Witam!!
Większosć Kangoo ma całą szybe, ale to wcale nie ujmuje mu funkcjonalności i przyjemności z jazdy.
Nie mam uchylnych szybek w tej puszecce

, ale i tak jest bardzo przyjemnie nawet latem. Bez klimy idzie naprawe wytrzymać.
Wentylacja dziala dobrze (środkowy nawiew jest bardzo wydajny).
W czasie jazdy brak uchylnych szyb nie czyni dyskomfortu, a w mieście w pełnym słońcu jest rozwiązanie - otwarcie bocznych drzwi. Na po stoju przyjemnie przewiewa przez autko (oczywisci klimie to się nie równa zwłaszcza podczas zaduchu) ale jak pomykasz 5 km/h w korku to super działa

(Oczywiście pasazerowie tylnej kanapy powinni uważać - w przypadku dzieci to naprawde odradzam!!)
Ogólnie, każde auto w pełnym słońcu moze sie naprawde piekielnie nagrzać, boczne drzwi (nawet jedne) czynią auto przewiewnym.
Długa jada nie jest udręką dla żadnego pasażera, a kierowca czerpie prawdziwą przyjemoność z jazdy

.
Otwarcie przednich szyb, nie czyni kierowcy i pasażera uprzywilejowanymi, a wręcz przeciwnie z tyłu lepiej czuć powiew.
Wiadomo najlepszy byłby przepływ powietrza, czyli otwarcie szyb i uchylenie szybek - wywietrzników, bo tak jest ograniczona możliwość przepływu.
Silnik mojego kangoo 1,9D bardzo dobrze radzi sobie z wysokimi temp. i korkami.
Moim zdaniem bez okienek jeździ sie naprawde dobrze.
PS nie miałem okazji jeździć wersja z okienkiem.
Pogoda nam dopisuje i moze warto wybrać się na jazde próbną??
Pozdrawiam
Arek