Stukot i nie tylko w Kangoo 1.5dci 2002

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Stukot i nie tylko w Kangoo 1.5dci 2002

Postprzez ukasz wtorek, 12 września 2006, 08:03

Witam. mam pewien problem. Posiadam Kangoo z 2002 roku 1.5dci wersje helios, przebieg 124000km serwisowany w ASO. Po przejechaniu około 120 tysiecy km zacząłem słyszeć dziwny stukot najpierw troszkę ale teraz już jest bardzo głośny i niepokojacy. Na 90 tysiącach wymieniałem tarcze hamulcowe, drążki, końcówki drążków, sworznie i klocki ham. po ostatnim przegladzie w ASO na 120 tysiąchach powiedzieli że amortyzatory są do wymiany - pomyślałem że właśnie od tego jest ten stukot wymeniłem amortyzatory z przodu ale....jest tak samo jak było! żadnej zmiany stukot jest wtedy gdy auto sie porusza - natomiast jest pewna dziwna rzecz - jak trochę postoi tzn kilka godzin to podczas pierwszych minut jazdy nie puka nic.

Pojechałem na szarpacze (czy jakoś tak) i gosciu powiedział że nic nie widzi ale stukot jest a właściwie trzeszczenie, które z wewnatrz słychac jak stukot. Przyszedł mechanik obadał sytuacje i stwierdził że trzeba troche naoliwic drażki - tak tez zrobił ale - nic wciąz tak samo jak było - ale teraz muszę dodać najważniejsze - siadło wspomaganie - objawiło się to tak - że gdy skręciłem kołami podczas postoju pompa (chyba pompa) zaczęła głośno buczeć , przejechałem kilkadziesiąt kilometrów i nagle wspomaganie siadło - kręci się teraz jak jelczem - gorzej niż by wspomagania nie było wogóle.
jezeli ktos wie w czytm może być problem to bardzo prosze o pomoc! dzieki z góry

acha i jeszcze jedna sprawa gdy tankuje zwykły olej napędowy (zawsze na orlenie) to auto sie muli po wciśnieciu mocniej gazu i zapala się zółta kontrola - bodajże wtryskiwacze (ta z wężykiem) - auto miało również wymieniane wtryskiwacze - w ramach gwarancji gdzies na 60tysiącach - gdy zatankuję Vervę - problem znika - macie coś podobnego?
ukasz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Stukot i nie tylko w Kangoo 1.5dci 2002

Postprzez jedruko wtorek, 12 września 2006, 18:43

ukasz napisał(a): jeszcze jedna sprawa gdy tankuje zwykły olej napędowy (zawsze na orlenie) to auto sie muli po wciśnieciu mocniej gazu i zapala się zółta kontrola - bodajże wtryskiwacze (ta z wężykiem) - auto miało również wymieniane wtryskiwacze - w ramach gwarancji gdzies na 60tysiącach - gdy zatankuję Vervę - problem znika - macie coś podobnego?

Czesc
Zmien stacje moze paliwo jest kiepskiej jakosci , ta kontrolka oznacza rowniez wode w zbiorniku ( jezeli dobrze pamietam ). Mialem kiedys ten problem po zatankowaniu na niezanej stacji. Po zatankowaniu do pelna na stacji tej co zwykle problem znikl i odpukac na dobre.

Co do pompy wspomagania mialem z nia problem zaraz po kupieniu przepalal sie bezpiecznik, ale objawy u Ciebie wskazuja na calkowite padniecie. Gdybys chcial sprawdzic bezpiecznik pompy to znajduje sie pod maska pod pokrywka obok akumulatora.
Pozdrawiam Jedruko
Kaleido 1,5 dCi 80KM
Rocznik 2004
jedruko
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 12 września 2006, 19:17

Zajrzyj TU i TU
A może jeszcze gdzieś ale do tego użyj opcji SZUKAJ :wink:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez _ONE_ wtorek, 12 września 2006, 19:27

Ukaszu... otwórz maskę (zabezpiecz ją) i niech ktoś wsiądzie do auta i b.powoli jedzie po paskudnej kostce, a Ty idź obok auta trzymając za koniec amortyzatora wystający z kielicha i zobacz czy denerwujące Ciebie dzwięki zgrywają się z drganiami trzpienia amortyzatora.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 12 września 2006, 20:31

_ONE_ napisał(a):Ukaszu... otwórz maskę (zabezpiecz ją) i niech ktoś wsiądzie do auta i b.powoli jedzie po paskudnej kostce, a Ty idź obok auta trzymając za koniec amortyzatora wystający z kielicha i zobacz czy denerwujące Ciebie dzwięki zgrywają się z drganiami trzpienia amortyzatora.

Widzę, ze podejrzewamy ten sam element :wink:
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Powrót do Pytam