Jazda na opale 1.5 dci ???

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Jazda na opale 1.5 dci ???

Postprzez skarb wtorek, 21 lutego 2006, 22:50

Witam ;

Jak w temacie - czy ktoś słyszł może aby kolega jego kolegi albo jakiś bardzo odległy nieznajomy jeździł kangoorkiem lub inną renóweczką 1,5 dci na opale.

Oczywiście pytanie zadaje tylko teoretycznie bo wiadomo, że jest to dalece nielegalne i zdecydowanie to potępiam ponieważ pieniążki z akcyzy nie będą mogły zasilić budżetu i nie zostaną wydane na panienki, nowe rządowe limuzyny i wódę dla posłów itp.

pozdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez branio środa, 22 lutego 2006, 08:49

Ciężko o takiego desperata :!:
RP ma problemy z uznzniem gwarancji na pompę nawet przy stosowaniu ON z Shela.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez rustyred niedziela, 26 lutego 2006, 12:10

branio napisał(a):
RP ma problemy z uznzniem gwarancji na pompę nawet przy stosowaniu ON z Shela.

Nie rozumiem? A przy czym ją uznają? Może po prostu układ wtryskowy w dci wyprzedza swoją epokę względem jakości dostępnych paliw? Bo ja zaczynam mieć psychozę i jak podjeżdżam na BiPi, to sprawdzam na paragonie, czy to stacja sieciowa, czy ajent.
A jak pojadę w trasę, gdzie nie mam "znajomych" stacji, to będę tankował po 10 litrów na każdej, po trefna ropa jest, według pih-u, na co piętnastej stacji i to mnie ochroni przed nalaniem samego syfu.
To się trza nakombinować, nie???
rustyred - Radek
(kiedyś miał Kangura)
rustyred
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: Jazda na opale 1.5 dci ???

Postprzez rustyred niedziela, 26 lutego 2006, 12:16

skarb napisał(a):Witam ;

Jak w temacie - czy ktoś słyszł może aby kolega jego kolegi albo jakiś bardzo odległy nieznajomy jeździł kangoorkiem lub inną renóweczką 1,5 dci na opale.

pozdro

A jakbyście już mieli namiar na tego gościa, podpowiedzcie mu jeszcze, że można też spróbować paliwa rolniczego, paliwa do kutrów rybackich, denaturatu (w niewielkich ilościach) oraz przepracowanego oleju spod frytek (ten ostatni polecam przelać przez gazę, żeby te paproszki z dna frytkownicy nie powodowały gwałtownych wzrostów mocy podczas spokojnej jazdy).
No i niech założy temat w dziale "Porady" :lol:
rustyred - Radek
(kiedyś miał Kangura)
rustyred
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czerja niedziela, 26 lutego 2006, 20:49

na opale to jeżdzi taksówkarz w mercedesie A-klasy!!!więc to chyba nie takie szkodliwe...
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez skarb niedziela, 26 lutego 2006, 21:50

Rustyred

Ty sobie kolego "jaj nierób" bo akurat wydaje mi się, że na paliwie rolniczym i do kutrów to chyba da się pojeździć (bo to chyba jest ON tylko kupowany taniej przez rolników lub rybaków) - tylko opał jest bardziej dostępny - bo praktycznie można go wszędzie kupić - a skąd w mieście na przykłąd Łodzi wziąc olej do kutrów.

Czerja

No też mnie takie słuchy doszły - czyli może cóś w tym jest ?

Czekamy dalej na głosy w dyskusji !!!

Ciekawi mnie bardzo jaka jest różnica w składzie między ON a opałem - czy tylko to że doleją innego - czerwonego bodajże barwnika - czy jest on jakoś mniej uszlachetniany co powduje trudności w jeździe ?

Z drugiej strony może to jest tak jak kiedyś ze spirytusem i spirytusem przemysłowym - jak obywatel chciał się napić spitytu bądź zrobić sobie nalewkę to płącił po normalnych cenach - a jak na przykład był zakład państwowy co robił "cośtam" co wymagało użycia alkoholu (spirytusu) np. do przemycia lub czyszczenia - to sobie kupował ten spirytus tylko jako przemysłowy po zupełnie innych cenach - dodam że mniejszych zdecydowanie.

Pozdro

[/quote]
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez rustyred niedziela, 26 lutego 2006, 22:18

Skarbie, wybacz (pozwól, że nie dodam "kolego"), wierzyłem (ocywiście, zupełnie teoretycznie), że załapiesz dowcip...
Przepraszam. JUż się poprawię...
rustyred - Radek
(kiedyś miał Kangura)
rustyred
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sw niedziela, 26 lutego 2006, 22:50

Znam gościa, który do starego Volvo (ciągnik siodłowy) leje opał. Ale nie robi tego z dystrybutora, tylko:
1) przyjezdza do niego cysterna i zrzuca mu do "basenu" 1000 litrów.
2) leży to przez tydzień
3) zbiera olej tylko z góry, a zanieczyszczenia opadają na dno. A jest ich sporo.

Nauka tej metody zajęła mu chwile, dlatego zapłacił trochę za remont silnika. Mimo, że to był STARY DIESEL!
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik niedziela, 26 lutego 2006, 22:57

Dokładnie to samo robi znajomy na wsi. Basenik, tydzień stoi i dopiero można lać. Do traktora. Jakbyś zobaczył to, co leży na dnie basenika (oczywiście nie wszystko zdąży opaść przez tydzień) nie zadawałbyś pytań czy lać to do czułego na ziarenko piasku wtryskiwacza dCi. Gdzie ten taksówkarz z A-kasą występuje? Może jego spytajcie o metodę? Może leje przez bułkę? A może wkrótce nie będziecie go widywać?
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez czerja wtorek, 28 lutego 2006, 19:58

taksówkarz opałowy to gość w jeleniej górze!ponieważ jestem tam dość często towidzę że nie tylko takie bryki leją opał!skoro państwu polskiemu bardzo zależy aby wyłapać takich gości to musi być taki sam olej bo gdyby był naprawdę szkodliwy to nic by ich nie obchodziło czy sobie zajedziesz silnik!
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Następna strona

Powrót do Pytam