Indeks nośności opon

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Indeks nośności opon

Postprzez grzesiekp poniedziałek, 16 stycznia 2006, 20:15

Witam !

Jak jest z indeksem nośności opon. Muszę kupić zimówki do swojego Kangoo . Oponiarz powiedział mi dzisiaj, że teoretycznie powinienem mieć opony o indeksie nośności 85. Do tej pory nastawiałem się na zwykłe opony osobowe ( 165/70/14 81 ). Takie z wyższym indeksem są droższe no i jest ich mniejszy wybór :(. Czytałem trochę archiwum i wygląda na to, że zakładacie do swoich Kangurów zwykłe osobowe czyli 81/82. Nie ma z tym problemu ? Normalnie na co dzień nie wożę nic ciężkiego, ale od czasu do czasu może się zdarzyć ( rodzina już się przymiera do wykorzystania tego że mam pojemne auto ). Opony z jakimi kupiłem auto to 165/70/14C 89/88.

Pozdrawiam - Grzesiek
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Bullitt poniedziałek, 16 stycznia 2006, 20:34

Policz. opona z indeksem 81 ma 462 kg nośności. Sprawdz dopuszczalny nacisk na oś i będziesz wiedział.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez zbysios poniedziałek, 16 stycznia 2006, 20:37

Hej
wg obliczeń dopuszczalnej nośności itd. itp to faktycznie powinny byc opony o indeksie min.85 ,ale tak jak zauważyłeś większość klubowiczów ( w tym i ja :) - obecnie dębica navigator 2 ) mamy oponki o indeksie 81.
Większość ludków wykorzystuje autko jako osobowe lub do przewozu towarów o stosunkowo małej masie a sporych gabarytach (np. stos kartonów z komputerami, monitorami itp.) i takie spokojnie wystarczają a są tańsze.
Oryginalnie też miałem tak jak Ty opony 165/70/14C 89/88 - Continental'a.
zbysios
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Gość poniedziałek, 16 stycznia 2006, 22:15

Czyli wychodzi ¿e nie ma co siê baæ, bo wykorzystanie bêdzie w 99,99% osobowe.

A co do liczenia to siê zastanawia³em, czy ciê¿ar rozk³ada siê równomiernie na 4 ko³a, czy przy pe³nym ³adunku ty³ jest mocniej doci±¿ony ?
Gość

Postprzez Bullitt wtorek, 17 stycznia 2006, 07:52

Na przykładzie dCi:
nacisk na os przednia 890 kg
nacisk na oś tylna 920 kg
Jak widać, opoony z indeksem 81 wystarczaja w tym wypadku.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez grzesiekp wtorek, 17 stycznia 2006, 08:56

Bullitt napisał(a):Na przykładzie dCi:
nacisk na os przednia 890 kg, nacisk na oś tylna 920 kg

Dzięki ! Mam jeszcze tymczasowy dowód rejestracyjny a tam nie ma opisu co które pole oznacza. No i do auta nie dostałem instrukcji obsługi. W benzynowym 1.4 jest pewnie podobnie jak w dCi.

Pozdrawiam - Grzesiek
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez grzesiekp czwartek, 19 stycznia 2006, 23:48

Postraszył mnie dzisiaj oponiarz że indeks nośności opon musi się zgadzać z przeznaczeniem auta ( z dopuszczalnym naciskiem na osie ). Jeżeli tak nie będzie auto może nie przejść przeglądu lub w przypadku kontroli drogowej mieć zatrzymany dowód rejestracyjny. Do rozmowy z facetem nigdy o czymś takim nie słyszałem, ale mówił ze miał taki przypadek. Pewnie trzeba mieć niezłego pecha żeby tak trafić, ale sprawdzałem w przepisach i faktycznie potencjalnie jest takie niebezpieczeństwo :(.

W "Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia" w Rozdziale 2 paragraf 11 jest zapis:
5. Pojazd powinien być wyposażony w ogumienie pneumatyczne, o nośności dostosowanej do nacisku koła, oraz dostosowane do maksymalnej prędkości pojazdu; ciśnienie w ogumieniu powinno być zgodne z zaleceniami wytwórni dla danej opony i obciążenia pojazdu.

Jeżeli to prawda to dla mojego 1.4RN naciski na osie są odpowiednio:
    Przednia oś: 890kg
    Tylna oś: 1080kg

Czyli w zasadzie powinny być opony o nośności >= 87 :(

Pozostaje kwestia jakie są szanse trafić na kogoś kto się tego doczepi. Słyszeliście może o takiej sytuacji ??
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez nemo sobota, 21 stycznia 2006, 07:54

Od dłuzszego czasu mój skoczek ma założone opony z indeksem 81 i nikt jeszcze tego nie zakwestionował nawet w czasie przeglądu technicznego. Musiałbyś trafić na naprawde upierdliwego diagnoste żeby to sprawdzał. :lol: :cry: :cry:
nemo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Bullitt sobota, 21 stycznia 2006, 09:27

grzesiekp napisał(a):Postraszył mnie dzisiaj oponiarz że indeks nośności opon musi się zgadzać z przeznaczeniem auta ( z dopuszczalnym naciskiem na osie ). Jeżeli tak nie będzie auto może nie przejść przeglądu lub w przypadku kontroli drogowej mieć zatrzymany dowód rejestracyjny. Do rozmowy z facetem nigdy o czymś takim nie słyszałem, ale mówił ze miał taki przypadek. Pewnie trzeba mieć niezłego pecha żeby tak trafić, ale sprawdzałem w przepisach i faktycznie potencjalnie jest takie niebezpieczeństwo :(.

Niebezpieczeństwo to jest jak się coś stanie. Kłopociki będą:mrgreen: jak sprawa wyjdzie podczas ogledzin np po wypadku.

grzesiekp napisał(a):Pozostaje kwestia jakie są szanse trafić na kogoś kto się tego doczepi. Słyszeliście może o takiej sytuacji ??

Nie nalezy tego traktować w wymiarze "doczepi sie". Diadnosta ma obowiazek to sprawdzic. na nasze szczęście jest wiele odmian kangoorka o róznych naciskach na osie i panowie sie gubia, a sprawdzac im sie nie chce.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez lam3r sobota, 21 stycznia 2006, 11:18

Zastanawiam się czy "powinien" jest tożsame z "musi":-) Dla mnie... nie. Oczywiście, jeśli trafisz na upierdliwego upierdliwca, to będziesz musiał dochodzic swych praw przed sądem.
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Pytam