku chyba?
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Brada niedziela, 9 października 2005, 11:59

Ehhh, te przeklęte drążki skrętne. Trochę popłyniesz, ale zdaje się mniej (ciut) niż za poduszkę! Ja za takiego w serwisie dałem 500 + wymianę! Z puduszką też miałęm przepoje ale w golfie III, tydzień temu. Wymieniali mi kostkę pod stacyją, musieli ściągnąć kierownicę i urwali pasek idący ze zwijacza ze sterownikiem do kółka. Gość (znajmomy mechanik) stwierdził że naprawa to jakieś 2500 PLN. Czerja, jak nastęopnym razem CI nie zgaśnie, to przywal młotkiem w rozdzielczą - wtedy pomoże. :-) A tak serio... to umieram z ciekawości jak ta Twoja poduszka się mogła "sama" naprawić??.... hmmmmm
fioletowy 1,9dTi 2002r. Pełna opcja; ABS, 4 x SRS, klima, schowki lotnicze...
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez PanKot poniedziałek, 10 października 2005, 19:40

Chyba jakieś czary mary. U mnie świeci się cały czas mino, że przeciściłem wszystkie styki i spryskałem środkiem przewodząco-konserwującym.
Pewnie muszę pojechać w słoneczny dzień do ZOO.
W którym miejscu na parkingu naprawia się ta kontrolka?
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot poniedziałek, 10 października 2005, 19:48

Taniej mi wyjdzie pojechać do Wrocławia niz do ASO. :D
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Brada poniedziałek, 10 października 2005, 21:00

Aaa, no taaak.. teraz mi się kojażyło, jak przeczytałem post PanKota, Czerja, pilnuj styki pod siedzeniem. One lubią szwankować, gdzieś na forum było to omawiane! Miałem ten problem u siebie! ;-)
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czerja poniedziałek, 10 października 2005, 21:01

między strzegomiem a A4 przy cpn :D jak do tej pory działa normalnie :!:
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez droidboo niedziela, 26 marca 2006, 23:07

Ja miałem u siebie to samo. Pod siedzeniem jest taka złączka, od czujnika, który mierzy wagę osoby, która na niej siedzi. Wystarczy psiknąć kontaktem i
problem znika, jeżeli nadal świeci, to już raczej wina czegoś innego.
droidboo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Brada niedziela, 26 marca 2006, 23:48

droidboo...

Stary, to nie S-Klasse... ;-) To jest zwykłe łączenie okablowania fotela z resztą samochodu. To w razie gdybyś chciał kiedyś wymontować fotel, a całą pewnością niczego nie mierzy. Fotel wyposażony jest w napinacze pirotechniczne pasów bezpieczeństwa (przesuwają się razem z fotelem) oraz (w zależności od wersji) poduszki powietrzne boczne i podgrzewanie foteli. Stąd te kable. W przypadku ich odłączenia (brak styku w kostkach) system poduszki powietrznej sygnalizuje brak gotowości dla napinaczy lub poduszek bocznych - to dlatego świeci się światełko na desce!

:-) Gdyby tam jakiś czujnik mierzył wagę kierowcy - mój wóz z pewnością nie wpuścił by mnie do środka. hehe... No przytyło mi się ostatnio! ups.. :roll: 8)
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez droidboo poniedziałek, 27 marca 2006, 00:11

Ja mam tylko 2 przednie poduszki. Chodzi o to, że teraz są montowane poduszki srs, takie które mają dobierać wypełnienie do pasażera, czy coś takiego, kiedyś gdzieś czytałem. Pozatym jeżeli się nie mylę, to dzięki tym czujnikom, jeżeli na fotelu nikogo nie ma, to poduszka nie wybucha przy wypadku, ale mogę się mylić;)
droidboo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez zuwik poniedziałek, 27 marca 2006, 07:57

:lol: :lol: :lol:
Z tą wagą dobre ;) SRP (System Renault Protection) to centrum odpowiedzialne za odpalanie poszczególnych poduszek i napinaczy pasów bezpieczeństwa, które są "zapięte" do klamry (czyli są w fotelu :) ). Kabelek jest tak jak pisze Brada - od tych napinaczy i ewentualnych poduszek bocznych. jeżeli nie ma kontaktu system wykrywa brak gotowości i zapala się kontrolka poduchy, bo to jest kontrolka SRP, tylko jakby Ci tam narysowali napinacz w życiu byś się nie domyślił co to :lol: Natomiast SRS to Supplemental Restraint System, w którego skład wchodzą części mechaniczne, sterowniki i czujniki, generalnie wszystko co związane z poduszkami. Zasada działania SRS zależy od pomysłowości konstruktora - może dostosowywać napełnienie do prędkości, mieć czujniki np. podczerwieni do sprawdzania czy fotel jest pusty, lub tak jak piszesz - mieć czujnik nacisku ludzkiego zadka ;) itp. Więcej o SRS można poczytać np. na TEJ STRONIE
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Pytam