Przepływomierz

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Przepływomierz

Postprzez sw niedziela, 8 stycznia 2006, 21:09

chciałbym założyć sobie przepływomierz do paliwa. Tak żeby wiedzieć jakie mam chwilowe zuzycie paliwa (albo przynajmniej przepływ paliwa, to wystarczy). Niestety nie udało mi się nic takiego znaleźć na allegro. Znalazłem tylko przepływomierze do TIRów za ok. 3000 zł.
Czy da się coś takiego tanio dostać?
Czy nie da się wykorzystać jakoś komputera kangura do wyciągnięcia tych informacji? chyba z 1.5dci silnik w clio czy megane są informacje o spalaniu...
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik niedziela, 8 stycznia 2006, 23:09

Są też w Generation 2006. Przepływomierze o ile się nie mylę są we wszystkich autach, w których mieszanka podawana jest w określonej, regulowanej przez ECU wielkości. Właśnie po to, żeby ją regulować :) Ich praca optymalizowana jest przez sondy. Myślę że potrzeba tylko urządzenia potrafiącego przeliczyć spalanie na podstawie prędkości (którą to nie wiem skąd odczytuje) i przepływu, czyli kompjuter pokładowy i podpiąć go tam, gdzie trzeba. A gdzie trzeba? Myślę, że najłatwiej jest to sprawdzić w aucie, które takie ma. Mógłby być problem z funkcją pozostałego paliwa do następnego tankowania (pewnie specjalne sondy na pływaku, na dodatek zestrojone pod konkretny bak). Myślę, że odczyt prędkości pochodzi z tego samego systemu, który reguluje podgłaśnianie radia. Kompy pokładowe z innych Renówek robionych do dCika powinny sobie radzić. Jeśli natomiast nie dało by się podpiąć pod ten przepływonierz, polecam sklepy z wszelkim badziewiem elektronicznym (u nas jest taki jeden już niemal legendarny i chwała mu za to :) ).

If jestem gdzieś w błędzie poprawiać szybciutko :)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt poniedziałek, 9 stycznia 2006, 08:30

zuwik napisał(a): Przepływomierze o ile się nie mylę są we wszystkich autach, w których mieszanka podawana jest w określonej, regulowanej przez ECU wielkości. Właśnie po to, żeby ją regulować :)

To sie jednak mylisz :wink: Przeplywomierz to tylko jedna z metod pomiaru i to powietrza, a nie paliwa. Tu istotny jest czas wtrysku i cisnienie paliwa.
I sw raczej pyta o przepływomierz paliwa, a tych sie juz dawno nie montuje (tak sie robilo pomiar w silnikach gaznikowych i z wtryskiem mechanicznym) ale wtedy potrzebne sa dwa i info o rożnicy przepływu
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 stycznia 2006, 08:37 przez Bullitt, łącznie edytowano 1 raz
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Bullitt poniedziałek, 9 stycznia 2006, 08:34

Trzeba wykorzystać info i czasie otwarcia wtryskiwaczy. Poszukaj jakiegos uniwersalnego pomputera pokładowego na allegro.

EDIT
Ten komputer np http://www.tomektak.republika.pl/ i aukcja z tym kompem http://allegro.pl/show_item.php?item=80763970
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 stycznia 2006, 08:45 przez Bullitt, łącznie edytowano 1 raz
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez zuwik poniedziałek, 9 stycznia 2006, 08:44

Czyli te kompy pokładowe mierzą właśnie z czasu otwarcia wtryskiwaczy?

Wzbogaciłem się o nową wiedzę, ale rozumiem, że to nie zmienia faktu, że informacja ta jest zbierana z tego samego źródła, co do sterowania wtryskiem, nie?
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt poniedziałek, 9 stycznia 2006, 08:50

Dokladnie z tego samego. Otwarcie wtryskiwacza, to pojawienie sie napiecia. Masz juz gotowy sygnał. Po co wiecej kombinować?
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez sw poniedziałek, 9 stycznia 2006, 13:55

Komputer jest fajny. Czy ktoś tego próbował? Dla mnie kablologia w tym przypadku to czarna magia. Gdzie mniej więcej te kable trzeba podpiąć? Pewnie i tak zlecę to elektrykowi, ale chciałbym wiedzieć gdzie ma grzebać.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt poniedziałek, 9 stycznia 2006, 16:55

Na autokaciku zapytaj, wiem ze montowali podobne. A co do kabelków - jak bede mial troche czasu to poczytam i powiem.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez sw poniedziałek, 9 stycznia 2006, 19:43

Przeszukalem autokacik. Znalazlem troche dyskusji na forum skody, seicento i astry. Niestety wszędize tylko rozważania jak by to podłączyć i czy na pewno będzie działać. Żadnych konkretów. U francowatych brak tematu. Spróbuje wydrukować instrukcje i zapytac w serwisie i u znajomego elektryka.
Na 99% da się to podłączyć w kangurze.
Mam nawet miejsce - tam gdzie niektórzy mają wyświetlacz radia. Na razie zamontowalem tam termometr, ale ten wyswietlacz bedzie idealny. No i pasuje do koloru wskaxnikow.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt poniedziałek, 9 stycznia 2006, 20:33

ja znalazłem manual do bardzo podobnego komputera http://lanos.autokacik.pl/pokladowy.htm
A co to francowatych na AK, to jakoś nikt tam nie chce pisac.
Przeczytałem instrukcje montażu tego z allegro. Podłlączenie jest bajecznie proste. Miesce na wyswietlacz jest super. Tyle, ze ja tam zamontowałem wyswietlacz od radia (jakos dał sie upchnac, bo wiekszy od fabrycznego). Teraz nie mam pomysłu na ten od komputera. moze ktos wymysli inne miejsce? Moze nad lusterkiem?
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Następna strona

Powrót do Pytam