POZIOM OLEJU

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

POZIOM OLEJU

Postprzez broda sobota, 7 stycznia 2006, 22:30

Czy wskazanie na desce rozdzielczej ok poziomu oleju jest równoznaczne z poziomem między minimum a maksymum na bagnecie olejowym.
Z pozycji wózka inwalidzkiego nie mam możliwości sprawdzić poziomu oleju poprzez bagnet.
BRODA /Paweł/KANGOO Expression 1.6 16V 95 KM Automatic (morski niebieski metalik)GG: 3441491
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czerja niedziela, 8 stycznia 2006, 08:58

teoretycznie tak ale tylko teoretycznie,zależy jak stoi kangurek,jaka temperatura,itp.jeżeli wskazuje na liczniku powyzej trzech kółeczek to jeszcze nie ma powodów do zmartwień!
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Bullitt niedziela, 8 stycznia 2006, 10:42

Co do minimum, to sie nie wypowiem. W okolicach poziomu maksymalnego - do znikniecia 2 znaczków(nigdy nie miałem nizszego poziomu) pokazuje prawidłowo. Nie wiem jak w 1.6, ale w dCi jeden znaczek to 100 ml (pomiar moze niezbyt dokładny, bo podziałką na litrowej bytelce oleju). Swoją droga w 1.6 dostep do bagnetu jest koszmarny.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Re: POZIOM OLEJU

Postprzez jon104 niedziela, 8 stycznia 2006, 14:09

broda napisał(a):Czy wskazanie na desce rozdzielczej ok poziomu oleju jest równoznaczne z poziomem między minimum a maksymum na bagnecie olejowym.
Z pozycji wózka inwalidzkiego nie mam możliwości sprawdzić poziomu oleju poprzez bagnet.

Najlepiej podczas wyswietlania napisu OK przycisnąć przycisk licznika i jeżeli pojawia sie maksymalna ilość kółeczek lub co najwyzej dwie kreski (z prawej strony) to nie ma powodu do zmartwień (ocz. w sytuacji gdy autko stało równo i przez dłuższy czas). W innej sytuacji coś troche trzeba dolać :(
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio niedziela, 8 stycznia 2006, 14:40

Z moich obserwacji wskaźnik elektroniczny jest bardziej nienasycony(pokazuje jakby mniej :) ).
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Drucik niedziela, 8 stycznia 2006, 14:58

Wskaźnik elektroniczny lubi też "zniknąć" kółeczka w sposób nie związany z poziomem oleju. Kiedyś zniknęły więc wyłaczyłem zapłon, otworzyłem maske i tradycyjnie sprawdziłem poziom. Był oczywiście ok.
Potem włączyłem zapłon i wskaźnik pokazał prawidłowo poziom.
Aro/Drucik/Inne, Było Kangoo 1.4/2000 Pampa, klapa
Drucik
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez broda niedziela, 8 stycznia 2006, 15:32

Dzięki za informacje.

Pozdrawiam
BRODA /Paweł/KANGOO Expression 1.6 16V 95 KM Automatic (morski niebieski metalik)GG: 3441491
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez kerry piątek, 24 listopada 2006, 07:04

Drucik napisał(a):Wskaźnik elektroniczny lubi też "zniknąć" kółeczka w sposób nie związany z poziomem oleju. Kiedyś zniknęły więc wyłaczyłem zapłon, otworzyłem maske i tradycyjnie sprawdziłem poziom. Był oczywiście ok.
Potem włączyłem zapłon i wskaźnik pokazał prawidłowo poziom.

Podniosę temat żeby nie zaczynać nowego:) Wczoraj wieczorem zniknęły mi wszystkie kółeczka i napis OIL zaczął migać. Odpaliłem jeszcze raz - to samo. przejechałem kawałek, odpaliłem - to samo. Sprawdziłem bagnet - poziom powyżej połowy zakresu min-max. Dzisiaj rano - napis miga. Odpaliłem jeszcze raz - pojawiły cztery kółeczka... 8O . Zauważyłem ostatnio (od ok. dwóch miesięcy), że przy odpalaniu znikały mi czasami kółeczka i przy ponownym odpalaniu pojawiały się wszystkie. Czy to już czas na uśpienie kangurka czy może trzeba mu coś wymienić?
Siedem latek na karku (razem czternaście)...:)))
ObrazekObrazek
Czerwone RN 2000 drzwi rulez! :)
kerry
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez MK piątek, 24 listopada 2006, 07:42

Najprawdopodobniej "zapaćkał" sie czujnik.
W moim "byłym" najpierw się "zawiesił" - pokazywał 3 kólka a faktyczny stan spadł do min., po dolewce wróciło do normy.
Po pól roku znów sie "zawiesił" na 3 kółkach i tak juz został - nie pomogła dolewka.
Mechanik mówił,że mógł się "zapaćkać" - nie ma to wpływu na żadem układ autka, tylko trzeba sprawdzać tradycyjnie.
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Darco środa, 13 grudnia 2006, 15:18

Jestem nowym posiadaczem kangoo 1,5 Dci. Nie mam w skoczku bagneta otwór jest zaslepiony. Czy to jest standard fabryczny, bagnet przy pomiarze elektronicznym jest zbyteczny.
morski skoczek 1,5DCI 80
Darco
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam